Σίριαλ σε επανάληψη: Γιατί σου κάνουν καλό;

04.10.2012
Είναι ημέρες που το μόνο που θα ήθελες είναι να δεις τις επαναλήψεις αγαπημένων σου τηλεοπτικών σειρών; Μήπως απλά χρειάζεσαι ενέργεια;

Πόσες φορές πεθύμησες να δεις ένα επεισόδιο ελληνικής σειράς περασμένης δεκαετίας ή να ξαναθυμηθείς τα χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς; Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο η επιθυμία σου αυτή δείχνει την ανάγκη σου να… γεμίσεις μπαταρίες.

Γιατί οι επαναλήψεις κάνουν καλό;

Οι επαναλήψεις στην TV σε γεμίζουν ενέργεια, βελτιώνουν τη μνήμη, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και τον ρομαντισμό ενώ δρουν θεραπευτικά! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Όπως εξηγούν, η παρακολούθηση της αγαπημένης μας σειράς, ακόμη κι αν την βλέπεις σε επανάληψη έχει ευεργετική επίδραση αφού σε γεμίζει με ενέργεια.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Buffalo ανακάλυψαν πως ένα λατρεμένο επεισόδιο είναι ικανό από μόνο του να τονώσει την αυτοπεποίθησή και να αυξήσει τον αυτοέλεγχο μας ενώ παράλληλα οξύνει τη μνήμη μας.

Οι επιδόσεις των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα είναι ενδεικτικές, αφού όλοι όσοι παρακολουθούσαν επεισόδια σε επανάληψη είχαν υψηλότερα σκορ σε παζλ και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με το μνημονικό.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές οι θετική επίδραση των επαναλήψεων μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και θεραπευτικά, σε περιπτώσεις ανθρώπων που νιώθουν τα ψυχικά τους αποθέματα να έχουν εξαντληθεί ή παρουσιάζουν αδυναμία αυτοελέγχου.

Υπάρχει εξήγηση;

Αυτό που συμβαίνει είναι πως παρακολουθώντας την αγαπημένη σου σειρά δε βάζεις οποιαδήποτε προσπάθεια να ελέγξεις τις σκέψεις ή τις πράξεις σου, οπότε και χαλαρώνεις ενώ παράλληλα αλληλεπιδράς ασυνείδητα με τους αγαπημένους σου χαρακτήρες.

Και ο ρομαντισμός πώς συνδέεται;

Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω, αφού όπως δείχνουν τα ευρήματα, οι επαναλήψεις μπορούν να βελτιώσουν ακόμη και την ερωτική ζωή! Όσοι βλέπουν επεισόδια σε επανάληψη είναι πιο πρόθυμοι να συγχωρήσουν κάποιον, δείχνουν αλληλεγγύη και ρομαντισμό!

Αν λοιπόν ο αγαπημένος σου συνηθίζει να περνά τον ελεύθερο χρόνο του βλέποντας παλιά επεισόδια τηλεοπτικών σειρών μη του γκρινιάζεις. Και που ξέρεις ίσως οι δόσεις ρομαντισμού που θα λάβει να τον ωθήσουν να πάρει την μεγάλη απόφαση και να σου την κάνει την πρόταση γάμου. Εκτός κι αν βλέπει τα X-Files, οπότε μην ελπίζεις και πολλά...

Από τη Δήμητρα Γκούντρα