Προβλήματα μνήμης; Έχουμε τις λύσεις

13.06.2015
Ξεχνάς ακόμη και τα βασικά; Βομβαρδίσεσαι από πληροφορίες με αποτέλεσμα να μην μπορείς να θυμηθείς ούτε καν που πάρκαρες;

Αν το μνημονικό σου δε σε βοηθά, τα παρακάτω tips σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμα. Μάθε μερικά κόλπα για να... "εκπαιδεύσεις" το μυαλό σου και βελτίωσε τη μνήμη σου.

%PHOTO1%

Κάνε συνδιασμούς λέξεων

Ένα κολπάκι για να θυμάσαι πιο εύκολα ονόματα είναι να κάνεις συνδιασμούς. Αν για παράδειγμα γνωρίζεις μια νέα συνάδελφο που τη λένε Ελένη, μπορείς πιο εύκολα να θυμηθείς το όνομά της, ταυτίζοντάς την με κάποια συνονόματη θεί, φίλη ή γνωστή. Εφεξής λοιπόν ας τη θυμάσαι σαν την κοπέλα που έχει ίδιο όνομα με... κάποια άλλη. Στην ίδια λογική, μπορείς να κάνεις και συνειρμούς κατά βούληση. Είναι ένα κολπάκι που ίσως βοηθήσει.

%PHOTO1%

Κάνε back up

Το να έχεις όλους τους κωδικούς, διευθύνσεις, ονόματα, τηλέφωνα κι ότι άλλο μπορεί να χρειάζεσαι καταχωρημένα στο κινητό σου, μπορεί να σου λύνει τα χέρια σε δύσκολες στιγμές, από την άλλη όμως είναι αρκετά επίφοβο σε περίπτωση που γίνει κάποια εμπλοκή και χάσεις τα δεδομένα. Φρόντισε να έχεις μια λίστα back-up σε δύο ή και περισσότερα σημεία για να μην τρέχεις και δε φτάνεις. Αφού η μνήμη δε σε βοηθά, βρες εναλλακτικές και μείνει ήσυχη.

%PHOTO1%

Η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως

Είναι μια τεχνική που βοηθά να απομνημονεύσεις ονόματα, αριθμούς ή άλλα δεδομένα. Όπως και με την παπαγαλία του σχολείου, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση η επανάληψη θα σε βοηθήσει να απομνημονεύσεις τα σημαντικά. Κάνε εξάσκηση και καλή απομνημόνευση!

%PHOTO1%

Παζλ, σταυρόλεξα, sudoku: Ότι κάνεις όρεξη

Ο εγκέφαλος, όπως και το σώμα, χρειάζεται κι αυτός προπόνηση και τακτική άσκηση. Συμπλήρωσε σταυρόλεξα, λύσε sudoku, παίξε παιχνίδια λέξεων ή μάθε μια ξένη γλώσσα, για να κρατάς το μυαλό σε φόρμα! Πίστεψέ μας βοηθά.

%PHOTO1%

Ακρωνύμια

Φτιάξε μικρές ανύπαρκτες λεξούλες με τα αρχικά λέξεων που θέλεις να θυμάσαι. Αν για παράδειγμα θέλεις να αγοράσεις από το σούπερμάρκετ γάλα, πατάτες, κρέας και απορρυπαντικό μπορείς να θυμάσαι πως χρειάζεσαι ένα "γαπακρεαπ". Μπορει και να βοηθήσει...

%PHOTO1%

Διατροφή

Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, η διατροφή βοηθά κι αυτή στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και στη μνήμη. Ξηροί καρποί, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φραγκοστάφυλα, βατόμουρα, σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια, το μπρόκολο, το φασκόμηλο και οι ντομάτες είναι όλα τρόφιμα που κάνουν καλό στη μνήμη.