Τα 10 βασικά για οικονομία & χαρά

16.07.2010
Γίνεται να εξοικονομήσεις χρήματα χωρίς να στερηθείς τίποτα απ’ ό,τι σου αρέσει; Φυσικά γίνεται! Και για του λόγου το αληθές... ορίστε ο δεκάλογος της έξυπνης καταναλώτριας.

Γίνεται να εξοικονομήσεις χρήματα χωρίς να στερηθείς τίποτα απ’ ό,τι σου αρέσει; Φυσικά γίνεται! Και για του λόγου το αληθές... ορίστε ο δεκάλογος της έξυπνης καταναλώτριας.

1. Γίνε φίλη της δανειστικής βιβλιοθήκης: σου αρέσει να διαβάζεις, αλλά το κόστος για την αγορά βιβλίων φαίνεται δυσβάσταχτο; Αξιοποίησε τις δανειστικές βιβλιοθήκες συλλόγων ή και δήμων!

2. Τα μάτια σου ανοιχτά για κουπόνια και προσφορές: πολλά καταστήματα και προϊόντα προσφέρουν εκπτώσεις με κουπόνια ή προσφορές. Μην τις αφήνετε ανεκμετάλλευτες!

3. Περιόρισε τις εξόδους για φαγητό: ωραίος τρόπος διασκέδασης, αλλά πολύ πιο ακριβός σε σχέση με ένα γεύμα στο σπίτι. Περιόρισέ το σε μια φορά στις 15 μέρες, αλλά και πάλι βρες τρόπους να μειώσεις, έστω λίγο, το λογαριασμό.

4. Οδήγησε λιγότερο: χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο ή τα πόδια σου. Κάνε καλό όχι μόνο στην τσέπη αλλά και στο περιβάλλον αλλά και τη σιλουέτα σου.

5. Αναζήτησε δωρεάν εκδηλώσεις στο Ίντερνετ: αρκεί να γράψεις τη λέξη "δωρεάν εκδηλώσεις" σε μια μηχανή αναζήτησης και θα εκπλαγείς με το πόσα πράγματα μπορείς να δεις και να κάνεις χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ.

6. Πλύνε με κρύο νερό: χάρη στη νέα γενιά απορρυπαντικών τα ρούχα πλένονται αποτελεσματικά στους 30 ή 40 C! Και μην ξεχνάς να βάζεις πλυντήριο μόνο όταν ο κάδος έχει γεμίσει!

7. Κλείσε τις συσκευές, όταν δεν τις χρησιμοποιείς: εκτός του ότι καταναλώνουν σημαντική ενέργεια όταν βρίσκονται σε κατάσταση "αναμονής", γιατί να έχεις τόσες εστίες ακτινοβολίας ανοιχτές πρωί και βράδυ (το ασύρματο τηλέφωνο για παράδειγμα). Δοκίμασε το μυστικό και δες τη διαφορά στο λογαριασμό σου.

8. Πριν βγεις από το σπίτι, έλεγξε τα ντουλάπια, τα συρτάρια και τις ντουλάπες -αν πρόκειται να ψωνίσεις ρούχα ή παπούτσια-, ώστε να ξέρεις τι ακριβώς περιέχουν. Πάρε μαζί σου τόσα χρήματα όσα υπολογίζεις ότι θα στοιχίσουν αυτά που κατέγραψες στη λίστα σου κι ούτε 5 ευρώ παραπάνω!

9. Ξεκουράσου, γευμάτισε, ηρέμησε και μετά βγες για ψώνια. Πριν ξεκινήσεις, κατάγραψε σε ένα χαρτί όλα όσα νομίζεις ότι χρειάζεται να ψωνίσεις και προσπάθησε να περιοριστείς σ’ αυτά.

10. Αν βρεθείς μπροστά σε μια προσφορά που σου φαίνεται ελκυστική, κράτησέ τη στο μυαλό σου. Ξανασκέψου την όταν επιστρέψεις στο σπίτι και αν εξακολουθείς να τη βρίσκεις ενδιαφέρουσα, προγραμμάτισε μια επίσκεψη στο εν λόγω κατάστημα την επόμενη μέρα. Άλλωστε, ποτέ δεν πρέπει ν' αγοράζεις το πρώτο πράγμα που βλέπεις, γιατί στο επόμενο μαγαζί μπορεί να βρεις κάτι ίδιο με λιγότερα χρήματα.

Απο την Αλεξία Καλογεροπούλου