Η έλλειψη ύπνου ισοδυναμεί με... διάσειση

03.01.2014
Αισθάνεσαι σαν κάποιος να σε έχει χτυπήσει στο κεφάλι μετά από ξενύχτι ή άστατο ύπνο; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό..

Ο ελλιπής ύπνος έστω και για μια νύχτα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο, παρόμοιες με αυτές μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι.

Ο καθηγητής Κρίστιαν Μπένεντικτ του πανεπιστημίου της Ουψάλα, της Σουηδίας εξήγεί πως οι χημικές αντιδράσεις NSE και S -100B είναι βιοδείκτες εγκεφαλικής βλάβης, όπως η διάσειση. Όπως διαπιστώθηκε, τα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο αυξήθηκαν στους εθελοντές που έμειναν άγρυπνοι. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην περίπτωση σοβαρού χτυπήματος στο κεφάλι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα παραπάνω θα μπορούσαν να υποστηρίξουν και προηγούμενες έρευνες που σχετίζουν ασθένειες όπως το Αλστχάιμερ, το Πάρκινσον και τη σκλήρυνση κατά πλάκας με την έλλειψη ύπνου.

Εν κατακλείδι, τα ευρήματα της έρευνας μας δείχνουν πως ένας καλός υπνάκος κατλα τη διάρκεια της νύχτας, είναι απαραίτητος για τη διατήρηρη της υγείας του εγκεφάλου. Άλλωστε, ο ελλιπής ύπνος εξαντλεί τον οργανισμό και μας κάνει επιρρεπείς σε ασθένειες ενώ έχει συνδεθεί ακόμη και με τη μείωση του... IQ την επόμενη ημέρα.

Πάρε τα μέτρα σου λοιπόν και βάλε έναν καλό υπνάκο στο πρόγραμμα. Κι αν όσα αναφέραμε δε σε έχουν πείσει ακόμη για τη σημασία του καλού ύπνου ρίξε μια ματιά σε 9+1 έξτρα λόγους για να κοιμάσαι περισσότερο, πατώντας στη φωτογραφία.

9+1 λόγοι υγείας για να κοιμάσαι περισσότερο