Θετική σκέψη: Η λύση σε όλα σου τα προβλήματα

09.03.2016
Πώς η αισιοδοξία και η θετική σκέψη σε βοηθούν να ξεπεράσεις τα εμπόδια; Ποιά οφέλη χάνεις με το να είσαι μέσα στη μιζέρια και την απαισιοδοξία;

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Αν δε συγκαταλέγεσαι ανάμεσα σε όσους βλέπουν πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ρίξε μια ματιά στα πλεονεκτήματα του να είσαι αισιοόδοξη και θετική!

Φυσικά, με τον όρο θετικότητα, δεν εννοούμε το «μπίμπο» ροζ ή πολύχρωμο ντύσιμο αλλά έναν γενικότερο τρόπο ζωής και σκέψης που καταπολεμά κάθε αρνητικό και τοξικό συναίσθημα. Μαθαίνοντας να βλέπεις τις δύο όψεις του νομίσματος και να επιλέγεις τη σωστή του πλευρά, βγαίνεις πολλαπλά κερδισμένη! Δε σημαίνει πως θα αλλάξεις την προσωπικότητά σου, αλλά θα μάθεις να βλέπεις τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων ακόμη κι όταν αυτή είναι καλά κρυμμένη! Το να είσαι θετική δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά τα οφέλη αξίζουν πάντα τον κόπο! Όντας ένα άτομο θετικό βοηθάς τους άλλους αλλά και τον εαυτό σου, κάτι για το οποίο πρέπει να είσαι περήφανη. Ας δούμε όμως όλα όσα αποκομίζεις έχοντας ως μότο σου το «Think pink, think positive».

'Οσα κερδίζεις με το να είσαι θετική!

1. Το μυαλό παίρνει «στροφές» πιο γρήγορα!

Ένα από τα λιγότερο γνωστά πλεονεκτήματα της θετικής σκέψης είναι η βοήθεια που σου προσφέρει στο να διεκπεραιώσεις διάφορες εργασίες. Σκεπτόμενη θετικά, μπορείς να επιτυγχάνεις μεγαλύτερη απόδοση αφού δεν «μπλοκάρεις» και δεν «πελαγώνεις» στις δυσκολίες. Εστιάζοντας στην εργασία σου, ξεπερνάς τα εμπόδια με ευκολία, όχι διότι εργάζεσαι πιο σκληρά αλλά επειδή εργάζεσαι αναπόσπαστη και δίχως το εμπόδιο της ηττοπάθειας! Το ίδιο φυσικά ισχύει με κάθε εργασία αλλά και υποχρέωση που έχεις να διεκπεραιώσεις, από τα πιο απλά και καθημερινά όπως για παράδειγμα το διάβασμα ή οι δουλειές του σπιτιού, μέχρι τα πιο σύνθετα προβλήματα! Σκέψου για παράδειγμα την κουζίνα μετά από ένα οικογενειακό τραπέζι. Με το να αγχωθείς καταλήγεις να περνάς ολόκληρη την ημέρα χωρίς να αποφασίζεις από που να πρωτοαρχίσεις με αποτέλεσμα να νυχτώσει κι εσύ ακόμη να πλένεις και να καθαρίζεις! Σκεπτόμενη όμως απλά – δηλαδή θετικά – θα είχες αρχίσει τη δουλειά, θα τελείωνες και θα είχες την υπόλοιπη ημέρα για την πάρτη σου και μόνο!

2. Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό & κάνει τους άλλους πρόθυμους! Κάνε το πείραμα

Άνθρωποι που είναι με το χαμόγελο στα χείλη, ακόμη κι αν αυτό είναι προσποιητό, κερδίζουν πάντα περισσότερα σε σχέση με τους κατσούφιδες και γκρινιάρηδες! Γιατί συμβαίνει αυτό; Απλούστατα επειδή μεταδίδουν θετικά συναισθήματα και θετική ενέργεια στους γύρω τους. Όλοι έχουμε ανάγκη από μια «ηλιαχτίδα» μέσα στο γκρίζο τοπίο. Με το να επικεντρώνεσαι στη θετική πλευρά των πραγμάτων, δείχνοντας θετική και γεμίζοντας με αισιοδοξία τους γύρω σου αποκτάς μεγαλύτερη πιθανότητα να σε βοηθήσουν με προθυμία!

3. Η θετική σκέψη σε γεμίζει υγεία! Το λέει και η επιστήμη.

Άλλος ένας καλός λόγος για να σκεφτόμαστε και να πράττουμε με αισιοδοξία είναι και η υγεία μας! Μελέτη επιστημόνων του Χάρβαρντ έδειξε πως η αισιοδοξία χαρίζει υγεία ενώ άλλες μελέτες έχουν συνδέσει προβλήματα υγείας με την κατάθλιψη και την απαισιοδοξία.

4. Όντας αισόδοξη, αντέχεις περισσότερο & δε φοβάσαι τις προκλήσεις της ζωής

Η αντοχή είναι ένα άλλο πλεονέκτημα του να σκέφτεσαι αισιόδοξα. Η θετική σκέψη σου επιτρέπει να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες με δύναμη και αποφασιστικότητα. Οι θετικοί άνθρωποι έχουν μια αξιοθαύμαστη ικανότητα να επικεντρώνονται σε ότι κάνουν ακόμη κι όταν η δυσκολία εμφανιστεί, κάτι που τους επιτρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να κερδίζουν στις προκλήσεις της ζωής!

5. Το "φίλτρο της ζωής" δεν θα μπορούσε να είναι άλλο: Οι θετικοί άνθρωποι ζουν περισσότερο!

Μελέτες έχουν δείξει πως οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν την τάση να ζουν περισσότερο και να αντιμετωπίζουν τις ασθένειες καλύτερα από ότι οι απαισιόδοξοι. Φυσικά, βλέποντας τα πράγματα θετικά δε λύνει τα πάντα μαγικά. Ωστόσο, η θετική στάση ζωής μας οπλίζει με μηχανισμούς για την αντιμετώπιση κάθε ζητήματος, ακόμη και των προβλημάτων υγείας!