Πώς να ξεγελάσεις το βιολογικό σου ρολόι

15.09.2014
Έχεις καταντήσει νυχτοπούλι πηγαίνοντας για ύπνο ξημερώματα και ξυπνώντας μεσημέρι ή μήπως ξυπνάς χαράματα;

Η πιο προφανής λειτουργία του βιολογικού μας ρολογιού είναι το ξύπνημα και ο ύπνος. Όποιο κι αν είναι το προσωπικό βιολογικό σου ρολόι συχνά χρειάζεσαι προσαρμογές για να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις στην εργασία και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Βέβαια, ο ελλιπής ύπνος μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα υγείας γι΄αυτό χρειάζεται προσοχή. Διάβασε παλαιότερο άρθρο μας για να πειστείς για τα οφέλη του ύπνου και λάβε τα μέτρα σου. Κι αν χρειαστείς να αλλάξεις το πρόγραμμα; Σου δίνουμε μερικές συμβουλές για να το κάνεις σωστά.

Τρόποι για να ξεγελάσεις το βιολογικό σου ρολόι

Για να ξυπνήσεις νωρίτερα: Το έντονο φως είναι ο πιο καλός τρόπος για να ξεγελάσεις το βιολογικό σου ρολόι αν η εργασία ή η κοινωνική σου ζωή το απαιτεί. Αν για παράδειγμα έχεις συνηθίσει να ξυπνάς αργά και πρέπει μια ημέρα να σηκωθείς σχετικά νωρίς άσε τις κουρτίνες ανοιχτές για να μπει άπλετο φως του ηλίου το πρωί. Επίσης, φάε το πρωινό σου στο μπαλκόνι ή με άπλετο φως έτσι ώστε να απελευθερωθεί κορτιζόλη και να ξυπνήσεις ευχάριστα.

Για να κοιμηθείς νωρίς το βράδυ: Αντίθετα, αν θέλεις να κοιμηθείς νωρίς το βράδυ απόφυγε το δυνατό φως, τον υπολογιστή και την τηλεόραση καθώς κι όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και gadgets που εκπέμπουν φως. Βάλε χαμηλό φωτισμό και χαλαρωτική μουσική και άσε τον εαυτό σου να νυστάξει φυσικά.