Μήπως είσαι μαρτυριάρα λόγω... βάρους;

17.04.2012
Μήπως κατηγορείς τον εαυτό σου επειδή δεν μπορείς να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό και τρώγεσαι να διαδώσεις τα μυστικά που σου εμπιστεύονται; Τελικά μπορεί να μην είναι δικό σου το λάθος...

Έχεις τη φήμη της κουτσομπόλας, ενώ η «σιωπή» σου δεν διαρκεί παρά μονάχα μερικές ώρες ή έστω, λίγες μέρες. Σίγουρα δεν είναι για να το περηφανεύεσαι, αλλά κανείς δεν μπορεί να σε χαρακτηρίσει "τάφο", αφού δεν αντέχεις να κρατήσεις για τον εαυτό σου τίποτα το πραγματικά συνταρακτικό που σου έχουν εμπιστευτεί.

Παρότι μπορεί να νιώθεις άσχημα για το ελάττωμα σου, ίσως σε ανακουφίσει να μάθεις ότι δεν είσαι μόνη. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα η οποία ρίχνει φως στα αίτια που μας ωθούν να κοινοποιούμε τα μυστικά των άλλων, ακόμη κι αν με τον τρόπο αυτό πληγώνουμε τους αγαπημένους μας, προδίδοντας την εμπιστοσύνη τους.

Το ασήκωτο βάρος του μυστικού

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που διεξήχθη στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Tufts, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, αποκαλύπτει ότι το βάρος ενός σημαντικού μυστικού είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας.

Η έρευνα βασίστηκε στον συσχετισμό μεταξύ μεταφοράς και κυριολεξίας εξετάζοντας κατά πόσο οι μεταφορικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τα αισθήματά μας όταν αναγκαζόμαστε να κρατήσουμε μυστικά, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Συχνά για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως ότι νιώθουμε το ασήκωτο ή αφόρητο βάρος ενός μυστικού ή αντίστοιχα λέμε πως μας έφυγε ένα βάρος όταν το αποκαλύπτουμε. Οι περισσότεροι, θεωρούμε το "βάρος" αυτό αναφέρεται στην ψυχική καταπόνηση. Κι όμως το βάρος ενός μυστικού φαίνεται ότι μας καταπονεί και σωματικά!

Τα μύχια μυστικά μας καταπονούν σωματικά

Για να εξετάσουν αυτό τον συσχετισμό, οι ερευνητές εξέτασαν το κατά πόσο τα μύχια μυστικά επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητές μας.

Οι εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στα άτομα της πρώτης ομάδας ζητήθηκε να φέρουν στην μνήμη τους κάποιο «βαρύ» μυστικό που ακόμη κρατούν ενώ οι υπόλοιποι απλά έπρεπε να θυμηθούν ένα προσωπικό μυστικό δευτερεύουσας σημασίας. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν στη συνέχεια να εκτιμήσουν κατά πόσο ένας λόφος σε μια φωτογραφία ήταν απότομος και να υπολογίσουν την απόστασή του.

Τα άτομα που έφεραν το βάρος μύχιων μυστικών είδαν το λόφο απόκρημνο και πιο μακρινό σε σχέση με τους υπολοίπους, γεγονός που υποδηλώνει πως το «βάρος» του μυστικού τους σωματοποιήθηκε.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και τα ευρήματα μιας δεύτερης έρευνας του ίδιου πανεπιστημίου. Τα άτομα που έπρεπε να σηκώσουν το βάρος μυστικών είχαν μεγαλύτερη δυσκολία στο να ανέβουν τα σκαλιά κουβαλώντας σακούλες με ψώνια ή χρειάζονταν μεγαλύτερη προσπάθεια σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η βόλτα του σκύλου.

Συνεπώς, όπως συμπεραίνουν οι επιστήμονες, όσο πιο μεγάλο είναι ένα μυστικό τόσο περισσότερο μας επηρεάζει ψυχικά αλλά και σωματικά, κάνοντας μας να αισθανόμαστε σαν να σηκώνουμε ένα πραγματικά βαρύ αντικείμενο.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα