Ένας ακόμη λόγος για να κοιμάσαι περισσότερο

09.07.2013
Ακόμη κι αν δεν κοιμάσαι καλά μέσα στην εβδομάδα, ο ύπνος του Σαββατοκύριακου είναι ευεργετικός, όπως έδειξε νέα επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι κοιμούνται δύο με τρεις ώρες παραπάνω, έστω και κάθε Σαββατοκύριακο, έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Τα στοιχεία προκύπτουν από αμερικανική μελέτη, ερευνητών το Βιοατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες, με επικεφαλής τον ενδοκρινολόγο Πίτερ Λίου.

Δείξε μου πώς κοιμάσαι

Για τις ανάγκες τις έρευνας, 19 υγιείς ενήλικες, με μέση ηλικία τα 29 έτη, κοιμήθηκαν στο εργαστήριο για τρεις νύχτες. Όλοοι τους είχαν ένα κοινό στοιχελιο: Η φύση της εργασίας τους δεν τους επέτρεπε να κοιμούνται σωστά μέσα στην εβδομάδα. Στην πλειονότητά τους, οι συμμετέχοντες κοιμούνταν επί πέντε συναπτά έτη λιγότερο από 6 ώρες, ενώ τις ημέρες του ρεπό κοιμούνταν δύο με τρεις ώρες περισσότερο.

Τα άτομα χωρίστηκαν σε ομάδες. Κάποιοι από αυτούς αφέθηκαν να κοιμηθούν επί 10 ώρες χωρίς διακοπή, άλλοι κοιμήθηκαν με διακοπές που προκαλούσαν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του ύπνου κι άλλοι κοιμήθηκαν για ένα 6ωρο, όπως συνήθιζαν να κάνουν τις καθημερινές.

Για να αποκλειστεί ο παράγοντας της διατροφής, όλοι τους έτρωγαν τα ίδια, ώστε μετέπειτα, με δείγματα αίματος να μπορέσει να να γίνει σύγκριση στο σάκχαρο και την ινσουλίνη στον οργανισμό, από τα δείγματα αίματος.

Η αναπλήρωση ύπνου είναι αναγκαία

Όπως διαπιστώθηκε, οι άνδρες που κοιμούνταν δέκα ώρες, είχαν κατά μέσο όρο 31% αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη - την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στον οργανισμό- σε σχέση με όσους κοιμούνταν μόνο έξι ώρες. Επίσης, η ινσουλινοαντοχή των πρώτων ήταν μειωμένη, ενώ των δεύτερων αυξημένη. Η χαμηλή ευαισθησία είναι πρόδρομο σημάδι για την εμφάνιση διαβήτη τύπου.

Με άλλα λόγια, η έρευνα έδειξε πως ακόμη κι αν κάποιος δνε κοιμάται καλά για κάποια περίοδο, η αναπλήρωση ύπνου είναι ευεργετική και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη.