6 σημάδια έντονου στρες: Αναγνώρισέ τα

09.10.2015
Νιώθεις συνέχεια άρρωστη; Ζαλίζεσαι; Πέφτουν τα μαλλιά σου; Έχεις μνήμη χρυσόψαρου; Μήπως η αιτία είναι το υπερβολικό σου άγχος;

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα

Μάθε τα σημάδια αυτά που σου δείχνουν πως το άγχος σε έχει καταβάλλει για τα καλά, αναγνώρισέ τα και πάρε τα μέτρα σου.

* Έχεις συχνά τάση για εμετό & ζάλη;

Νιώθεις σαν να αιωρείσαι, μια ζάλη και τάση για εμετό δίχως όμως να είσαι άρρωστη; Μήπως αγχώνεσαι υπερβολικά; Το έντονο στρες και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν μια κατάσταση που ονομάζεται «σύνδρομο κυκλικών εμετών», που δεν είναι άλλη από την παρατεταμένη αίσθηση ναυτίας και τάσης για εμετό. Τα συμπτώματα άλλοτε είναι πιο ήπια κι άλλοτε εντονότερα και ξεκινούν συνήθως την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, ανάλαβε δράση, ξεκουράσου, ηρέμησε και βρες τρόπους να καταπολεμήσεις το άγχος. Η άσκηση και ο διαλογισμός είναι μια καλή αρχή.

* Πέφτουν τα μαλλιά σου;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα μαλλιά σου μπορεί να πέφτουν, πέρα από την λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Το άγχος είναι ένα από τα πιο απλά. Ανάμεσα στα προβλήματα που μπορεί να μας δημιουργήσει το άγχος είναι και η γυροειδής αλωπεκία, μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στους θύλακες των τριχών, προκαλώντας τριχόπτωση. Ακόμη πιο ακραία, είναι η περίπτωση της τελογόνου απώλειας μαλλιών που χαρακτηρίζεται από ξαφνική τριχόπτωση μεγάλου μέρους των τριχών, μέχρι και 70%.

* Ανοίγει η μύτη σου;

Αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το αν η ρηνοραγία, το «άνοιγμα της μύτης» μπορεί να προκληθεί από το στρες, έρευνες δείχνουν πως σχετίζονται μεταξύ τους. Όπως μάλιστα εξηγούν οι επιστήμονες κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εξαιτίας της πίεσης του αίματος που ανεβαίνει κάθε φορά που αγχωνόμαστε. Για να ελέγξεις την πίεση και το άγχος σου, δοκίμασε να πίνεις ένα χαλαρωτικό αψέψημα καθημερινά.

* Η μνήμη σου δε σε βοηθά;

Μήπως έχεις μνήμη χρυσόψαρου; Δεν μπορείς να θυμηθείς τι φαγητό έφαγες χθες; Μήπως ψάχνεις που έχεις παρκάρει το αυτοκίνητο κάθε πρωί; Μήπως το άγχος είναι η αιτία; Το έντονο στρες μπορεί να «συρρικνώσει» τη μνήμη σου. Το χρόνιο στρες, εκθέτει τον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, σε υπερβολικά επίπεδα κορτιζόλης, της λεγόμενης ορμόνης του στρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του μνημονικού σου. Βρίσκοντας τη ρίζα του κακού και διώχνοντας το άγχος θα πάρεις τη μνήμη σου πίσω! Μέχρι να συμβεί βέβαια αυτό, προσπάθησε να ρυθμίσεις το πρόβλημα κρατώντας σημειώσεις και βάζοντας υπενθυμίσεις στο κινητό και σε post it στο γραφείο.

* Αρρωσταίνεις συνέχεια;

Το πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα που έχει το στρες στο σώμα μας είναι η εξασθένηση του ανοσοποιητικού μας, κάτι που μας κάνει ευπρεπείς σε κάθε ίωση που κυκλοφορεί. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον το στρες προκαλεί την απελευθέρωση κατεχολαμινών, ορμονών που εξισσοροπούν το ανοσοποιητικό μας. Όταν αυτές όμως απελευθερώνονται σε μεγάλη ποσότητα το «αποσυντονίζουν». Το στρες επίσης, συρρικνώνει τον θυμό αδένα, τον αδένα που παράγει λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αυτό με τη σειρά του βλάπτει τα τελομερή, γονίδια που βοηθούν στην αναπαραγωγή των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Ένας καλός τρόπος για να ενισχύσεις το «πληγωμένο» ανοσοποιητικό σου λόγω άγχους είναι να ξεκινήσεις να ασκείσαι! Μισή ωρίτσα γυμανστική την ημέρα, το γιατρό θα τον κάνει πέρα!

* Ιδρώνεις υπερβολικά;

Όλοι μας ιδρώνουμε όταν ασκούμαστε ή όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει κατακόρυφα, αλλά κάποιοι υποφέρουν πραγματικά ιδρώνοντας συνεχώς, ιδίως σε παλάμες και πατούσες, δίχως να υφίσταται κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις. Κάτι τέτοιο αποτελεί ένδειξη έντονου στρες που πρέπει άμεσα να καταπολεμήσεις, Η γίογκα και ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει.