Πώς κόβεις τις κακές συνήθειες (εδώ και τώρα)

18.01.2017
Όποιες κι αν είναι οι συνήθειες από τις οποίες θέλεις να απαλλαγείς, μπορείς να το κάνεις εύκολα κι απλά αρκεί να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Είτε πρόκειται για το κάπνισμα, την κακοκεφιά, την αναβλητικότητα, την παρορμητικότητά, τις άσκοπες και παράλογες αγορές, την κατανάλωση γλυκών ή ακόμη και την ακαταστασία, σου έχουμε τον τρόπο να απαλλαγείς από όλα αυτά, αρκεί να το αποφασίσεις. Χρειάζονται μόλις τρεις εβδομάδες σκληρής προσπάθειας για να αλλάξεις τακτική... Μάθε πώς θα το κάνεις.

Πρόκληση = αλλαγή

Να θυμάσαι πως κάθε αλαγγή στην πραγματικότητα σημαίνει πρόκληση. Μην περιμένεις να αλλάξεις δίχως κάποια πρόκληση. Μόλις δεχτείς την αλλαγή, τότε προετοιμάσου για την αληθινή πρόκληση που θα σου δώσει κουράγιο και αντοχή για να μην αποκλίνεις από το στόχο σου. Καλή αρχή!

Οι πράξεις γίνονται συνήθειες

Οι συνήθειες δεν είναι κάτι άλλο από επαναλαμβανόμενες πράξεις. Όποιες κι αν είναι είναι αυτές, όταν παρουσιάζουν τακτικότητα γίνονται συνήθεια. Αν για παράδειγμα θέλεις να σταματήσεις να αργοπορείς στη δουλειά, βάλε ξυπνητήρι 10 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο. Επανέλαβε την διαδικασία σε καθημερινή βάση και σύντομα θα διαπιστώσεις πως ο οργανισμός θα συνηθίσει στη νέα ώρα αφύπνισης. Το ίδιο ισχύει και με την άσκηση... Βάλε το γυμναστήριο στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα και ξεκίνα μια νέα συνήθεια.

Η επιβράβευση είναι σημαντική

Συνήθως αυτό που μας σταματά από το να αφήσουμε δια παντός πίσω μας μια κακή συνήθεια είναι το γεγονός πως επικεντρωνόμαστε στο τι χάνουμε. Πάψε να σκέφτεσαι τι χάνεις κι επικεντρώσου στο τι κερδίζεις ή πρόκειται να κερδίσεις. Βάλε στόχο και πάλεψε γι΄αυτόν. Και μη ξεχνάς να επιβραβέυεις τον εαυτό σου κάθε φορά που κάνεις ένα βήμα παραπέρα προς την επιτυχία.

Γράψε τα αρνητικά

Κάθε φορά που νιώθεις αδύναμη να συνεχίσεις, θέλεις να τα παρατήσεις και βλέπεις τον εαυτό σου επιρρεπή στους πειρασμούς, λάβε τα μέτρα σου και αναχαίτησε τον κίνδυνο. Φτιάξε ένα κατάλογο με τα αρνητικά της παλιάς συνήθειας και τους λόγους που σε οδήγησαν στο να αλλάξεις... Δεν είναι κρίμα να τα παρατήσεις μετά από τόση προσπάθεια;

Κάνε μια κίνηση συμβολική που ίσως σε βοηθήσει

Ένας τρόπος για να πεισμώσεις και να συνεχίσεις την προσπάθεια με μεγαλύτερη ένταση είναι η οπτικοποίηση. Γράψε σε ένα χαρτί τη συνήθεια που θέλεις να κόψεις όπως για παράδειγμα "λαιμαργία". Κοίτα για κάποια δευτερόλεπτα το χαρτί, εστιάζοντας στη λέξη, δώσε στον εαυτό σου την υπόσχεση πως θα προσπαθήσεις σκληρά για να απαλλαγείς από την συνήθεια και στη συνέχεια σκίσε το χαρτί σε μικρά κομματάκια και πέτα το στα σκουπίδια. Με τον τρόπο αυτό θα υπενθυμίσεις στον εαυτό σου πως η συνήθεια αυτή ανήκει στο παρελθόν και δε χρειάζονται πισογυρίσματα.

Κάνε νέα πράγματα

Ακόμη κι αν καταφέρεις να απαλλαγείς από μια παλιά συνήθεια, ίσως νιώσεις απώλεια ή την ύπαρξη ενός κενού στη ζωή σου ενώ στην πρώτη δυσάρεστη κατάσταση, όπως για παράδειγμα κάποιο στρεσογόνο γεγονός, πιθανότατα να υποπέσεις στο παράπτωμα και να ξεκινήσεις την κακιά παλιά συνήθεια που με τόσο κόπο έκοψες. Για να μη συμβεί αυτό, ξεκίνα νέα χόμπι και συνήθειες.

Η δύναμη της θέλησης κάνει θαύματα

Η θέληση κάνει θάυματα αρκεί κι εσύ να την υποστηρίξεις! Αν ξεκινάς με ηττοπάθεια κάθε προσπάθεια δεν πρόκειται να καταφέρεις και πολλά. Αντίθετα, αν πιστέψεις στον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου, προσπαθήσεις με πείσμα και θέληση, τότε θα τα καταφέρεις!