Και οι διάσημοι ασθενούν

18.01.2013
Η χυμώδης Πάμελα Αντερσον δίνει μάχη με την ηπατίτιδα C, η Τόνι Μπράξτον ταλαιπωρείται από περικαρδίτιδα, η Ντέμι Λοβάτο από διπολική διαταραχή... Τελικώς και οι διάσημοι έχουν τα προβλήματά τους, όμως δεν καταθέτουν τα όπλα.

Τι κι αν η τύχη τούς έχει χαμογελάσει από μικρή ηλικία, τι κι αν κερδίζουν σε μια ημέρα όσα οι υπόλοιποι βγάζουμε σε ένα χρόνο, εντούτοις και οι διάσημοι αυτού του πλανήτη έχουν αρκετά προβλήματα υγείας, ενίοτε μάλιστα σοβαρά.

Πάμελα Άντερσον: Παλεύει με την ηπατίτιδα

Η Πάμελα Άντερσον, η γνωστή σε όλους μας σεξοβόμβα με το πλούσιο μπούστο και το κόκκινο μαγιό που φορούσε στη σειρά «Baywatch», αποκάλυψε δημοσίως ότι δίνει μάχη με την ηπατίτιδα C όταν μοιράστηκε την ίδια βελόνα τατουάζ με τον τέως σύζυγό της Τόμι Λι.

Τι είναι η ηπατίτιδα C: Η ηπατίτιδα C -μια λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως το ήπαρ και οφείλεται σε ιό- μπορεί με τα χρόνια να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος. Μεταδίδεται κυρίως μέσω της έκθεσης σε αίμα ή παράγωγα αίματος, μέσω ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών, καθώς και μη αποστειρωμένου ιατρικού εξοπλισμού κατά τη μετάγγιση αίματος.

Μάικλ Φοξ: Πάρκινσον από τα 30!

Πρωταγωνίστησε από πολύ μικρή ηλικία σε πολλές ταινίες και σίριαλ της δεκαετίας του ‘80 και του ‘90, ωστόσο σε ηλικία μόλις 30 ετών φάνηκαν τα πρώτα συμπτώματα μιας μάλλον ασυνήθιστης για κάποιον τόσο νέο ασθένειας. Οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από τη νόσο Πάρκινσον. Ο λόγος για το διάσημο ηθοποιό Μάικλ Φοξ, ο οποίος όταν έμαθε τη διάγνωση, αρνούμενος να δεχτεί την πραγματικότητα, άρχισε να πίνει. Σήμερα έχοντας κερδίσει το στοίχημα της αποτοξίνωσης από το αλκοόλ έχει αφιερωθεί στη μάχη ενάντια της νόσου, από την οποία ακόμη ταλαιπωρείται. Προσφέρει βοήθεια σε ασθενείς με Πάρκινσον, ενώ έχει συστήσει ίδρυμα που φέρει το όνομά του, με στόχο την έρευνα για τη διάγνωση και την καταπολέμηση της νόσου Πάρκινσον.

Τι είναι το Πάρκινσον: Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική νόσος που σχετίζεται με την πάροδο της ηλικίας

Σιλ: Οι ουλές έχουν εξήγηση

Η ρομαντική φωνή του μας έχει συντροφεύσει πολλές φορές και σίγουρα έρχεται σε αντίθεση με το γεμάτο ουλές πρόσωπό του, που όμως είναι αποτέλεσμα ασθένειας. Ο διάσημος τραγουδιστής Σιλ πάσχει από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Τι είναι ο ερυθηματώδης λύκος: Πρόκειται για χρόνια φλεγμονώδη αυτοάνοση πάθηση που μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο ή σύστημα του οργανισμού με ποικίλα συμπτώματα. Μία από τις μορφές του είναι ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος, που αφορά μια δερματική βλάβη, η οποία οδηγεί στη δημιουργία ουλών.

Ντέμι Λοβάτο: Μάχη με τους δικούς της δαίμονες...

...δίνει η Ντέμι Λοβάτο! Πριν ακόμη κλείσει τα 20 χρόνια της η Λοβάτο είναι ήδη διάσημη ηθοποιός, τραγουδίστρια, συνθέτης αλλά και κριτής σε τάλεντ σόου. Όμως πολλές φορές η επιτυχία δεν έρχεται χωρίς προβλήματα. Έτσι και η νεαρή σταρ της σοουμπίζ σε ηλικία μόλις 18 ετών αναγκάστηκε να αναβάλει τη συμμετοχή της στην παγκόσμια τουρνέ των Jonas Brothers και να νοσηλευτεί για αρκετούς μήνες σε κλινική με διπολική διαταραχή. Παράλληλα η ίδια αποκάλυψε ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα βουλιμίας, ανορεξίας και αυτοτραυματισμού, εξαιτίας των οποίων υποβάλλεται σε θεραπεία.

Τι είναι η διπολική διαταραχή: Η Διπολική Διαταραχή, που αναφερόταν στο παρελθόν με τον όρο «μανιοκατάθλιψη», είναι μια ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από ακραίες διακυμάνσεις στη διάθεση με εναλλαγή φάσεων μανίας με φάσεις κατάθλιψης. Μεταξύ των διαστημάτων αυτών παρεμβάλλονται άλλα με απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά. Αναλυτικές πληροφορίες για τους τύπουε της διπολικής διαταραχής, τις αιτίες εμφάνισης και την καταπολέμησή της μπορείς να βρεις κλικάρωντας εδώ.

Τόνι Μπράξτον: Με περικαρδίτιδα η βελούδινη φωνή

Η Τόνι Μπράξτον μεσουράνησε τη δεκαετία του ‘90 και η μελωδική φωνή της συνόδευσε πολλές μουσικές επιτυχίες. Δυστυχώς πριν από λίγα χρόνια διαγνώστηκε με περικαρδίτιδα, μια πάθηση που αν και δυσκόλεψε τη ζωή της, δεν την εμπόδισε να συμμετάσχει το 2008 στο διαγωνισμό χορού «Dancing with the stars», παρά τα αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Τι είναι η περικαρδίτιδα: Περικαρδίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του περικαρδίου, της λεπτής μεμβράνης που περιβάλλει εξωτερικά την καρδιά. Κι όσο για τα συμπτώματα στην οξεία μορφή της, μπορεί να είναι θωρακικός πόνος, αδυναμία, κόπωση, δυσκολία κατά την αναπνοή.

Βένους Γουίλιαμς: Σύνδρομο Sjogren για την τενίστρια

Μία από τις πιο διάσημες και σπουδαίες τενίστριες, η Βένους Γουίλιαμς, μεσουράνησε μαζί με την αδερφή της Σερένα στα γήπεδα του τένις για πολλά χρόνια. Όμως η Βένους αναγκάστηκε να παρατήσει το τερέν το 2011 όταν διαγνώστηκε ότι πάσχει από το συνδρόμο Sjogren.

Τι είναι το σύνδρομο Sjogren: Ένα σύνδρομο άγνωστο για τον περισσότερο κόσμο, που οφείλεται σε διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόκειται δηλαδή για μια χρόνια, αυτοάνοση πάθηση, που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες με συμπτώματα έντονης ξηροστομίας και ξηροφθαλμίας, καθώς και αίσθημα κόπωσης και πόνους στις αρθρώσεις. Η ίδια ισχυρίζεται ότι είχε χρόνια τα συμπτώματα της νόσου, αλλά δεν ήξερε ότι έπασχε από το σύνδρομο.

Σάρα Μισέλ Γκέλερ: Η σκολίωση δεν στάθηκε εμπόδιο

Μπορεί να πιστεύουμε ότι η σωστή στάση σώματος είναι απαραίτητη για έναν ηθοποιό και πράγματι αυτό ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις. Όμως η Σάρα Μισέλ Γκέλερ έρχεται να μας αποδείξει ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις, αφού η ίδια, παρότι αντιμετωπίζει πρόβλημα σκολίωσης από τα μαθητικά της ακόμη χρόνια, τα κατάφερε μια χαρά στην καριέρα της. Η ίδια αποδίδει τη σκολίωσή της στο γεγονός ότι μετέφερε στην πλάτη της συνέχεια ένα πολύ βαρύ σακίδιο. Σήμερα ωστόσο δηλώνει φανατική του πιλάτες, το οποίο μάλιστα θεωρεί ότι την έχει βοηθήσει πολύ.

Τι είναι η σκολίωση: Αποτελεί παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, συνήθως εξαιτίας κακής στάσης του σώματος, που συχνά οδηγεί σε έντονο πόνο στην πλάτη.

Μίσι Έλιοτ: Η νόσος Graves ήταν η αιτία

Η Μίσι Έλιοτ, από τις πιο επιτυχημένες και πολυβραβευμένες τραγουδίστριες της R&B, δήλωσε μόλις το 2011 ότι πάσχει από τη νόσο Graves και εξαιτίας της αποσύρεται από τα μουσικά δρώμενα. «Έχω τόσο σοβαρά συμπτώματα, ώστε δεν μπορώ να κρατήσω ούτε καν ένα στυλό στο χέρι μου για να γράψω μουσική», είχε πει.

Τι είναι η νόσος Graves: Η συγκεκριμένη ασθένεια ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων, όπου ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί, με αποτέλεσμα να προκαλούνται έντονα νευροψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα. Ευτυχώς, η Έλιοτ χάρη στη φαρμακευτική αγωγή που ακολούθησε πηγαίνει πολύ καλύτερα και μάλιστα προσφάτως ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιστρέψει ξανά στη μουσική.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