Χόμπι που "χτυπούν" την κατάθλιψη

20.05.2015
Νιώθεις πιεσμένη και τα αρνητικά συναισθήματα σε έχουν κυριεύσει; Την ιδέα να ξεκινήσεις κάποιο αγχολυτικό χόμπι την έχεις σκεφτεί; Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Οι γρήγοροι ρυθμοί και τα προβλήματα της καθημερινότητας μας οδηγούν συχνά σε καταθλιπτικά συναισθήματα. Το άγχος και το στρες μας κατακλίζουν, παύουμε να περνάμε καλά και ξεχνάμε πως η λύση είναι στο χέρι μας και δεν είναι άλλη από ένα αγχολυτικό χόμπι!

Αφιέρωσε μια ωρίτσα την ημέρα στον εαυτό σου, εκμεταλλέυσου τη σωστά κάνοντας δραστηριότητες που καταπολεμούν το άγχος και βρες την υγεία σου!

1. Διάβασμα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσεις να διαβάζεις. Ανάμεσα σε αυτούς και η αποβολή του στρες. Εκτός από τη διεύρυνση των οριζόντων σου, η ανάγνωση σε κάνει να ξεχνιέσαι έστω και για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας και κρατά το μυαλό σου σε εγρήγορση.

4 διαφορετικοί τύποι ανάγνωσης για κάθε ανάγκη

2. Άσκηση

Εκτός από το καλλίγραμμο σώμα και τη φυσική αντοχή, με την άσκηση αποκομίζεις και οφέλη για τον ψυχισμό σου. Η γυμναστική ως γνωστό διώχνει το στρες και αυξάνει τα επίπεδα ικανοποίησης. Κι αν θέλεις να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη, δοκίμασε την άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Φόρα φόρμα κι αθλητικά παπούτσια, πήγαινε στο κοντινότερο πάρκο και ξεκίνα το τζοκινγκ.

Η άσκηση στα πάρκα ξεκουράζει

3. Πλέξιμο

Ότι ηλικία κι αν έχεις το πλέξιμο μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να αποβάλλεις το συσσωρεμένο άγχος. Πέρα από τη χαρά της δημιουργίας, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που κάνεις με το βελονάκι σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να συγκεντρωθείς ξεχνώντας τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις.

4. Χορός

Πολλαπλά είναι και τα οφέλη του χορού που γυμνάζει σώμα αλλά και νου. Ταυτόχρονα σε γυμνάζει και κρατά σε εγρήγορση τη μνήμη! Η μουσική από την πλευρά της σε χαλαρώνει και οι χορευτικές κινήσεις σε βοηθούν να αποβάλλεις το στρες. Δοκίμασέ το και δε θα χάσεις.

Χόρεψε κουκλί μου: Χοροί που γυμνάζουν

5. Ζωγραφική κι άλλα εικαστικά χόμπι

Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί ψυχολόγοι επιστρατεύονται την τέχνη ως μέσον θεραπείας. Όπως και ο χορός, έτσι και η ζωγραφική, η γλυπτική ή όποια άλλη μορφή τέχνης, βοηθούν την εξωτερίκευση των συναισθημάτων μας και μας συμφιλιώνουν, αποσπούν την προσοχή μας από τα προβλήματα και μας γεμίζουν με τη χαρά της δημιουργίας.

Διώξε το άγχος με τέχνη

6. Κηπουρική

Άλλο ένα δημοφιλές αγχολυτικό χόμπι είναι και η ενασχόληση με τα φυτά. Η κηπουρική σε φέρνει σε επαφή με τη φύση και σε βοηθά να διαχειριστείς το στρες της καθημερινότητας. Άλλωστε το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει πολλαπλά! Διάλεξε τα φυτά που προτιμάς, ενημερώσου σωστά και φτιάξε τον δικό σου παραμυθένιο κηπάκο, ακόμη κι αν έχεις μικρή βεράντα.

7. Μαγειρική

Αν μέχρι σήμερα πίστευες πως η μαγειρική είναι μόνο μια απαραίτητη αγγαρεία, αναθεώρησε κι αντιμετώπισέ την σαν μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία με ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες! Από το κόψιμο των υλικών μέχρι την εκτέλεση της συνταγής και το ψήσιμο, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική σε απορροφούν από τις αρνητικές σκέψεις και σου δίνουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσεις τη δημιουργικότητά σου. Άλλωστε, το μαγείρεμα είναι μια διαδικασία που ενεργοποιεί και τις πέντε αισθήσεις: ακοή, όσφρηση, όραση, γεύση και αφή!

8. Φωτογραφία

Δε χρειάζεσαι μαθήματα ούτε να είσαι επαγγελματίας φωτογράφος για να εξασκήσεις το χόμπι. Δε χρειάζεσαι πολλά: μια κάμερα, διάθεση, επιλογή προορισμού κι έφυγες. Μέσα από το φωτογραφικό φακλό βλέπεις τον κόσμο αλλιώς και μαθαίνεις ν΄ανακαλύπτεις την ομορφιά που βρίσκεται μπροστά στα μάτια σου "κρυμμένη". Μαθαίνοντας να την αναγνωρίζεις, αλλάζοντας την οπτική από την οποία βλέπεις τα πράγματα, μέσα από το φωτογραφικό φακό θα σε βοηθήσει να δεις τη ζωή θετικά κι από άλλο πρίσμα. Δοκίμασέ το! Άλλωστε, το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Σκέψου πόσες ωραίες φωτογραφίες θα βγάλεις και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις όμορφα κάδρα και κολάζ. Τόσο απλά κι η διάθεση ανεβαίνει.