10 "ασκήσεις" σου χαρίζουν ευτυχία (Μέρος Α)

22.04.2016
Η ευτυχία είναι μια δεξιότητα που διδάσκεται και μαθαίνεται, όπως ακριβώς γίνεται με το μαγείρεμα και τα μαθηματικά. Μάθε με ποιους τρόπους θα την ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου προσφέροντας σου μια πιο ευχάριστη ζωή.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Η ευτυχία είναι μια δεξιότητα που διδάσκεται και μαθαίνεται, όπως ακριβώς γίνεται με το μαγείρεμα και τα μαθηματικά. Μάθε με ποιους τρόπους θα την ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου προσφέροντας σου μια πιο ευχάριστη ζωή.

Οι πρώτες πέντε «ασκήσεις» έχουν να κάνουν με τον έξω κόσμο ενώ οι επόμενες αναφέρονται στην εσωτερική στάση σου απέναντι στη ζωή. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις επαναλαμβάνεις κάθε ημέρα, κρατώντας ημερολόγιο όπου θα σημειώνεις τις… επιδόσεις σου.

10 «ασκήσεις-κλειδιά» εγγυώνται ευτυχία

1. Κάνε ασκήσεις… γενναιοδωρίας

Οι περισσότεροι συνδέουν τη λέξη με χρήματα. Κι όμως δεν είναι έτσι. Η γενναιοδωρία σημαίνει πολλά περισσότερα όντας μια έννοια που αναφέρεται στην ψυχή. Το να δίνεις στους άλλους ένα κομμάτι του εαυτού σου έχει μεγαλύτερη σημασία από το να δίνεις οικονομική βοήθεια.

Πως θα το πετύχεις; Μπορείς να κάνεις ένα ξεσκαρτάρισμα στη ντουλάπα σου και αντί να πετάξεις τα ρούχα που δε χρησιμοποιείς συχνά, να τα προσφέρεις σε φιλανθρωπία ή να φτιάξεις το αγαπημένο γλυκό ενός συναδέλφου και να του το προσφέρεις, να προθυμοποιηθείς να κρατήσεις το παιδί της φίλης σου ή να κάνεις παρέα σε κάποιον ηλικιωμένο. Όλα τα παραπάνω θα σε γεμίσουν με ένα αίσθημα ικανοποίησης και θα σου δώσουν το προβάδισμα…

2. Χάρισε χαμόγελα, μπορείς

Προσπάθησε να είσαι θετική με τους άλλους δίνοντας τον καλύτερο εαυτό σου. Κάνε μια λίστα με όσους πραγματικά έχουν αξία για εσένα

Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα χαμόγελο που θα δώσεις στον σύντροφό σου με το που ξυπνήσετε, να του πεις πόσο πολύ τον αγαπάς και δώσε του μια αγκαλιά. Κάνε το ίδιο με όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα δείχνοντας πόσο πολύ τους αγαπάς και τους υπολογίζεις. Ένα γλυκό φιλί στη μαμά, μια ζεστή αγκαλιά στον μπαμπά κι ένα αστείο

3. Βάλε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου

Όσο κι αν την βαριέσαι, η άσκηση είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντικαταθλιπτικά. Μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σου στη στιγμή και να αποβάλλει τη συσσωρεμένη ενέργεια και το στρες.

Βάλε το γυμναστήριο στην καθημερινότητά σου. 20 λεπτά αερόβιας άσκησης θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να διώξεις τις αρνητικές σκέψεις. Αν πάλι βαριέσαι τη γυμναστική, υπάρχει κι άλλος τρόπος. Η κηπουρική, ένας περίπατος στη φύση, το τένις ή η ποδηλασία έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα.

4. Μάθε να εκτιμάς όσα έχεις

Η μεγαλύτερη δυσκολία όλων μας είναι να μάθουμε να αντλούμε ευτυχία από όσα ήδη απολαμβάνουμε. Μάθε να αναγνωρίζεις όλα όσα απλόχερα μας χαρίζει η φύση αλλά και όλα όσα έχεις κατακτήσει. Εστίασε στα μικρά καθημερινά πράγματα και ξεκίνα την ημέρα σου με θετική διάθεση, ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά. Στην αρχή θα χρειαστεί προσπάθεια, σύντομα όμως αν επαναλαμβάνεις την «άσκηση» καθημερινά, η θετική σκέψη θα γίνει μια αυτόματη διαδικασία.

5. Δοκίμασε καινούρια πράγματα και μη «βαλτώνεις»

Μην αφήσεις την ρουτίνα να σε κατασπαράξει. Κάθε φορά που νιώθεις πλήξη δοκίμασε να κάνεις κάτι καινούριο, που θα κάνει την ημέρα σου ανεπανάληπτη. Μια συναυλία ή μια καλή θεατρική παράσταση κάνουν δουλίτσα, όπως και το να προσπαθήσεις να φτιάξεις μια καινούρια συνταγή μαγειρικής! Οποίο κι αν είναι το αποτέλεσμα θα έχεις περάσει την ώρα σου ευχάριστα και δημιουργικά.

Επίσης, ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις ένα μουσικό όργανο, να ξεκινήσεις μαθήματα καλλιτεχνίας, κατασκευής κοσμήματος ή να ξεκινήσεις μια ξένη γλώσσα. Αν επίσης είσαι τύπος ανθρώπου που αγαπά τα ταξίδια, αν τα οικονομικά σου στο επιτρέπουν, μπορείς να βάλεις πρόγραμμα και να αρχίσεις να επισκέπτεσαι μέρη άγνωστα και μαγευτικά.

Διάβασε στο Β μέρος του άρθρου τις επόμενες 5 ασκήσεις που σε γεμίζουν με ευτυχία! Μάθε ποιό είναι το νόημα της ζωής, πως θα καταλάβεις τι πραγματικά θέλεις, πως θα το πετύχεις αλλά και με πιο τρόπο μπορείς να ξεπερνάς επιτυχώς όλα τα εμπόδια!