Σκέψου καλά: Κυνηγάς την ευτυχία ή τη μοναξιά;

07.01.2015
Ξέρεις που να ψάξεις την ευτυχία; Πρόσεξε γιατί αν πάρεις λάθος δρόμο θα καταλήξεις να μείνεις μόνη.

Αν κυνηγάς την ευτυχία ή καλύτερα της ψευδαίσθησή της, είναι πιο πιθανό να καταλήξεις να αισθάνεσαι μοναξιά και να καταστρέψεις τις φιλίες σου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ομάδα των ψυχολόγων από τα πανεπιστήμια του Ντένβερ και της Καλιφόρνια, Μπέρκλει πραγματοποίησε δύο διαφορετικές μελέτες, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «journal Emotion». Τι ακριβώς έδειξε η έρευνα; Όσο περισσότερο προσπαθείς να ευτυχήσεις, τόσο μεγαλώνει το αίσθημα της μοναξιάς. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αν επικεντρωθείς στο εαυτό σου και μόνο, παραμερίζοντας τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων, μπορεί να επιτύχεις και να χτίσεις την ζωή που ονειρεύεσαι, δίχως όμως αυτό να σημαίνει πως θα έχεις προσεγγίσει την ευημερία αφού η ιδιοτέλεια απομονώνει και οδηγεί στη μοναξιά.
Αυτό που συμβαίνει είναι πως προσπαθώντας διακαώς να προσεγγίσεις την ευτυχία, ίσως αθελά σου πάρεις λάθος «μονοπάτι», αυτό του εγωισμού αντί για το δρόμο του αλτρουϊσμού και της δοτικότητας με αρνητικά αποτελέσματα για την ψυχοσύνθεσή σου.
Ευτυχία δε σημαίνει ιδιοτέλεια! Πρόσεξε μη τα μπερδέψεις
Σε πρώτη φάση, οι μελετητές εξέτασαν το κατά πόσο υπάρχει σύνδεση μεταξύ του συναισθήματος μοναξιάς και του πόθου για ευημερία. Στην έρευνα, που διεξήχθη ηλεκτρονικά, συμμετείχαν 206 άτομα, γυναίκες και άνδρες ηλικίας 20 έως 60 ετών που απαντώντας σε ερωτηματολόγιο, αξιολόγησαν την ευτυχία που ένιωθαν.
Μια εβδομάδα αργότερα, οι ίδιοι κλήθηκαν να ξεκινήσουν να κρατούν ημερολόγιο για διάστημα δύο εβδομάδων, καταγράφοντας στο τέλος κάθε ημέρας το πιο αγχωτικό γεγονός, το πόσο τους προβλημάτισε αλλά και το αν βίωναν μοναξιά και σε ποιο βαθμό.
Όπως έδειξαν τα ευρήματα, όταν το άγχος ήταν συνάρτηση της προσπάθειάς τους για ευημερία κι ευτυχία, τόσο περισσότερη μοναξιά βίωναν. Μάλιστα, το αποτέλεσμα παρέμενε ίδιο ακόμη και με τη συμπερίληψη μεταβλητών όπως η ηλικία, το φύλο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Πόσο μόνη νιώθεις; Πήρες τη "σωστή" απόφαση;
Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές προσπάθησαν να επαληθεύσουν με δεύτερο τρόπο το κατά πόσο όντως το κυνήγι της ευτυχίας συνδέεται με τη μοναξιά. Δείγμα 43 φοιτητριών παρακολούθησαν μια ταινία - συναισθηματικά ουδέτερη – και στη συνέχεια βαθμολόγησαν τη μοναξιά που ένιωθαν.
Στη συνέχεια, κάποιες από συτές, κλήθηκαν να διαβάσουν ένα άρθρο εφημερίδας, όπου δινόταν έμφαση στην ευτυχία, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την καριέρα και γενικότερα την ποιότητα ζωής. Άλλες διάβασαν το ίδιο άρθρο με τη διαφορά πως το κείμενο είχε τροποποιηθεί νοηματικά με την αντικατάσταση της λέξης ευτυχία από τη «σωστή απόφαση». Μετά την ανάγνωση, οι κοπέλες παρακολούθησαν μια 35λεπτη ταινία, που έδινε έμφαση στην οικειότητα και τη συναισθηματική ασφάλεια.
Αν και το αίσθημα μοναξιάς των νεαρών γυναικών δεν διέφερε ιδιαίτερα στην αρχή της έρευνας, το γκρουπ, που «χειραγωγήθηκε» να δώσει μεγαλύτερη αξία στην ευτυχία και την επιτυχία, ένιωσε μεγαλύτερη μοναξιά.
Το πραγματικό νόημα της ευτυχίας βρίσκεται στα απλά & καθημερινά
Τα παραπάνω ευρήματα, δείχνουν δηλαδή σαφή σύνδεση της μοναξιά με τον διακαή πόθο κατάκτησης της επιτυχίας και της γενικότερης ευημερίας. Στην πραγματικότητα όμως, το αληθινό νόημα της ευτυχίας βρίσκεται στα μικρά και καθημερινά, στην ολιγάρκεια και τα συναισθήματα που πρέπει να δίνεις απλόχερα!
Από τη Δήμητρα Γκούντρα