Ανέξοδα χόμπι που διώχνουν το άγχος

24.07.2015
Θα ήθελες να εξασκείς ένα χόμπι, έχεις ελεύθερο χρόνο αλλά όχι και τα λεφτά για να το κάνεις; Σου έχουμε τη λύση.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Σε αντίθεση με όσα πίστευες, υπάρχουν αρκετά ανέξοδα χόμπι που καταπολεμούν το άγχος για να επιλέξεις. Σου προτείνουμε μερικά από τα πιο διασκεδαστικά κι ανέξοδα αγχολυτικά χόμπι για να διαλέξεις αυυτό που σου ταιριάζει.

1. Το διάβασμα

Είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά κι ανέξοδα χόμπι αφού δε χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα για να βρεις τα αγαπημένα σου βιβλία. καθώς υπάρχουν τόσες δανειστικές βιβλιοθήκες όπου μπορείς να γραφτείς. Το διάβασμα είναι ένας καλός τρόπος για να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου ή κατά τη διάρκεια της αναμονής πχ σε τράπεζες, λεωφορεία ή όποια άλλη περίσταση ενώ ταυτόχρονα διώχνει το άγχος και το στρες.

2. Κηπουρική

Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα αγχολυτικά χόμπι που δεν κοστίζει ιδιαίτερα. Όλοι έχουμε παλιές γλάστρες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ενώ οι σπόροι και το χώμα αν κι έχουν ένα κόστος, είναι αμελητέο μπροστά στο όφελος. Η ενασχόληση με τον κήπο ή τις γλαστρούλες στο μπαλκόνι σου είναι ένας καλός τρόπος να διώχνεις το άγχος ενώ βλεποντας τα φυτά σου να αναπτύσοονται και να ανθίζουν θα νιώσεις αίσθημα ικανοποίησης.

3. Το πλέξιμο

Τα νήματα είναι σχετικά φθηνά και το πλέξιμο ένα αρκετά δημιουργικό χόμπι που μπορείς να το εξασκείς παράλληλα με άλλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα βλέποντας τηλεόραση ή ακόμη και σε συνδιασμό με κους-κους με τις φίλες. Άλλωστε, η παλέτα των χρωμάτων και των τεχνικών δε θα σε αφήσουν ασυγκίνητη και δε θα σε κάνουν να βαρεθείς, αφού συνεχως θα μαθαίνεις και κάτι καινούριο. Και μην ξεχνάς πως είναι ένα χόμπι που πολλοί θα εκτιμήσουν, ειδικά όταν θα λάβουν τα πρώτα χειροποίητα δωράκια από τα χεράκια σου!

4. Η μαγειρική & η ζαχαροπλαστική

Η μαγειρική είναι κι αυτή ένα χόμπι που σε οφελεί πολλαπλά. Εκτός από δημιουργική απασχόληση, το μαγείρεμα είναι κι αυτό γιατρικό για το άγχος. Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει, πιάσε κουτάλα και κουζινικά και εξασκήσου! Αφέσου, συγκεντρώσου στη μαγειρική και τα ερεθίσματά της και θα νιώσεις σίγουρα τη διάθεσή σου να ανεβαίνει. Τα μεθυστικά αρώματα αλλά και το γευστικό αποτέλεσμα θα σου δώσουν έναν ακόμη λόγο για να νιώσεις περήφανη! Από γεύματα, μέχτι λαχταριστά γλυκάκια θα σου φτιάξουν την ημέρα ενώ είναι μια ευκαιρία για να καλέσεις κόσμο στο σπίτι και να περάσεις καλά.

5. Η ζωγραφική

Η ζωγραφική είναι μια ξεκούραστη δραστηριότητα που προσφέρει ευχαρίστηση και ψυχική ανάταση, ακόμη κι αν δεν έχεις έφεση στις τέχνες. Δε χρειάζεται να είσαι Πικάσο, Νταλί, Ρενουάρ κι Ελ Γκρέκο για να πιάσεις καμβά και πινέλο και να δημιουργήσεις. Αν το χέρι σου δεν πιάνει, αρκέσου σε αφηρημένα σχέδια και μοτίβα. Η κίνηση του πινέλου, η αίσθηση της δημιουργίας και η παλέτα των χρωμάτων είναι από μόνα τους αγχολυτικά ενώ παράλληλα εξωτερικεύεις σκέψεις και συναισθήματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που αρκετοί ψυχολόγοι, χρησιμοποιούν την τέχνη ως μορφή ψυχοθεραπείας.

6. Ο χορός & η άσκηση

Η άσκηση είναι αποδεδειγμένα από τα καλύτερα αγχολυτικά που καταπολεμούν την κακή διάθεση και το στρες της δουλειάς. Ανυψώνει το ηθικό και ξεκουράζει. Κάθε φορά που αισθάνεσαι κακόκεφη ή κάτι σου χάλασε τη διάθεση , αντί να τα βάφεις μαύρα, φόρεσε φορμούλα και αθλητικά και σπεύσε στο κοντινότερο πάρκο για περπάτημα ή φόρα την καλύτερη σου διάθεση, βάλε μουσική και ξεκίνα τον χορό.