Όσα πρέπει να έχεις κάνει μέχρι τα 25

11.02.2015
Κάθε ηλικία έχει τη χάρη της και φυσικά τις αγωνίες της, όπως επίσης και τις κατακτήσεις της. Μάθε όλα όσα πρέπει να έχεις κατακτήσει (ή τουλάχιστον να είσαι σε καλό δρόμο) μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Κι αν κάποια έχεις παραλείψει, ποτέ δεν είναι αργά. Τσέκαρε τη λίστα και πες μας τη γνώμη σου.

15 κατακτήσεις που πρέπει να έχεις μέχρι τα 25

1. Αυτοπεποίθηση: από τα πιο βασικά!

Στα 25 είναι βασικό να μη χρειάζεται να απολογηθείς για το τι τρως, με ποιόν βγαίνεις ραντεβού και τι ρούχα θα βάλεις, όχι τόσο στους άλλους αλλά στον ίδιο σου τον εαυτό!

2. Διαχείριση χρημάτων: αναγκαίο κακό

Στη σημερινή εποχή δεν μπορούμε να μιλάμε για καταθέσεις και αποταμίευση αλλά φρόντισε να έχεις καταφέρει ένα επίπεδο οικονομικής ανεξαρτησίας ή τουλάχιστον να ξέρεις πώς να διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου βάσει προτεραιοτήτων.

3. Μια κολλητή: δεν μπορείς να πορευτείς μόνη

Μια φίλη σαν αδελφή χρειάζεται πάντα. Πρόσεξε μόνο τα κριτήριά σου να είναι τα σωστά. Η φιλία είναι πολύτιμη, ειδικά αν στηρίζεται σε γερά θεμέλια.

4. Τον δικό σου χώρο: ακόμη και μια γωνιά στο δωμάτιο

Ακόμη κι αν μοιράζεσαι το δωμάτιό σου με τον αδελφό ή την αδελφή σου και τα οικονομικά σου δεν επιτρέπουν να αφήσεις την οικογενειακή εστία, μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου χώρο, με μικρές τροποποιήσεις. Ένα παραβάν για παράδειγμα ή κάποια βιβλιοθήκη ως διαχωριστικό θα σου δώσει την αίσθηση του δικού σου χώρου.

5. Τι πραγματικά θέλεις από τις σχέσεις: έστω μια ιδέα...

Τα πρώτα στραπάτσα πέρασαν και πλέον σε αυτή την ηλικία πρέπει να είσαι αρκετά ώριμη για να γνωρίζεις τι ακριβώς ζητάς από το σύντροφό σου ενώ πρέπει να είσαι διατεθειμένη να ανακαλύψεις τη διαφορετικότητα και να την αποδεχτείς.

6. Τις επαφές που χρειάζεσαι: Φτιάξε λίστες

Δεν μπορούν να μπουν όλοι στο ίδιο καζάνι. Ξεκαθάρισε τις λίστες των φίλων απο των γνωστών σε Facebook και κινητό. Οι στενοί φίλοι ειναι λίγοι, οι γνωστοί πολλοί.

7. Η πίστη ότι αξίζεις πολλά: γιατί απλά το αξίζεις

Δεν είναι μόνο η αυτοπεποίθηση αλλά και η βαθιά πίστη για το τι αξίζεις που μετρά για να προχωρήσεις στη ζωή. Να το θυμάσαι.

8. Θάρρος: για να προχωρήσεις στη ζωή

Η τύχη βοηθά τους τολμηρούς γι΄αυτό μέχρι τα 25 πρέπει να έχεις μάθει να διεκδικείς και να μπορείς να ζητήσεις αύξηση, προαγωγή ή απλά ραντεβού από τον άντρα των ονείρων σου.

9. Χόμπι: κάτι θα σου αρέσει να κάνεις

Βρες τι σε ενδιαφέρει πέρα από ψώνια και κους-κους. Όλοι έχουμε ενδιαφέροντα, εσένα ποιό είναι το δικό σου;

10. Εύκολες συνταγές: η μαγειρική δε θέλει κόπο

Μπορεί στην ηλικία των 25 να μην είσαι ακόμη δεινή μαγείρισσα, ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζεις εύκολες και γρήγορες συνταγές για ώρα ανάγκης. Δε θα είναι πάντα η μανούλα δίπλα για να μαγειρεύει και το ντελίβερι κοστίζει.

11. Η επιθυμία να μαγειρέψεις: αρκεί μια δοκιμή για να σε πείσει

Το μαγείρεμα μπορεί να σου φαντάζει βαρετό αλλά είναι ιδιαίτερα δημιουργική απασχόληση. Αν ακόμη δεν το έχεις δοκιμάσει, κάλεσε κόσμο, βάλε κατσαρόλα στη φωτιά και ίσως αλλάξεις γνώμη.

12. Μια ντουλάπα με τα βασικά: casual & επίσημα

Εκτός από το τζινάκι και τη φόρμα υπάρχουν κι άλλα βασικά κομμάτια που πρέπει να υπάρχουν στη ντουλάπα σου. Ένα σακάκι, ένα πουκάμισο, ένα καλό φόρεμα ή παντελόνι κι ένα ζευγάρι γόβες είναι απαραίτητα για περιστάσεις όπως ένας γάμος ή μια συνέντευξη εργασίας, ακόμη και για ποτάκι ή επίσημο γεύμα.

13. Οι ερωτικές σχέσεις: είναι παιχνίδι για δύο

Η γνώση για το τι θέλεις από τη σχέση σου και η τόλμη να ζητάς και να το συζητάς αποκτιέται με τα χρόνια. Μέχρι τα 25 είναι καλό να έχεις καταφέρει να διεκδικείς και να συζητάς τα πάντα με το σύντροφό σου.

14. Η δύναμη της συγχώρεσης: είναι βάλσαμο

Συγχώρεσε τον εαυτό σου αλλά και τους άλλους για λάθη του παρελθόντος. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να διεκδικήσεις την ευτυχία.

15. Ιστορίες για να αφηγείσαι: γέμισε την κάθε σελίδα του βιβλίου της ζωής σου

Δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι που έχουν αυτό το προνόμιο. Μια γεμάτη ζωή ξεκινά από τα νιάτα. Ζήσε την κάθε στιγμή, ταξίδεψε και δημιούργησε κι εσύ εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα