Γιατί αρρωσταίνεις πιο συχνά από εκείνον;

05.01.2012
Το γεγονός ότι αρρωσταίνεις πιο συχνά από εκείνον έχει λογική εξήγηση, που δεν είναι άλλη από το φύλο σου.

Ο αγαπημένος σου συχνά σε φωνάζει με παρατσούκλια όπως «άρρωστη» ή «αρρωστιάρα» κι αυτό διότι συχνά κρεβατώνεσαι με πυρετό ή ανυπόφορους πόνους. Με το που μπαίνει το φθινόπωρο το συνάχι και ο βήχας σε συντροφεύουν ενώ συχνά παραπονιέσαι για πόνους στην κοιλιά κι αίσθημα δυσφορίας. Κι όμως, το γεγονός ότι αρρωσταίνεις πιο συχνά από εκείνον έχει λογική εξήγηση, που δεν είναι άλλη από το φύλο σου…

Η απάντηση βρίσκεται στο φύλο

Η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες επισκεπτόμαστε πολύ πιο συχνά σε σχέση με τους άνδρες το γιατρό. Ωστόσο, δεν είναι πως το ισχυρό φύλο είναι πιο ανεκτικό στον πόνο και πως οι γυναίκες ως πιο «αδύναμες» είμαστε πιο μυγιάγγιχτες ή φοβητσιάρες δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στα συμπτώματα απ΄ότι οι άνδρες. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι όντως αρρωσταίνουμε συχνότερα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα διαχρονικής μελέτης ισπανών επιστημόνων που διεξήχθε υπό τον Δρ Davide Malmusi, οι γυναίκες αντιμετωπίζουμε συχνότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με τους άνδρες ενώ παράλληλα υποφέρουμε σε μεγαλύτερο ποσοστό από χρόνιες παθήσεις ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Τι έδειξε η έρευνα;

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιστορικά ασθενών – γυναικών και ανδρών διαφόρων ηλικιών - από το 2006 μέχρι σήμερα και ανέλυσαν τις απαντήσεις 29.000 ατόμων που κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την υγεία τους.

Από τις απαντήσεις και μόνο των ατόμων φαίνεται καθαρά πως το γυναικείο φύλο είναι αρκετά πιο επιρρεπές σε ασθένειες. Ποσοστό 38,85 των γυναικών βαθμολόγησε την υγεία τους ως κακή ενώ 27,7% δήλωσαν πως πάσχουν από χρόνια κόπωση ή πόνο. Για τους άνδρες τα ποσοστά ήταν σαφώς μικρότερα (27% και 19,3% αντίστοιχα).

Κι ας πονάς αντέχεις περισσότερο

Εκτός των παραπάνω όμως τα δεδομένα επαλήθευσαν και παλαιότερες έρευνες που δείχνουν πως οι γυναίκες είναι πολύ πιο ανεκτικές στον πόνο και αποδεικνύονται εν τέλει πιο «ισχυρό» φύλο λόγω αντοχών.

Σε περιπτώσεις χρονίων παθήσεων γυναίκες και άνδρες είχαν τις ίδιες πιθανότητες να πάσχουν από την αρρώστια. Ωστόσο, οι γυναίκες ανέφεραν καλύτερη υγεία από αυτούς, ακόμη κι αν είχαν την ίδια πάθηση και τα ίδια συμπτώματα.

Αρθρίτιδα και ψυχικές διαταραχές είναι γένους θηλυκού

Μάλιστα, το γυναικείο φύλο έχει περισσότερες πιθανότητες να υποφέρει από αρθρίτιδα, ψυχικές διαταραχές και μυϊκά προβλήματα.

Η μελέτη βέβαια δεν εξέτασε τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τις παραπάνω ασθένεις, παλαιότερες έρευνες όμως ισχυρίζονται πως κάτι τέτοιο μπορεί να εξηγηθεί από τις διαφορές στην καθημερινότητα μιας γυναίκας κι ενός άνδρας.

Συνήθως οι γυναίκες επιφορτιζόμαστε με περισσότερες ευθύνες, αναλαμβάνοντας να φροντίσουμε την οικογένεια και το σπίτι και δεχόμαστε μεγαλύτερη πίεση, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την προσωπική μας ευημερία, την ευχαρίστηση αλλά και την άσκηση, κάτι που πιθανότατα έχει αντίκτυπο στην υγεία μας.

Ποια είναι η αιτία που αρρωσταίνεις;

Αν λοιπόν συχνά αναρωτιέσαι ποια είναι η αιτία που αρρωσταίνεις ή έχεις συχνά ανεξήγητους πόνους, η απάντηση βρίσκεται στο φύλο σου και τα κοινωνικά στερεότυπα που το ακολουθούν!

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, ο πιο αδύναμος οργανισμός σου σε σχέση με αυτόν των ανδρών αλλά και το άγχος επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας σου κάνοντάς σε να αρρωσταίνεις πιο εύκολα απ΄ότι εκείνος. Γι΄αυτό μην ξεχνάς πως η πρόληψη είναι πάντα σωτήρια. Έτσι συνέχισε κάθε φορά που αντιλαμβάνεσαι πως κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σου να κλείνεις ραντεβού με το γιατρό σου. Τέλος, να θυμάσαι πως, σε κάθε περίπτωση, η σωστή διατροφή, η άσκηση, η διακοπή κάθε κακής συνήθειας όπως το κάπνισμα και η αποβολή του άγχους θα βοηθήσουν αρκετά και θα σου χαρίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα