Όσα πρέπει να δωρίσεις στον εαυτό σου το 2014

01.01.2014
Θέλεις φέτος να πεις: «Χαίρω άκρας υγείας»; Λάβε τα μέτρα σου!

Γνώρισε τα «ευάλωτα» σημεία σου, ανάλογα με την ηλικία σου, και προφύλαξε την υγεία σου, εύκολα κι απλά!

20 +
Πρόλαβε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (με εμβολιασμό και τεστ ΠΑΠ)

Εμβολιάσου προληπτικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και να κάνεις μία φορά το χρόνο τεστ ΠΑΠ. «Ο εμβολιασμός συμπληρώνει την εξέταση Παπανικολάου, η οποία έχει την πρώτη θέση στην πρώιμη ανίχνευση βλαβών από τους πιο σπάνιους τύπους του ιού HPV, », τονίζει ο διευθυντής Β’ Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών, Γ. Κρεατσάς.

ΓΙΑΤΙ: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου (μετά τον καρκίνο του μαστού) στις νεαρές γυναίκες στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο περίπου 33.500 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ 15.000 πεθαίνουν (που ισοδυναμεί με 40 θανάτους γυναικών/ημέρα).

ΠΩΣ: Ο εμβολιασμός, για όποιο από τα δύο εμβόλια επιλέξεις (το τετραδύναμο ή το διδύναμο), γίνεται σε τρεις δόσεις, ενώ τα εμβόλια για γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Όσο για το τεστ ΠΑΠ για να δείξει σωστό αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει να κάνεις κολπική πλύση για 24-48 ώρες πριν από την εξέταση και, επίσης, δεν θα πρέπει να έχει υπάρξει σεξουαλική επαφή κατά τις τελευταίες δύο ημέρες.

30 +
Έκανες τσεκάπ στα μάτια & το θυρεοειδή σου;

Αν έχεις μυωπία ή κάποια άλλη διαγνωσμένη πάθηση των ματιών, γνωρίζεις ήδη ότι θα πρέπει να επισκέπτεσαι σε τακτά χρονικά διαστήματα τον οφθαλμίατρό σου. Όμως μετά τα 30, ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα, το τακτικό τσεκάπ στον οφθαλμίατρο είναι κάτι που δεν πρέπει να αμελείς Επίσης καλό είναι να εξετάσεις και τη λειτουργία του θυρεοειδούς σου, ώστε να ξέρεις πού βρίσκεσαι.

ΓΙΑΤΙ: Ο θυρεοειδής καμιά φορά απορρυθμίζεται, παρουσιά-ζοντας συμπτώματα υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού. Με το οφθαλμολογικό τσεκάπ, από την άλλη, μπορεί να προληφθεί το γλαύκωμα. Αν έχετε συμπτώματα ή υπάρχει οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να επισκέπτεσαι κάθε 1-2 χρόνια τον οφθαλμίατρο, ώστε να ελέγχει την πίεση του ματιού και να σου κάνει βυθοσκόπηση.

ΠΩΣ: Με τη βυθοσκόπηση ελέγχεται συνολικά ο αμφιβληστροειδής, δηλαδή το οπτικό νεύρο, τα αγγεία και η περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς, καθώς επίσης και η περιοχή της ωχράς κηλίδας. Η εξέταση πραγματοποιείται είτε με το οφθαλμοσκόπιο είτε με τη σχισμοειδή λυχνία, σε συνδυασμό με ειδικό φακό επαφής. Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να διαγνωστεί με απλή εξέταση αίματος, όπου ελέγχονται τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σου.

40 +
Ελέγχεις συχνά το στήθος σου

Μόνο έτσι θα προλάβεις κάθε κακοήθεια ή θα διαπιστώσεις εγκαίρως κάποιο πρόβλημα στο μαστό. Στην ηλικία των 40 ετών τα ογκίδια είναι συνήθως καλοήθη. Μπορεί δηλαδή να είναι ινοαδένωμα, κύστη, λίπωμα κ.ά. Χρειάζεται, ωστόσο, προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία (ειδική ακτινογραφία του μαστού), ώστε να εντοπίζεται ο καρκίνος στη γένεσή του.

ΓΙΑΤΙ: Όπως τονίζει ο ογκολόγος-παθολόγος Ηλίας Ε. Αθανασιάδης, «στις περιπτώσεις κακοήθειας, σημαντικό είναι για κάθε γυναίκα να γνωρίζει εγκαίρως ότι όσο μικρότερο είναι το μέγεθος του ογκιδίου τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ίασης», όταν, δηλαδή, ανακαλυφθούν άτυπα κύτταρα στο μαστό (προκαρκινικό στάδιο.

ΠΩΣ: Η ψηφιακή μαστογραφία σήμερα έχει την ικανότητα να διακρίνει εξαιρετικά μικρού μεγέθους μαστογραφικά ευρήματα, όπως οι μικροαποτιτανώσεις. Εκτός όμως από τη μαστογραφία, η οποία από την ηλικία των 40 ετών πρέπει να γίνεται μία φορά κάθε χρόνο, μην παραλείπεις να ελέγχεις συχνά (μπροστά στον καθρέφτη) με τις άκρες των δακτύλων ολόκληρη την περιοχή του κάθε μαστού χωριστά, με αργές κυκλικές κινήσεις, πιέζοντας στην αρχή ελαφρά και μετά πιο δυνατά κάθε σημείο τους.

50 +
Οπλιστείτε κατά της οστεοπόρωσης

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας (Bone Mineral Density: BMD) είναι το πρώτο που πρέπει να κάνεις μπαίνοντας στα 50, καθώς η εξέταση αυτή θα δείξει με σαφήνεια την παρούσα κατάσταση των οστών σαου και ειδικότερα τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπορωτικών καταγμάτων.

ΓΙΑΤΙ: Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα (το αποτέλεσμα της μέτρησης δείξει οστεοπενία ή οστεοπόρωση), η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτικά (περίπου κάθε χρόνο). Όμως, ακόμα και αν η μέτρηση οστικής πυκνότητας είναι φυσιολογική, οι απαιτήσεις του οργανισμού σε ασβέστιο μεγαλώνουν σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση, λόγω της ταχείας οστικής απώλειας που συντελείται στο γυναικείο σκελετό εξαιτίας των ορμονικών διαταραχών. Αρχισε, λοιπόν, να περπατάς γύρω στα 15-20΄ την ημέρα, να τρως πολλά κίτρινα τυριά και να «κυνηγάς» τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο.

ΠΩΣ: H μέτρηση οστικής πυκνότητας γίνεται σε δύο σημεία του σώματος (στο ισχίο και στη σπονδυλική στήλη). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα ο γιατρός θα συστήσει και άλλες συμπληρωματικές αιματολογικές εξετάσεις όπως είναι για παράδειγμα οι δείκτες οστικού μεταβολισμού, η ακτινογραφία στη σπονδυλική στήλη και όποιες άλλες εξετάσεις ο ίδιος κρίνει σκόπιμο.

60 +
Το νου σου στην υπέρταση

Στην ηλικία των 60 συστήνεται ένας κύκλος εξετάσεων που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσεις. Αυτές είναι: μαστογραφία (μία φορά το χρόνο), μέτρηση οστικής πυκνότητας (για πρώτη φορά γύρω στα 50) και διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας ωοθηκών (επίσης μία φορά το χρόνο). Η αρτηριακή σας πίεση πρέπει επίσης να ελέγχεται τακτικά, ειδικά αν συνυπάρχει ένας ή περισσότεροι παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών, υπερβολικό βάρος, κάπνισμα ή καθιστική ζωή.

ΓΙΑΤΙ: Σύμφωνα με στατιστικές, ακόμη και μια ήπια υπέρταση μπορεί να μειώσει το λεγόμενο «προσδόκιμο επιβίωσης», δηλαδή τα χρόνια που κατά μέσον όρο προβλέπεται να ζήσουμε. «Τις περισσότερες φορές η υπέρταση είναι μια πάθηση σιωπηλή, χωρίς συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχουν ήδη συμβεί σημαντικές μόνιμες βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματος. Συχνά η υπέρταση ανακαλύπτεται τυχαία, όταν ο ασθενής για κάποιο λόγο μετρά την πίεσή του», επισημαίνουν οι ειδικοί της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας (ΕΑΕ).

ΠΩΣ: Επειδή η αρτηριακή πίεση μεταβάλλεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και από μέρα σε μέρα, ο έλεγχος της πίεσης πρέπει να γίνεται σε ήσυχο χώρο, μακριά από θόρυβο και εκνευριστικές συζητήσεις. Το σωστό, λοιπόν, είναι να μετράτε την πίεση αφού καθίσετε για 5 λεπτά, χωρίς να έχεις καταναλώσει καφέ και να έχεις καπνίσει την προηγούμενη μισή ώρα, σε ήρεμη κατάσταση, με το χέρι μας να ακουμπά σε σταθερό σημείο και κοντά στο ύψος της καρδιάς.

Από τη Ρίτα Βελόνη