Ποιός χρειάζεται το διαλογισμό;

13.07.2016
Σε ποιές περιπτώσεις μπορεί να σε βοηθήσει ο διαλογισμός; Σου ταιριάζει ή όχι; Έχουμε τις απαντήσεις

Μπορεί να θεωρείς πως δεν είναι για εσένα, πως δεν είσαι για καταστάσεις «ζεν» αλλά ίσως θα έπρεπε να το σκεφτείς λίγο καλύτερα καθώς ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου. Άλλωστε, δε χρειάζεται ιδιαίτερο κόπο, ούτε χρήματα ενώ σε ωφελεί πολλαπλά, οπότε γιατί να μη το δοκιμάσεις;

Πότε να κάνεις διαλογισμό;

Πότε να κάνεις διαλογισμό;

Αν η ζωή σου τρέχει σε γρήγορους ρυθμούς: Μετά από μια χαοτική εβδομάδα, έναν εργασιακό εφιάλτη, υποχρεώσεις και προβλήματα με το σύντροφο και τα παιδιά, ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να ανακτήσεις την ψυχική σου ηρεμία και υγεία.

Αν δεν μπορείς να συγκεντρωθείς: Έστω και 10 λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορούν να σε βοηθήσουν να συγκεντρώσεις τις σκέψεις σου. Εννοείται πως το άγχος δε θα εξαφανιστεί δια μαγείας αλλά τουλάχιστον θα μπορείς να έχεις τον έλεγχο.

Αν θέλεις να πετύχεις ένα στόχο: Βάζοντας τάξη στο νου σου μπορείς να θέσεις στόχους και να δεις τις καταστάσεις με αντικειμενικότητα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο διαλογισμός σου παρέχει μια αποτελεσματική βάση για δυναμισμό και δράση. Αποκτάς υψηλότερο ηθικό και κίνητρο για δράση και επιτυχία.

Αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση: Με το διαλογισμό πέφτει η αρτηριακή πίεση ενώ το αποτέλεσμα δεν είναι παροδικό.

Αν είσαι συχνά κακοδιάθετη: Όταν κάνεις διαλογισμό εκλύονται χημικές ουσίες ευτυχίας στο μυαλό. Μια τονωτική δοση σεροτονίνης, ντοπαμίνης και ενδορφινών οδηγούν σε ανύψωση της διάθεσης μετά το διαλογισμό.

Αν έχεις προβλήματα με το πεπτικό σου: Το στρες, όπως έχουμε ήδη περιγράψει σε παλαιότερα άρθρα, προκαλεί πεπτικά προβλήματα. Χαλαρώνοντας, το σώμα επενεκκινεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και η πέψη γίνεται με ομαλότητα.

Αν πονάς: Έρευνες έχουν δείξει πως ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ελλάτωση του πόνου.

Σε περίπτωση φλεγμονών: Ο διαλογισμός μειώνει την φλεγμονή σε παθήσεις όπως τη ρευματοειδή αρθρίττιδα, τις φλεγμονώσης παθήσεις του εντέρου και το άσθμα.

Πώς να κάνεις διαλογισμό;

Ιδανικά χρειάζεται ένα ήρεμο μέρος όπου κανείς δε θα σε αποσπά, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να είναι απαραίτητο αφού ο διαλογισμός μπορει να γίνει οπουδηποτε, ακόμη και στο γραφείο. Μάθε βήμα-βήμα πώς θα τον κάνεις διαβάζοντας το παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο: Σκέφτεσαι συνέχεια; Ώρα για διάλειμμα.

Επιμέλεια:

Δήμητρα Γκούντρα