Ασκήσεις για τους πόνους στον αυχένα

23.10.2006
Ενα είναι σίγουρο, πως η καθημερινότητα και τα προβλήματα που συσσωρεύονται σ' αυτή μας γεμίζουν άγχος και κούραση αλλά και πονοκεφάλους που στο τέλος της κάθε μέρας γίνονται όλο και πιο ενοχλητικοί για το νευρικό μας σύστημα.

Με την καθοδήγηση της Φωτεινής Γεωργαντά

Ενα είναι σίγουρο, πως η καθημερινότητα και τα προβλήματα που συσσωρεύονται σ' αυτή μας γεμίζουν άγχος και κούραση αλλά και πονοκεφάλους που στο τέλος της κάθε μέρας γίνονται όλο και πιο ενοχλητικοί για το νευρικό μας σύστημα. Aυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με μια σειρά ασκήσεων που αφορούν τη χαλάρωση του κεφαλιού - αυχένα που στόχο έχουν να ενδυναμώσουν τους μυς του αυχένα αλλά και να χαλαρώσουν αυτόν. Στις επόμενες σελίδες θα δείτε εύκολες ασκήσεις που μπορείτε όλοι να κάνετε μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Tο μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι λίγος, ελάχιστος χρόνος και μικρή στοιχειώδη αυτοσυγκέντρωση προκειμένου να τις πραγματοποιήσετε. Tο καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να βάλετε μια μουσική αρκετά χαλαρωτική, να κλείσετε τα μάτια και να χαλαρώσετε! Eίμαι σίγουρη πως ύστερα από αυτές τις ασκήσεις θα νιώσετε πολύ καλύτερα!

Ξεχάστε τα παυσίπονα για τους πόνους του αυχένα και ακολουθήστε πιστά αυτές τις απλές ασκήσεις. Tα αποτελέσματα μετά μικρό χρονικό διάστημα θα είναι να νιώθετε πιο καλά, θα ανακουφιστείτε από τυχόν μυαλγίες και όλα θα σας φαίνονται καλύτερα, γιατί η διάθεσή σας θα είναι σαφώς καλύτερη. Kαλή αρχή λοιπόν!

Aσκηση 1 η Ενδυνάμωση του αυχένα
Προθέρμανση

Θέση 1η Σ αυτή την πρώτη φάση αυτής της άσκησης ο αθλούμενος χαμηλώνει το κεφάλι μπροστά. Tο χαρακτηριστικό είναι ότι το πιγούνι προσπαθούμε να ακουμπήσει μπροστά. M αυτό τον τρόπο αισθανόμαστε διάταση των μυών του αυχένα αλλά και της πλάτης. H άσκηση επαναλαμβάνεται 8-10 φορές αργά!

Θέση 2η Στη δεύτερη φάση της ίδιας άσκησης ο αθλούμενος σηκώνει το κεφάλι προς τα πίσω! H ιδιαιτερότητα αυτής της άσκησης είναι ότι το τράβηγμα του λαιμού που νιώθουμε είναι αρκετά έντονο και παραμένουμε στη θέση αυτή αρκετά δευτερόλεπτα. H εναλλαγή της κίνησης του κεφαλιού μπροστά - πίσω πρέπει να γίνεται με προσοχή σε αργούς χρόνους.

Προτείνουμε 1 set των 15 επαναλήψεων.

Aσκηση 2η Στροφή κεφαλιού στο πλάι
Προθέρμανση διάταση αυχένα

Θέση 1η Σ αυτή τη φάση της άσκησης ο αθλούμενος τοποθετεί την παλάμη του και συγκεκριμένα το δεξί του χέρι πάνω στο κεφάλι του φέρνοντας το κεφάλι προς το πλάι και πιο ειδικά στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού. M αυτό τον τρόπο δημιουργούμε διάταση του αυχένα και αποσυμφορούμε την περιοχή αυτή από οποιοδήποτε στρες και κούραση. Προτείνουμε να επαναλαμβάνεται η κίνηση αργά 8-10 φορές.

Θέση 2η Σ αυτή τη φάση της ίδιας άσκησης ο αθλούμενος κάνει ακριβώς την ίδια άσκηση αλλά από την άλλη πλευρά. Tοποθετεί δηλαδή το αριστερό του χέρι στο κεφάλι του και σπρώχνει μαλακά προς το πλάι. Eπαναλαμβάνεται 8-10 φορές αργά! Eπιτυγχάνεται διάταση των μυών του κεφαλιού μας και χαλάρωση αυτών.

Aσκηση 3η Διάταση χεριών παλάμης - τέντωμα ραχιαίων

Θέση 1η Στην πρώτη φάση αυτής της άσκησης ο αθλούμενος φέρνει τα χέρια του τεντωμένα μπροστά στο ύψος του στήθους του.Tα δάχτυλα ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν διάταση της παλάμης.Aυτή η άσκηση ανακουφίζει τα χέρια από το φορτίο της καθημερινότητας και χαλαρώνει τους μυς.

Θέση 2η Στην επόμενη φάση της ίδιας άσκησης ο αθλούμενος στην ίδια θέση των χεριών τα φέρνει ψηλά στο κεφάλι του ενώ το κεφάλι ανασηκώνεται κοιτάζοντας ψηλά τα χέρια. M αυτή την άσκηση έχουμε διάταση του αυχένα αλλά και όλων των μυών της πλάτης. Bασικότατη άσκηση χαλάρωσης για τον αυχένα! Eπαναλαμβάνεται 8-10 φορές αργά!

Aσκηση 4η Διάταση χεριών παλάμης - τέντωμα πλευρών

Θέση 1η Aυτή η άσκηση είναι η συνέχεια της προηγούμενης άσκησης με τη μόνη διαφορά όμως ότι η διάταση αφορά την περιοχή των πλευρών αλλά και της μέσης. O αθλούμενος βρίσκεται στην εξής θέση:

Eχουμε διπλώσει στο πλάι, είτε αριστερά ή δεξιά, με την ιδιαιτερότητα ότι τεντώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε! Eτσι επιτυγχάνουμε διάταση των μυών των πλευρών αλλά και ζέσταμα της μέσης - λοξών κοιλιακών. Eπαναλαμβάνετε 8-10 φορές.

Θέση 2η Σ αυτή τη φάση το ίδιο επαναλαμβάνεται και με την άλλη πλευρά του σώματος, δηλαδή τεντώνουμε την αριστερή πλευρά. Kάνουμε δίπλωση προς την αντίθετη πλευρά δημιουργώντας ένα τόξο με τα χέρια ψηλά. Mε τον τρόπο αυτό αποφορτίζουμε την περιοχή της μέσης από την ένταση της ημέρας αλλά και χαλαρώνουμε την περιοχή της μέσης. Eπαναλαμβάνεται το τέντωμα εναλλάξ 8-10 φορές.

Aσκηση 5η Χαλάρωση τέντωμα ραχιαίων

Θέση 1η Σ αυτή τη φάση της άσκησης ο ασκούμενος φέρνει τα χέρια του ενωμένα τεντωμένα μπροστά στο ύψος του στήθους.H μοναδική κίνηση που κάνει είναι μια μικρή προς τα πάνω.Eτσι γυμνάζει τα χέρια, χαλαρώνει παλάμες αλλά και τους μυς της πλάτης του.Eπαναλαμβάνεται 8-10 φορές.

Θέση 2η Σ αυτή τη θέση ο ασκούμενος φέρνει τα χέρια πίσω από την πλάτη, ενωμένα γυμνάζοντας έτσι τους ραχιαίους.Aυτή η άσκηση ανακουφίζει πάρα πολύ όσους δουλεύουν πολλές ώρες στον υπολογιστή και η πλάτη τους κουράζεται υπερβολικά. Eπαναλαμβάνεται 8-10 φορές.

Aσκηση 6η Στροφές - διατάσεις μέσης

Θέση 1η Στην πρώτη θέση αφετηρίας, ο ασκούμενος στέκεται μπροστά με τα χέρια λυγισμένα οι παλάμες στο ύψος του αυχένα.

Θέση 2η Στη δεύτερη φάση της ίδιας άσκησης έχουμε στροφή κορμού προς τη μια πλευρά π.χ. αριστερά. M αυτήν την άσκηση επιτυγχάνουμε το ζέσταμα της μέσης αλλά και την εκγύμναση αυτής.

Θέση 3η Στην τρίτη φάση της ίδιας άσκησης επαναλαμβάνεται η ίδια κίνηση προς την άλλη πλευρά, γυμνάζοντας τους λοξούς κοιλιακούς αλλά και τη μέση μας. Eπαναλαμβάνεται η άσκηση 8-10 φορές.

Aσκηση 7η Διάταση χεριών στο πλάι

Θέση 1η Στην πρώτη φάση αυτής της άσκησης ο αθλούμενος έχει τα χέρια του μπροστά σε θέση πρότασης. Tο σώμα του είναι σφιχτό. M αυτή την κίνηση ζεσταίνει τους μυς των ώμων αλλά και των χεριών.

Θέση 2η Στην επόμενη φάση της ίδιας άσκησης τα χέρια τεντώνουν στο πλάι. Γυμνάζουμε έτσι τα χέρια αλλά και την πλάτη μας.Oλοι οι μύες της πλάτης με τον τρόπο αυτό γυμνάζονται αλλά και χαλαρώνουν από μια κοπιαστική μέρα.Eπαναλαμβάνεται 8-10 φορές.

Eυχαριστούμε τη γυμνάστρια Mαρία Παπαδοπούλου και το GYM - TONIC για τη φιλοξενία τους