Πόσο εθισμένη είσαι στο ίντερνετ; (Μέρος Β)

13.10.2011
Μήπως είσαι εθισμένη στο διαδίκτυο; Πότε να ανησυχήσεις και τι να κάνεις για να επιστρέψεις στην πραγματική ζωή;

Πρόσφατη δημοσκόπηση του womenonly κατέδειξε το προφανές. Η σύγχρονη γυναίκα περνά περισσότερες από 3 ώρες σερφάρωντας|! Σε ποσοστό 40% οι αναγνώστριες μας, πιθανότατα κι εσύ ανάμεσα σε αυτές, απάντησαν πως περνούν τουλάχιστον 2 με 3 ώρες την ημέρα στο Ιντερνετ για να ενημερωθούν ή να παίξουν παιχνίδια ενώ άλλο ένα 38% περνάει πολύ περισσότερες ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, με το 10% αυτών να σπαταλά ολόκληρη σχεδόν την ημέρα στο Διαδίκτυο. Ακόμη όμως και αν συγκαταλέγεσαι ανάμεσα σε όσες απάντησαν πως η σχέση σου με το διαδίκτυο περιορίζεται στα βασικά, όπως για παράδειγμα τον έλεγχο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή την ανανέωση του προφίλ σου στο facebook, σπαταλάς τουλάχιστον 1 ώρα online κάθε ημέρα!

Μήπως τελικά είσαι εθισμένη στο διαδίκτυο; Πότε να ανησυχήσεις και τι να κάνεις για να επιστρέψεις στην πραγματική ζωή;

Πως περνάει τόσο γρήγορα η ώρα;

Αφού έχεις κάνει τη «περατζάδα» σου από τα κοινωνικά δίκτυα, έχεις ενημερωθεί πλήρως για τα τεκτενόμενα και έχεις κάνει τις ηλεκτρονικές σου αγορές «κλείνοντας» τις προσφορές-ευκαιρία, διαπιστώνεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων ότι έχει μεσημεριάσει οπότε και αποφασίζεις να επιστρέψεις στην εργασία σου ή στη χειρότερη των περιπτώσεων αισθάνεσαι τα μάτια σου τόσο βαριά. Μια ακόμη μη παραγωγική ημέρα έφτασε στο τέλος της κι εσύ αισθάνεσαι έντονη κόπωση αν και δεν έκανες τίποτα διαφορετικό από το να γεμίσεις το κεφάλι σου με… σκουπίδια.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως, όσο κι αν δεν το καταλαβαίνεις το διαδίκτυο προκαλεί εθισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η πλοήγηση είναι τόσο εθιστική όσο και το κάπνισμα ή το αλκοόλ. Όσο περισσότερο το χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο αισθανόμαστε ότι το έχουμε ανάγκη και δεν μπορούμε να ζήσουμε δίχως αυτό.

Τι σου προκαλεί η εξάρτηση στο Ιντερνετ;

* Σου φέρνει εκνευρισμό και ενοχικά συναισθήματα: Επιστημονική μελέτη ερευνητών του Μέριλαντ υποστηρίζει πως το σερφάρισμα εκτός από άκρως εθιστικό προκαλεί επίσης εκνευρισμό και ενοχικά συναισθήματα. Διαπιστώνοντας πως άλλη μια ημέρα πέρασε δίχως να κάνεις τίποτα τα βάζεις με τον εαυτό σου.

* Σε κλείνει στο καβούκι σου: Εχεις σκεφτεί ότι με τη συνήθειά σου να «ξημεροβραδιάζεσαι» στον υπολογιστή απομονώνεσαι και απομακρύνεσαι από φίλους και αγαπημένους; Η αληθινή ζωή είναι έξω και σε περιμένει και κανένας ηλέκτρονικός φίλος δεν πρόκειται να σου σταθεί όπως η πραγματική κολλητή με τη φυσική παρουσία της!

* Σου προκαλεί κατάθλιψη: Το Διαδίκτυο μπορεί να φαίνεται ως διέξοδος από τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά η υπερβολική χρήση του και η αποκοπή από την πραγματική ζωή μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα προκαλώντας σου κατάθλιψη. Μόλις κλείνει η οθόνη και διαπιστώνεις πως τα προβλήματα είναι ακόμη εκεί κι εσύ μόνη πρέπει να τα αντιμετωπίσεις, το άγχος και η κατάθλιψη κάνουν την εμφάνισή τους.

* Σε αποσπά: Ξοδέυοντας όλη την ημέρα σερφάροντας, δυσκολεύεσαι να διεκπεραιώσεις τις εργασίες που έχεις αναλάβει, στη δουλειά ή στο σπίτι. Πόσο συχνά βλέπεις τα ρούχα να στοιβάζονται δίπλα από τη σιδερώστρα επειδή η συνομιλία στο chat δε λέει να τελειώσει; Και πόσες φορές αποχωρείς αργότερα από τη δουλειά επειδή το σερφάρισμα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε απόσπασε πολύ περισσότερο απ΄ όσο νόμιζες;

Πως θα αντιμετωπίσεις την κατάσταση;

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις την εξάρτησή σου είναι να αποδεχτείς το πρόβλημα. Αν για παράδειγμα διαπιστώσεις πως περνάς τουλάχιστον 4 ώρες ημερησίως στο διαδίκτυο για δραστηριότητες άσχετες με τη δουλειά σου και πάνω από 6 ώρες το Σάββατο και την Κυριακή τότε πιθανότα έχεις ήδη περάσει στο στάδιο της «παθολογικής» χρήσης και χρειάζεσαι βοήθεια.

