Συναισθηματική αποτοξίνωση: Μονά-ζυγά δικά σου!

05.10.2016
Η συναισθηματική αποτοξίνωση μπορεί να φαντάζει δύσκολη, αλλά δεν είναι. Κάνε «delete» κάθε αρνητικό συναίσθημα και νιώσε καλά!

Άγχος, θυμός, ζήλια, μαύρες σκέψεις κι άλλα τοξικά συναισθήματα καθημερινά στροβιλίζουν το μυαλό σου; Μήπως ήρθε η ώρα για μια συναισθηματική αποτοξίνωση; Εκτός από την διατροφική αποτοξίνωση, που είναι απαραίτητη για την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και τη διατήρηση της καλής υγείας, εξίσου σημαντική είναι και η αποτοξίνωση της ψυχής και του μυαλού από συναισθήματα τοξικά που μας αρρωσταίνουν. Μάθε πώς θα απαλλαγείς από αρνητικά συναισθήματα, ανέβασε τη διάθεσή σου και προάσπισε την υγεία σου, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική!

* Αποδέξου τα συναισθήματα που βιώνεις, όσο έντονα κι αν είναι

Είσαι πληγωμένη; Νιώθεις προδομένη; Ζηλεύεις παθολογικά; Απολύθηκες και νιώθεις βαθιά το αίσθημα της απόρριψης; Θρηνείς για μια παλιά αγάπη; Πενθείς για το χαμό ενός δικού σου ατόμου; Όποια κι αν είναι η αιτία για τα τοξικά συναισθήματα που βιώνεις, το να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου και να αρνείσαι την κατάσταση δε θα βοηθήσει. Για να μπορέσεις να απαλλαγείς από αυτά, πρέπει πρώτα να τα αποδεχτείς και μετά να τα αντιμετωπίσεις. Κλάψε, φώναξε, τρέξε κι εκτονώσου. Όσο επώδυνο κι αν είναι αυτό που βιώνεις, με την εκτόνωση θα καταφέρεις να αποδεχτείς την κατάσταση και να βρεις το θάρρος να την αντιμετωπίσεις και να την ξεπεράσει.

* Γράψε & ας μην είσαι λογοτέχνης – Θα σου κάνει καλό

Θυμάσαι όταν ήσουν παιδί και κράταγες ημερολόγιο; Ακόμη κι αν δεν είσαι καλή στη γραφή, πάρε μολύβι και χαρτί και κατάγραψε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου χωρίς να λογοκρίνεις τον εαυτό σου. Μην ανησυχείς για την ορθογραφία, τη σωστή χρήση γραμματικής και συντακτικού κι άσε τις σκέψεις σου να αποτυπωθούν στο χαρτί, όσο παράλογες κι αν είναι. Η πρακτική αυτή θα σε απελευθερώσει και θα σε βοηθήσει να ξελαφρώσεις.

* Ενέσεις θετικότητας. Χρειάζονται που και που

Αν νιώθεις να σε έχει κατακλίσει ο αρνητισμός, προσπάθησε να γεμίσεις το μυαλό σου με θετικά συναισθήματα. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, ακόμη κι αδύνατο, αλλά με λίγη εξάσκηση θα τα καταφέρεις. Βρες τρόπους για να φτιάχνεις τη διάθεσή σου στη στιγμή κι απαλλάξου από κάθε τι το αρνητικό. Θέσε υγιείς κι εφικτούς στόχους και λάβε ικανοποίηση από μικρά καθημερινά επιτεύγματα σου.

* Αναγνώρισε τι σου χαλάει τη διάθεση κι απόφυγέ το

Τι σου χαλάει τη διάθεση; Ένα καβγαδάκι ή ακόμη κι ένα φαγητό που σου έπεσε βαρύ μπορεί να ρίξει τη διάθεσή σου στα τάρταρα. Σκέψου, παρατήρησε και αναγνώρισε όλα όσα οδηγούν σε κακοκεφιές. Ντύσου άνετα, δώσε τόπο στην οργή, φάε ελαφρά κι άλλαξε τον τρόπο ζωής σου. Βάλε στο καθημερινό σου πρόγραμμα μια βόλτα στο πάρκο, ένα ζεστό μπανάκι ή ότι άλλο σε ευχαριστεί και διώξε μακριά άγχος κι ένταση.

* Φρόντισε να μη σε αποσπάσει τίποτα

Η διαδικασία της αποτοξίνωσης από αρνητικά συναισθήματα δεν είναι εύκολη ενώ ένα και μόνο αρνητικό ερέθισμα είναι ικανό να κάνει τους κόπους σου να πάνε χαμένοι. Για το λόγο αυτό δώσε ιδιαίτερη προσοχή στη συνολική σου φυσική κατάσταση. Η κόπωση ή η κακή διατροφή είναι παράγοντες που μπορούν να καταστρέψουν κάθε σου προσπάθεια.

Μην παραμελείς το σώμα, ακολούθησε ισορροπημένη διατροφή και φρόντισε να ξεκουράζεσαι σωστά αν θέλεις να ανανεωθείς και να νιώσεις όμορφα. Προσοχή μόνο μη το παρακάνεις. Ένα συνεχόμενο επτάωρο με οκτάωρο βραδινού ύπνου είναι αρκετό για να σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια, γεμίζοντας τις μπαταρίες σου.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα