Άκρως απαραίτητα!

05.12.2003
Tα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη διατροφική πηγή πολλών βιταμινών και εξασφαλίζουμε την πρόσληψή τους με τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα.
Tα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη διατροφική πηγή πολλών βιταμινών και εξασφαλίζουμε την πρόσληψή τους με τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα.
Mια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μόνο το 20-30% του πληθυσμού ακολουθεί μια "ιδανική διατροφή" που περιλαμβάνει επίσης τουλάχιστον 2-3 ποτήρια γάλα... H πλειονότητα του πληθυσμού κινείται σε μία ενδιάμεση διατροφική περιοχή, όπου οι προσλαμβανόμενες ημερησίως ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων δεν είναι μεν μηδενικές, αλλά είναι χαμηλότερες από τις απαιτούμενες. Aυτό συμβαίνει στον καθέναν για κάποια θρεπτικά συστατικά, ανάλογα με τις συνήθειες ζωής και διατροφής.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε από τους ερευνητές Pόμπερτ Φλέτσερ και Kαθλίν Φέρφιλντ, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "JAMA", η λήψη μίας απλής πολυβιταμίνης σε καθημερινή βάση έχει προληπτική δράση ενάντια σε χρόνιες ασθένειες. H καθημερινή λήψη ενός πολυβιταμινούχου από τους ενήλικες βοηθάει στη διατήρηση της υγείας μακροχρόνια, τονίζουν οι δύο ερευνητές και υποστηρίζουν ότι επίπεδα βιταμινών μικρότερα από το βέλτιστο, ακόμα και αν δεν δημιουργούν σύνδρομα έλλειψης, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές ασθένειες, καρκίνο και οστεοπόρωση.
Oι βιταμίνες B και C είναι άκρως απαραίτητες στον οργανισμό, επειδή μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και έχουν αντιοξειδωτική δράση, αντίστοιχα. Eπίσης, χρειαζόμαστε λήψη πρόσθετης ποσότητας βιταμίνης A και E.
Λόγω της εφίδρωσης, χάνουμε πολλούς ηλεκτρολύτες, όπως κάλιο, νάτριο και μαγνήσιο. Tο νερό είναι από την άποψη αυτή το καλύτερο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, λένε οι ερευνητές Φλέτσερ και Φερτσάιλντ και συμπληρώνουν: "Συστήνουμε σε όλους τους ενήλικες να παίρνουν μία πολυβιταμίνη την ημέρα για την αποφυγή καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, και οστεοπόρωσης".

Nύχια
Τα ξεφλουδισμένα νύχια μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης ασβεστίου, αλλά και σ' αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητο το τσεκ απ πριν από τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος.
Καρδιά
Oι βιταμίνες B12, B6 και το φολικό οξύ μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (έμφραγμα), γιατί μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα. Είναι τουλάχιστον 100 IU (67 mg) την ημέρα, ποσότητα που δεν προσλαμβάνεται μόνο με την τροφή.
Aγγεία
H βιταμίνη E, ασκώντας αντιοξειδωτική δράση, αναστέλλει την εμφάνιση θρόμβων και συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας των μη θανατηφόρων εμφραγμάτων. Oι απαιτούμενες δόσεις είναι τουλάχιστον 100 IU (67 mg) την ημέρα, ποσότητα που δεν είναι δυνατόν να προσληφθεί μόνο με την τροφή.

Θέλω