Γιατί οι γυναίκες είναι πιο ανασφαλείς;

23.07.2012
Σκέφτεστε ποτέ πως θα μπορούσατε να έχετε χάσει αυτά τα «παραπάνω κιλά», να έχετε πιο πολλούς φίλους ή χρήματα, ένα καλύτερο πτυχίο, ακόμα και να είστε πιο δημοφιλής;

Η διαφορά των γυναικών από τους άντρες σε θέματα αυτοπεποίθησης είναι μεγάλη. Οι γυναίκες τείνουν να ανησυχούν περισσότερο για το πόσο καλές φαίνονται και το πόσο αποδεκτές είναι. Δίνουν τεράστια σημασία στην άποψη των άλλων και αυτό τις πιέζει, επηρεάζει την προσωπική τους ευτυχία και μπορεί να τις βυθίσει σε μεγάλη ανασφάλεια την οποία, κατά βάση, κατασκευάζουν μονές τους και έπειτα δυσκολεύονται να γκρεμίσουν.

Βεβαίως και οι άντρες πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης, όμως, συνήθως, ένα συγκεκριμένο θέμα είναι αυτό που τους απασχολεί - αν μπορούν να το λύσουν, νιώθουν καλύτερα και ξανά προς τη δόξα τραβούν. Η συμπεριφορά τους θα μπορούσε να μας διδάξει πολλά.

Σε ποιον ανήκει η φωνή που σας μαλώνει;
Ποιος λέει ότι δεν είστε αρκετά όμορφη ή επιτυχημένη - μη βιαστείτε να απαντήσετε «εγώ». Τις περισσότερες φορές λειτουργούμε «βάσει εντολών» - επειδή κάποιος μας είπε κάτι και το πήραμε σοβαρά, αφού μας νοιάζει υπερβολικά η γνώμη των άλλων. Για παράδειγμα, οι περισσότερες μικροκαμωμένες γυναίκες, που ξέρω, νομίζουν πως το ύψος τους δεν είναι ελκυστικό, ενώ δεν έχω γνωρίσει έναν άντρα που να ενδιαφέρεται για το αν εκείνη που του αρέσει είναι 1,60 ή 1,75.

Ξέρω τα ελαττώματά μου και είμαι καλά!
Πολλές φορές, νιώθουμε ότι έχουμε έναν υποτιθέμενο έλεγχο επειδή ξέρουμε ποιο είναι το ελάττωμά μας. Και το κάνουμε παντιέρα υποκρινόμενες πως το έχουμε αποδεχτεί. Οι άντρες, από την άλλη, δεν προτάσσουν τα ελαττώματά τους. Εχετε δει πολλούς παχουλούς άντρες με χιούμορ να αστειεύονται συνεχώς για το θέμα; Οι παχουλές γυναίκες είναι συνήθως έτοιμες να αυτοσαρκαστούν. Τελικά, όμως, η υπερβολή στον αυτοσαρκασμό είναι το αντίθετο του ακομπλεξάριστου.

Οταν η πλαστική υπόσχεται ευτυχία
Η ανασφάλεια των γυναικών για την εμφάνισή τους θα ήταν λιγότερη αν τα πρότυπα δεν ήταν τόσο εξωπραγματικά. Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες περί γήινων προτύπων, ο κόσμος της μόδας και οι διαφημίσεις ποτέ δεν πρόβαλλαν πρόσωπα και σώματα συνηθισμένων γυναικών. Κατά βάθος, νομίζουμε πως «αρκεί κάτι» για να πλησιάσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ετσι, θέλουμε να το αγοράσουμε ή να το κάνουμε, ώστε η ομορφιά να γίνει δική μας. Και ευχόμαστε πως παρέα της θα έρθει και η ολοκληρωτική ευτυχία. Το σετ επιτυχίας των αντρών είναι πιο ρεαλιστικό. Χρειάζονται καλή δουλειά και σχετικά ικανοποιητική εμφάνιση - οι γυναίκες θα έρθουν, η σχέση ίσως κάποτε! Επίσης, γνωρίζουν πού μπορούν να είναι καλοί και τι τους αρέσει να κάνουν. Ενώ εμείς ανακατεύουμε μπερδεμένα μηνύματα. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι αυτό που σας κάνει να στεναχωριέστε; Για να το καταλάβετε, σκεφτείτε τι σας κάνει χαρούμενη. Σημειώστε το σε ένα χαρτί και ίσως εκπλαγείτε.

Ποιος φταίει;
Η ασπίδα της ανασφάλειας μας κάνει να παραλύουμε. Οι ανασφαλείς είναι άνθρωποι που, κυρίως, δεν θέλουν να καταλάβουν ότι τελικά πολλά είναι στο χέρι τους. Η ανασφαλής φίλη σας θα δικαιολογήσει την ηττοπάθειά της με χίλιους τρόπους - πάντα μας φταίνε οι άλλοι για τις προσωπικές μας επιλογές όταν δεν πιστεύουμε στα λάθη μας ή στη δύναμη του εαυτού μας. Οι πιο ενοχικές ανασφαλείς γυναίκες θα πουν αντίστοιχα πως δεν άξιζαν «κάτι καλύτερο» -πολλές, άλλωστε, εκπαιδεύονται από παιδιά στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και στους ασαφείς στόχους- ενώ οι άντρες είναι πιο συγκεκριμένοι. Αν δεν πιστεύουμε, όμως, ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο, δεν θα το διεκδικήσουμε. Και αν δεν το διεκδικήσουμε, οι πιθανότητες να το αποκτήσουμε είναι μικρότερες. Και, μερικές φορές, η ευτυχία βρίσκεται σε 3-4 δέντρα, δεν χρειάζεται να κατακτήσουμε ολόκληρο το δάσος, κάτι που και με τον νόμο των πιθανοτήτων είναι πολύ πιο δύσκολο. Και εκεί οι άντρες κερδίζουν στα σημεία, αφού δεν κυνηγούν με τρόμο το απόλυτο. Επιδιώκουν πιο ισορροπημένους στόχους: ναι, τους ενδιαφέρει η επιτυχία στις γυναίκες αλλά τους ενδιαφέρει και να είναι καλοί φίλοι, σωστοί επαγγελματίες, θέλουν να τους σέβονται και να τους αναγνωρίζουν διότι τα καταφέρνουν «κάπου» καλά. Οπουδήποτε. Γιατί κανείς δεν είναι τέλειος.

Κάντε το όπως οι άντρες

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας ακόμα και δημοσίως - οι άντρες (όπως τα παιδιά) δεν ντρέπονται να το κάνουν.

Μην επαναλαμβάνετε συνεχώς στον εαυτό σας τις ελλείψεις σας - οι άντρες καταφέρνουν πολύ καλά να τις ξεχνούν.

Μη διαβάζετε έντυπα που σας αγχώνουν - οι άντρες γλιτώνουν πολύ στρες περιφρονώντας το κουτσομπολιό.

Θυμηθείτε τι σας άρεσε κάποτε και σας γέμιζε χαρά. Οι άντρες «κρατούν» τα ενδιαφέροντά τους από μικροί.

Μην πέφτετε με τα μούτρα στις σχέσεις. Απολαύστε τες όπως έρχονται και αφήστε τες να εξελιχθούν, όπως κάνουν οι άντρες, που έχουν πιο λογικές επιδιώξεις.

Η άποψη της ειδικού
Ολγα Μουλάκη, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Σχέσεων www.οlgamoulaki.gr

Τι λεει η επιστήμη
Οι λόγοι που οι γυναίκες δεν έχουν αυτοπεποίθηση είναι, κυρίως, δύο:

1. Το κοινωνικό στερεότυπο και ο τρόπος ανατροφής.

Το στερεότυπο θέλει τους άντρες να έχουν πιο δυναμικό ρόλο και τις γυναίκες να κρατούν μια πιο παθητική στάση για να διατηρούνται θηλυκές - το ίδιο ισχύει και κατά την ανατροφή. Στα αγόρια λένε πράγματα, όπως «οι άντρες δεν κλαίνε», «είσαι δυνατός, μπορείς», ενώ οι γυναίκες ενθαρρύνονται να είναι χαριτωμένες ή π.χ. διπλωμάτες. Ο τρόπος ανατροφής των αγοριών τούς μαθαίνει να δρουν, να έχουν μια αυτο-ενίσχυση, να πέφτουν και να σηκώνονται, ενώ στα κορίτσια μαθαίνουν να είναι πιο εξαρτημένες- πως κάποιος «θα έρθει να λύσει το πρόβλημα».

2. Μπορούμε να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Εχει αποδειχτεί ερευνητικά ότι οι άνθρωποι με υψηλή αυτοπεποίθηση τείνουν να αναγνωρίζουν στον εαυτό τους κάτι που κάνουν «καλά», ενώ όσοι έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση αποδίδουν τα πράγματα στην τύχη. Αυτή η διαφορά παρατηρείται και μεταξύ αντρών και γυναικών - πρόκειται για το κλειδί που διαφοροποιεί πολύ βασικά έναν άνθρωπο αυτοπεποίθησης από έναν με λιγότερη αυτοπεποίθηση. Εκείνος που έχει λιγότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του λέει πως εξαρτάται από τις συνθήκες. Το να φτιάξουμε μια λίστα με πράγματα που κάνουμε καλά βοηθά, ακόμα και αν πρόκειται για κάποια που μας φαίνονται μικρά, όπως: «είμαι καλή στο να φτιάχνω κάποιο φαγητό» ή στο «να δημιουργώ καλές σχέσεις με τους ανθρώπους». Μια λίστα βοηθά πολύ κάποιον να εκτιμήσει τον εαυτό του, να αποκτήσει με αυτό τον τρόπο αντικειμενική εικόνα ώστε να μην αποδίδει τα πάντα στους άλλους.

Αθηναϊδα Νέγκα