4 δοκιμασμένες τεχνικές για να κοιμάσαι σαν πουλάκι

05.05.2014
Στιφογυρίζεις όλη τη νύχτα στο κρεβάτι και δεν μπορείς να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς; Μετράς προβατάκια άσκοπα; Νιώθεις κουρασμένη αλλλά δεν μπορείς να κλείσεις μάτι; Τι μπορεί να φταίει; Σου δίνουμε μερικές συμβουλές για καλό και ξεκούραστο ύπνο.

Μάθε μερικές τεχνικές για να κοιμάσαι ξεκούραστα κι εύκολα βάζοντας τέλος στον εφιάλτη της αυπνίας. Πώς μπορείς να χαλαρώσεις; Τι να κάνεις αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς; Οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες; Από διατροφή πώς πας; Μάθε πώς θα πεις αντίο στις αυπνίες με μικρές αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης του ζητήματος. Διάβασε τις συμβουλές μας και κοιμήσου ξεκούραστα στο πι και φι!

4 δοκιμασμένες τεχνικές για να κοιμάσαι σαν πουλάκι

1. Μάθε να χαλαρώνεις

Η πιο συχνή αιτία αυπνίας δεν είναι άλλη από το στρες και την πίεση της καθημερινότητας. Βρες τρόπους για να χαλαρώνεις και μην ανησυχείς για τό πότε θα σε πάρει ο ύπνος, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Εντόπισε το τι σου προκαλεί άγχος έτσι ώστε να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις και σκέψου πως όλά στη ζωή είναι απλά και φυσιολογικά κι απλά. Με το άγχος δεν κερδίζεις τίποτα ενώ χάνεις και τον ύπνο σου.

Η μουσική, το γέλιο, η κουβεντούλα με φίλους αλλά και μια βόλτα στο πάρκο, ένα ζεστό μπανάκι, το διάβασμα ή ο διαλογισμός, θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να μετριάσεις το στρες.

Συμβουλή: Η άσκηση μειώνει το στρες καθώς παράγει ενδορφίνες, τις λεγόμενες ορμόνες της ευτυχίας, ωστόσο, φρόντισε να έχεις ασκηθεί τουλάχιστον 2 με 3 ώρες πριν πέσεις για ύπνο. Η γυμναστική προ ύπνου φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού το σώμα κι οργανισμός είναι σε εγρήγορση.

2. Μην αγχώνεσαι για το πώς και πότε θα κλείσεις μάτι

"Χρειάζομαι απαραίτητα ένα οκτάωρο συνεχόμενου ύπνου", "Έχει ήδη περάσει ένα μισάωρο και δεν έχω κλείσει μάτι, η νύχτα θα είναι μακριά", "Δεν κοιμήθηκα καλά χτες, πρέπει οπωσήποτε να ανπληρώσω σε ώρες απόψε". Σκέψεις τέτοιου τύπου σου φέρνουν ένταση και διώχνουν τον ύπνο. Σταμάτα να αγχώνεσαι για το πότε κι αν θα κοιμηθείς, σκέψου θετικά κι άδειασε το νου σου. Οι σκέψεις που στροβιλίζουν το μυαλό δεν βοηθούν ενώ όσο περισσότερο προσπαθείς να αποκοιμηθείς, τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από τον ύπνο. Αν δεν καταφέρνεις να αποκοιμηθείς, σκέψου πως δε χάθηκε ο κόσμος αν μια ημέρα δεν κοιμηθείς ολόκληρο οκτάωρο. Σήκω κι απασχολήσου με κάτι ή διάβασε κάποιο βιβλίο μέχρι να νυστάξεις.

Συμβουλή: Μόλις παραιτηθείς από την προσπάθεια, ο Μορφέας θα σου χαρίσει την αγκαλιά του.

3. Δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες

Φρόντισε να μετατρέψεις την κρεβατοκάμαρά σου σε ένα άντετο και χαλαρωτικό χώρο. Κλείσε τηλεόραση, υπολογιστή και κινητά τηλέφωνα κι όλους τους ηλεκτρονικούς "κλέφτες" του ύπνου, κλείσε τα φώτα και καλό ύπνο! Ιδιαίτερα σημαντικό επίσης είναι να μην το παρακάνεις με την θερμοκρασία. Ακόμη και το χειμώνα το δωμάτιο πρέπει να είναι δροσερό! Τέλος μην ξεχνάς πως το μαξιλάρι αλλά και το στρώμα είναι καθοριστικά για ένα ήσυχο και ποιοτικό ύπνο.

Συμβουλή: Εκπαίδευσε τον οργανισμό σου έτσι ώστε ο εγκέφαλος να αναγνωρίζει πωςτο κρεβάτι είναι μέρος για ύπνο και μόνο. Διάβασμα και φαγητό δεν έχουν θέση στο κρεβάτι, υπάρχουν και τα τραπέζια.

4. Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει

Οι ουσίες που εμπεριέχονται σε κάποια τρόφιμα μπορούν να διευκολύνουν ή να διαταράξουν τον ύπνο μας. Μάθε ποιές τροφές θα διώξουν την αϋπνία αλλά και ποιές να αποφεύγεις.

Σε γενικές γραμμές φρόντισε ν΄αποφεύγεις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως γα παράδειγμα το λευκό ψωμί, η ζάχαρη, τα μπισκότα, και τα ανθρακούχα ποτά και να προτιμάς τροφές χαμηλές σε γλυκαιμικό δείκτη όπως το πολύσποτο ψωμάκι, τη βρόμη, τα ζυμαρικά και το ρύζι ολικής άλεσης αλλά και τα φρούτα και λαχανικά. Σίδηρος, μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνες Β δίνουν επίσης λύση στο πρόβλημα των αϋπνιών.

Από τα φρούτα, μια άριστη επιλογή είναι η μπανάνα λόγω της τρυποφάνης που εμπεριέχει, ένα αμινοξύ που συμβάλει στη δημιουργία της σεροτονίνης. Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά όπως για παράδειγμα ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή ένα γιαουρτάκι, καρύδια κοτόπουλο ή γαλοπούλα και προϊόντα ολικής άλεσης, είναι ιδανικές λύσεις για βραδινό γεύμα.

Συμβουλή: Πες όχι σε αλκοόλ, καφέ αλλά και τροφές με τυραμίνη όπως το σπανάκι,, η πατάτα, η ντομάτα, η μελιτζάνα και το κολοκύθι. Αντίθετα, ένα ζεστό γάλα ή χαμομήλι θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς σαν πουλάκι. Ιδιαίτερα χαλαρωτικό είναι και το μελισσόχορτο, προσοχή όμως διότι αν παίρνεις αντικαταθλιπτικά ή ηρεμιστικά απαγορεύεται να το καταναλώσεις.
Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα