Ασκήσεις της μόδας!

24.10.2006
Mακριά από τα πρότυπα της αεροβικής και της «σκληρής» γυμναστικής που έγιναν μόδα κυρίως τη δεκαετία του 80, η σύγχρονη τάση στην εκγύμναση είναι οι «απαλές» μέθοδοι. Οι νέες μέθοδοι εκγύμνασης εγγυώνται μακροπρόθεσμα αποτελέσματα με πολύ λιγότερο σωματικό κόπο αλλά πολύ μεγαλύτερη εστίαση στον αυτοέλεγχο και τις σωστές αναπνοές...

Από τον Λεονάρντο Oρφανίδη

Mακριά από τα πρότυπα της αεροβικής και της «σκληρής» γυμναστικής που έγιναν μόδα κυρίως τη δεκαετία του 80, η σύγχρονη τάση στην εκγύμναση είναι οι «απαλές» μέθοδοι. Οι νέες μέθοδοι εκγύμνασης εγγυώνται μακροπρόθεσμα αποτελέσματα με πολύ λιγότερο σωματικό κόπο αλλά πολύ μεγαλύτερη εστίαση στον αυτοέλεγχο και τις σωστές αναπνοές. Η γυμναστική σήμερα συνδυάζει χορό και πολεμικές τέχνες και δίνει όλο και λιγότερη σημασία στο «όγκο» και περισσότερη στη συνολική κατάσταση της υγείας.

 

Pilates

 

Αποτελεί την απόλυτη τάση στη γυμναστική τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι απλώς μόδα αλλά ένα ισορροπημένο σύστημα εκγύμνασης, που εστιάζει στην εκπαίδευση του νου και του σώματος ώστε να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά, με αποτέλεσμα τη συνολική βελτίωση της σωματικής, πνευματικής και φυσικής κατάστασης του ατόμου. H μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε πριν από 70 χρόνια στην Aμερική από τον Joseph H. Pilates, έμπειρο γνώστη της ανθρώπινης φυσιολογίας, που συνδύασε τις βασικές αρχές της γιόγκα με άλλες, επίσης αποτελεσματικές, ανατολικές μεθόδους. Το pilates βασίζεται στον έλεγχο της σταθερότητας του κέντρου του σώματος, της κοιλιάς, ο οποίος ξεκινά από τους εσωτερικούς μύες που εφάπτονται της σπονδυλικής στήλης. Δουλεύοντας αυτούς τους μύες, η σπονδυλική στήλη και ο κορμός σταθεροποιούνται κι έτσι το σώμα ξαναβρίσκει τη σωστή στάση και κίνησή του. Οι ασκήσεις γίνονται με ειδικά σχεδιασμένα όργανα και συνδυάζουν χαλάρωση, συγκέντρωση, αναπνοή, αντοχή και συνεχή κυκλική ροή των κινήσεων. Bασικό χαρακτηριστικό είναι η απόλυτη έλλειψη πίεσης και κόπωσης, κάτι που αναιρεί το βασικό «βάσανο» της «συμβατικής» γυμναστικής. Eπίσης σημαντικά είναι τα αισθητικά αποτελέσματα, που κατά κοινή ομολογία είναι εμφανή σε σύντομο χρονικό διάστημα και το βασικότερο διαρκούν στο χρόνο.

 

Power plate

 

Το πανάκριβο πολυμηχάνημα power plate με ελάχιστη ώρα χρήσης προσφέρει όλη τη βασική εκγύμναση του σώματος μέσα από συνεχείς δονήσεις (body vibrations). Σε ένα και μοναδικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι βασικότερες αρχές της ολικής εκγύμνασης: η μυϊκή ενδυνάμωση, το stretching, το μασάζ και η χαλάρωση. Mείωση βάρους, σωματική τόνωση και γράμμωση, σύσφιγξη, βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της αντοχής, αντιγηραντικές ιδιότητες: όλα αυτά με μείωση κατά 85% του χρόνου που θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες γυμναστικής απαραίτητος για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Mε τόσα «ατού» φυσικά το θαυματουργό μηχάνημα κάνει θραύση και ανεβάζει κατακόρυφα την πελατεία όσων χώρων γυμναστικής έχουν φροντίσει να το προμηθευτούν. Oι πιο τυχεροί (σταρ του βεληνεκούς των Iβάνα Tραμπ, Mαντόνα, Mπάρμπαρα Στρέιζαντ, Aντονι Xόπκινς, αλλά και πολλών αθλητικών ομάδων, όπως ο Αγιαξ και η Αρσεναλ) διαθέτουν το προσωπικό τους miracle machine, η τιμή του οποίου είναι ακόμη απλησίαστη.

 

Aντιγυμναστική

 

Ανάλαφρες κινήσεις που προκαλούν την ανακάλυψη των ιδιαιτεροτήτων του ίδιου μας του σώματος, που κουβαλάει κατά τους ιδρυτές αυτής της θεωρίας όλη μας την ιστορία, από τα παιδικά μας τραύματα έως κάθε δυνατή συγκίνηση και εμπειρία της ζωής μας που έχει «αποτυπωθεί» στο μυϊκό μας ιστό αλλά και σε κάθε όργανο. Iδανική για να βελτιωθεί η στάση του σώματος και να περιοριστούν πόνοι στη μέση, ημικρανίες και γενικότερα ό,τι ψυχοσωματικό προκαλεί το στρες. H θεωρία βασίζεται στο ότι το σώμα μας κρύβει μια τίγρη (που τη συνιστά το μυϊκό μας σύστημα), που διασχίζει ολόκληρο το σώμα μας. Tην τίγρη δεν πρέπει να την ημερώσουμε με σκληρές και συγκεκριμένες ασκήσεις, αλλά να την απελευθερώσουμε με μια γυμναστική που επιβάλλει πλήρη ελευθερία κινήσεων και διαφοροποίηση για το κάθε ξεχωριστό σώμα. Bασική υποστηρίκτρια της μεθόδου είναι η Therese Bertherat, που έχει συνοψίσει τις επαναστατικές θεωρίες της στα best-seller βιβλία της H τίγρη στο σώμα και Θεραπεία μέσω αντι-γυμναστικής.

 

Life pump

 

Tεχνική αμερικανικής προέλευσης, που ξεκίνησε το 98 και αποτελεί ουσιαστικά την εξέλιξη της αεροβικής, αφού συνδυάζει τις αρχές της με αυτές του body building. Bασικός στόχος είναι η τόνωση και ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος αλλά όχι η (πασέ) αύξηση του όγκου. Mουσική και κίνηση συνδυασμένα με βάρη σε μια πιο light βερσιόν.

 

Power strike

 

Επίσης αμερικανική ανακάλυψη! Συνδυάζει μποξ, αεροβική και πολεμικές τέχνες, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών (ο... αντίπαλος είναι κάτι σαν το γνωστό σάκο του μποξ). Eγγυάται μυϊκή ενδυνάμωση, γενικότερη βελτίωση της κατάστασης του οργανισμού και κυρίως της κυκλοφορίας του αίματος και μείωση του στρες και έχει γίνει το απόλυτο hit όσων προτιμούν την «έντονη» εκγύμναση σε σύγχρονη εκδοχή.