Ναυτία στο ταξίδι; Πώς να την καταπολεμήσεις

03.07.2012
Ακουλούθησε τις συμβουλές μας & μην αφήνεις τη ναυτία να σου χαλάει τη διάθεση

Αγαπάς τα ταξιδάκια και τις εκδρομές αλλά κάθε φορά που το αποφασίζεις σου βγαίνει… ξινό. Είτε ταξιδεύεις οδικώς, με σκάφος ή αεροπλάνο, ζαλάδα και ο κρύος ιδρώτας δεν αργούν να εμφανιστούν. Η ναυτία γίνεται ολοένα και εντονότερη με τα συμπτώματα να επιδεινώνονται, εσύ τρέχεις στην τουαλέτα και η διάθεσή σου πέφτει κατακόρυφα. Τι να κάνεις για να ελαττώσεις τα συμπτώματα της ναυτίας και να έχεις άνετο ταξίδι δίχως απρόοπτα;

Πώς προκαλείται η ναυτία;

Αυτό που συμβαίνει κάθε φορά που παρουσιάζεις συμπτώματα ναυτίας είναι στην πραγματικότητα ένα είδος αποσυντονισμού του οργανισμού σου που προκύπτει από τα αντικρουόμενα μηνύματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος. Ενώ εσύ μένεις στατική, ο εγκέφαλος λαμβάνει μηνύματα κίνησης με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνεται και έτσι να δημιουργείται η ζάλη και τα λοιπά συμπτώματα.

Τι μέτρα να πάρεις;

Καλό θα είναι να φας ένα πολύ ελαφρύ σνακ πριν το ταξίδι πλούσιο σε πρωτεΐνες, η οποία μπορεί να προλάβει την ναυτία σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Επίσης, απόφυγε να φας λιπαρά και προμηθεύσου ξηρά τροφή όπως κρακεράκια ή ψωμί για ώρα ανάγκης.

* Η θέση έχει σημασία

Αν ταξιδεύεις με…

Αυτοκίνητο: Κάτσε στα μπροστινά καθίσματα και άνοιξε το παράθυρο για να παίρνεις αέρα. Επίσης απόφυγε το διάβασμα ή το να κοιτάς αριστερά δεξιά, κάτι που μπορεί να σου δημιουργήσει ζαλάδα. Αντίθετα προσπάθησε να κρατάς το βλέμμα σου σταθερό προς μια κατεύθυνση.

Πλοίο: Προτίμησε το κατάστρωμα για να σε φυσάει το αεράκι για να γλιτώσεις από πιθανά συμπτώματα.

Λεωφορείο: Καλό θα είναι να κάτσεις στα μεσαία καθίσματα κι όχι σε αυτά που βρίσκονται κοντά στους τροχούς, όπου νιώθεις περισσότερο την κίνηση. Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν οι συμβουλές του οδικού ταξιδιού, δηλαδή το βλέμμα σου να κοιτάζει στον ορίζοντα και να μην κοιτάς αριστερά-δεξιά.

Τρένο: Εκτός των παραπάνω στο τρένο πρέπει να προσέξεις και μια ακόμη λεπτομέρεια. Η θέση που θα έχεις καλό θα ήταν να μην είναι αντίθετα της κατεύθυνσης του τρένου.

Συμβουλές:

* Ένα χάπι κατά της ναυτίας από το φαρμακείο θα σε βοηθήσει να έχεις ένα όμορφο ταξίδι δίχως απρόοπτα.

* Αν είσαι κατά των φαρμάκων, Τζίντζερ, καρότα και δυόσμος έχει αποδειχθεί πως μειώνουν το αίσθημα της ναυτίας, οπότε δοκίμασε να πιείς ένα χυμό με τα παραπάνω υλικά πριν το ταξίδι σου.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα