Μάθε τι κρύβει στο βρώμικο μυαλό του

01.02.2017
Μάθε πώς λειτουργεί ο ανδρικός εγκέφαλος και τι αλλαγές επέρχονται με την πάροδο των ετών κάνοντας τα αρσενικά να νιώθουν πιο ευάλωτα από ποτέ!

Παίζει το ματάκι του; Δηλώνει αμετανόητος εργένης; Προσπαθεί μα διορθώσει τα πράγματα όταν πλέον είναι αργά; Τι σκέφτεται άραγε; Μήπως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά; Τι λέει η επιστήμη!

Τα μυστικά που κρύβει ο εγκέφαλος ενός άνδρα!

Ιδού...

* Καμπανάκι για γάμο: Το ακούει κι αυτός

Οι γυναίκες προσπαθούν διακαώς να παντρευτούν και να αράξουν σε ένα "λιμάνι" ενώ οι άνδρες θα ήθελαν να μείνουν αιώνιοι εργένηδες αλλάζοντας συνεχώς συντρόφους και τραγουδώντας το «θα ζήσω ελεύθερο πουλί»; Κι όμως τα φαινόμενα απατούν! Σύμφωνα με μελέτες οι περισσότεροι άνδρες θα απιστήσουν πριν την ηλικία των 30 ετών, ηλικία κατά την οποία αρχίζουν και σκέφτονται τη δημιουργία οικογένειας. Φυσικά κάποιοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο «προσαρμογής» στη δέσμευση σε σχέση με άλλους, ζήτημα που πιθανότατα να είναι γενετικό, ορίζεται δηλαδή από τα γονίδια. Οι άνδρες που δεν έχουν το γονίδιο του «εργένη» είναι πιο πιθανό να παντρευτούν και να έχουν οικογενειακή ευτυχία και γαλήνη.

* Παιχνίδι εξουσίας: Ποιος είναι το αφεντικό;

Μια ασταθής ιεραρχία μέσα στη σχέση μπορεί να προκαλέσει σημαντικό άγχος στους άνδρες. Αντίθετα, η αναγνώριση της «εξουσίας» τους μειώνει την τεστοστερόνη και την επιθετικότητά τους, μαλακώνοντας τους. Ήδη από την ηλικία των 6 ετών τα αγοράκια μαθαίνουν να ανταγωνίζονται για να επικρατούν, κάτι που συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Άσε τον λοιπόν να νομίζει πως έχει το πάνω χέρι για να νιώθει ήρεμος και κυρίαρχος.

* Θα γίνει μπαμπάς; Πώς τον επηρεάζει;

Ο αρσενικός εγκέφαλος ετοιμάζεται μήνες πριν το άτομο γίνει πατέρας. Οι μελλοντικοί μπαμπάδες βιώνουν ορμονικές αλλαγές που ενθαρρύνουν την πατρική συμπεριφορά και τη συνεισφορά. Αυτό που συμβαίνει είναι πως οι φερεμόνες της εγκύου προκαλούν ορμονικές αλλαγές και στους άνδρες, κάτι που αποτρέπει τις «ασωτίες» του μέλλοντα πατέρα και τον βοηθά να ανταποκριθεί στα πατρικά του καθήκοντα. Τα επίπεδα προλακτίνης ανεβαίνουν ενώ η τεστοστερόνη πέφτει προετοιμάζοντας τον άνδρα για τον ερχομό του μωρού. Το γνωμικό ότι ένας άνδρας γίνεται άλλος άνθρωπος όταν γίνει μπαμπάς φαίνεται τελικά πως έχει και επιστημονική εξήγηση.

* Ώριμη αντρική σκέψη: Υπάρχει;

Βάσει της εξελικτικής θεωρίας, οι άνδρες ανταγωνίζονται συνεχώς για την καταξίωση αλλά και για την κατάκτηση του θηλυκού. Αυτό, ωστόσο, συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νιότης, διότι καθώς μεγαλώνουν αρχίζουν να σκέφτονται αλλά και να πράττουν πιο ώριμα.

Το παραπάνω έχει αποδείξει και η έρευνα!Μελέτες έχουν δείξει πως οι πιο ώριμοι άνδρες, ακόμη κι αν στα νιάτα τους είχαν την ανάγκη επίδειξης και κυριαρχίας, σταματούν να το κάνουν μετά από κάποια ηλικία. Αντίθετα, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hormones and Behavior το 2009.

* Αιώνιο παιδί κι ας έγινε πατέρας! Γιατί είναι παιχνιδιάρης;

Οι μπαμπάδες έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να παίζουν με τα παιδιά. Είναι πιο αυθόρμητοι, πιο πειραχτήρια και γενικότερα πιο παιχνιδιάρηδες από τις πιο σοβαρές μαμάδες, κάτι που βοηθά μάλιστα τα παιδάκια να προετοιμαστούν για τον έξω κόσμο. Μήπως και γι΄αυτή τη συμπεριφορά ευθύνονται οι «επιπλοκές» στις ορμόνες;

Όπως έχει αποδειχτεί, όντως οι μπαμπάδες που συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών τους, έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, δίχως όμως να μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν τα επίπεδα των ορμονών προκαλούν την συμπεριφορά αυτή ή το αντίστροφο. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η εξέλιξη ευνόησε την συμμετοχή των μπαμπάδων στην ανατροφή των παιδιών τους, αφού η πατρική στοργή βοηθά τα παιδιά τους, άρα και τα γονίδιά τους να… επιβιώσουν!

* Είναι προστάτης: Πολεμάει με κάθε τίμημα

Μέρος των ανδρικών καθηκόντων, μιλώντας εξελικτικά, είναι η υπεράσπιση των κεκτημένων. Αν και οι γυναίκες έχουν σε ένα βαθμό συμπεριφορές «κτητικότητας», οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν ακόμη και βίαιοι όταν έρθουν αντιμέτωποι με απειλή για τη ζωή, την περιουσία ή τον έρωτά τους!

* Δεν περνάει θηλυκό χωρίς να το σκανάρει: Φταίνε οι ορμόνες

Αν και συχνά συνδέεται με την επιθετικότητα και την εχθρότητα, η τεστοστερόνη είναι επίσης η ορμόνη της λίμπιντο. Οι άνδρες κατά μέσο όρο έχουν 6 φορές μεγαλύτερη ποσότητα της ορμόνης στο αίμα τους, σε σχέση με τις γυναίκες. Κι αν σκεφτούμε πως η τεστοστερόνη σχετίζεται με την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το… «τσεκάρισμα», δεν πρέπει να απορούμε γιατί όταν στο οπτικό πεδίο ενός άνδρα εμφανίζεται ένα θηλυκό, τα μάτια μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο, σκανάροντας από πάνω έως κάτω. Όταν βέβαια το αντικείμενο, εν προκειμένου η θηλυκιά ύπαρξη, που τους κέντρισε την προσοχή απομακρυνθεί, το ξεχνούν με μιας!

* Προσπαθεί να διορθώσει τα πράγματα όταν είναι πλέον αργά; Είναι θέμα μυαλού

Αν και πολλές μελέτες δείχνουν πως οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση σε σχέση με τους άνδρες, δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτό που συμβαίνει είναι πως ο ανδρικός εγκέφαλος ανταποκρίνεται μόνο όταν ένα πρόβλημα ή ένα παράπονο αναφερθεί ευθέως! Σε αυτήν μάλιστα την περίπτωση θα «τρέξει» να το διορθώσει ψάχνοντας πιθανές λύσεις. Σε γενικές γραμμές οι άνδρες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη διόρθωση των υπαρκτών προβλημάτων κι όχι στα συναισθήματα, όπως θα έκανε μια γυναίκα.

* Ποιος είναι πιο ευάλωτος στη μοναξιά; Εσύ ή αυτός;

Αν και η μοναξιά είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για όλους τους ανθρώπους, οι άνδρες φαίνεται να είναι οι πιο ευάλωτοι. Η ζωή με μια γυναίκα δίπλα τους, συνεπώς αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική γι΄αυτούς. Οι άνδρες με σταθερές σχέσεις τείνουν να είναι πιο υγιείς. Να ζουν περισσότερο και να βιώνουν λιγότερο άγχος, όπως έχουν δείξει έρευνες.

* Κι όμως είναι ευαίσθητος από... κούνια (κι ας μη το δείχνει)

Αν και οι γυναίκες θεωρείται πως είναι το «ευαίσθητο» και συναισθηματικό φύλο, τα αρσενικά βρέφη είναι πιο εκφραστικά σε σχέση με τα κοριτσάκια. Αλλά και ως ενήλικες, οι άνδρες έχουν συναισθηματικές εκρήξεις και υπερβολικές αντιδράσεις όταν είναι σίγουροι για τα συναισθήματά τους. Αυτό που συμβαίνει είναι πως οι άνδρες έχουν μάθει να κρύβουν τα συναισθήματά τους, για να μη θεωρηθούν άνανδροι και δειλοί. Στην πραγματικότητα, είναι τα κοινωνικά πρότυπα κι όχι η φύση που κάνει τους άνδρες «σκληρούς».

Επιμέλεια:

Δήμητρα Γκούντρα