Όσα μπορείς να κάνεις μόνη:

* Κάνε λίστα με όσα χάνεις: Για αρχή αναρωτήσου πόσα πράγματα χάνεις απέχοντας από την πραγματική ζωή. Κάνε μια λίστα που θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις ότι η εικονική πραγματικότητα δε συγκρίνεται με τίποτα με την αληθινή ζωή. Τι ίδιο είναι, για παράδειγμα, να πίνεις καφεδάκι με τις κολλητούλες δίπλα στη θάλασσα και το ίδιο να μιλάς μαζί τους μόνο μέσω chat;

* Βάλε όρια: Θέσε λογικά όρια, υπέγραψε συμβόλαιο με τον εαυτό σου και προσπάθησε να μην αθετήσεις τους όρους. Στο συμφωνητικό μπορείς για παράδειγμα να ορίσεις μέγιστη χρήση του διαδικτύου στις 3 ώρες την ημέρα. Για να έχεις τον έλεγχο και να είσαι πάντα «μέσα στο χρόνο» μπορείς να βάλεις ξυπνητήρι ή χρονόμετρο.

* Θέσε στόχους: Μην αμελείς τις υποχρεώσεις σου χάνοντας το χρόνο σου στο διαδίκτυο. Φρόντιζε να τελειώνεις τις εργασίες σου και ως ανταμοιβή μετά μπορείς να λαμβάνεις ένα 10λεπτο διάλειμμα σερφάροντας. Αν βρίσκεσαι στη δουλειά προσπάθησε να κάνεις χρήση του περιστασιακά και μόνο για λίγα λεπτά. Άλλωστε δεν είναι εποχές για καταχρήσεις και δεν χρειάζεται να δώσεις δικαιώματα στον εργοδότη.

* Κάνε «αποτοξίνωση»: Αν για παράδειγμα το προηγούμενο βράδυ πέρασες όλη την ημέρα πάνω από την οθόνη του υπολογιστή, το επόμενο πρωί κράτα αντιστάσεις και μην υποκύψεις στον πειρασμό. Για μια ημέρα θα κρατηθείς, θα κρατήσεις χαρακτήρα και θα προσπαθήσεις να αποτοξινωθείς. Αν δεν μπορέσεις να συγκρατηθείς, φρόντισε να μην υπερβείς τη μια ώρα online.

* Μείνε «συνδεδεμένη» με τον έξω κόσμο: Μπορεί τα ηλεκτρονικά καταστήματα να έχουν απίστευτη ποικιλία και προσφορές, όμως δεν προσφέρουν την ίδια ικανοποίηση με μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο. Κακά τα ψέματα η αίσθηση

* Πρότεινε «ζωντανές» συναντήσεις: Πάρε την πρωτοβουλία και στείλε μήνυμα σε φίλες που σου μιλούν στο chat να συναντηθείτε σε μια καφετέρια ή σε κάποιο σπίτι. Προσπάθησε να το επαναλαμβάνεις τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

* Γέμισε την ημέρα σου: Αν δε δουλεύεις και νιώθεις πως η ημέρα δεν περνά, αντί να καθηλώνεσαι μπροστά από τον υπολογιστή, προσπάθησε να βρεις χόμπι. Το περπάτημα, η γυμναστική, η ζωγραφική, η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων ή ακόμη και η περιποίηση του προσώπου σου και των νυχιών είναι δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και σε χαλαρώνουν.

* Αντιμετώπισε το Ιντερνετ σαν εργαλείο, όχι σαν φίλο: Μείνε επικεντρωμένη στο γεγονός ότι το διαδίκτυο είναι ένα μέσο για να κάνει τη ζωή σου ευκολότερη. Σε βοηθά στην εργασία σου, στην αναζήτηση πληροφοριών και στην καλύτερη επικοινωνία με όσους βρίσκονται μακριά. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική ζωή, ακόμη και αν σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι το κάνει.

Πότε χρειάζεται ο ειδικός;

Αν όλα τα παραπάνω αποδειχτούν ανώφελα και δεν μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την εξάρτησή σου από το Ιντερνετ καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά κέντρα που ειδικέυονται σε προβλήματα εθισμού με το διαδίκτυο αλλά και δημίοσια κέντρα ψυσικής υγείας στα οποία μπορείς να απευθυνθείς.

Διάβασε αναλυτικά στο Μέρος Α του άθρου όλα όσα σου τρώνε την ημέρα στο διαδίκτυο χωρίς καν να το καταλάβεις!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα