9 αθώα ψέματα που δε λες μόνο την Πρωταπριλιά

01.04.2017
Αν το καλοσκεφτείς ψέματα λες καθημερινά, όχι μόνο την Πρωταπριλιά κι ας είναι και λευκά! Είναι αυτά τα μικρά ψεματάκια που μας βγάζουν από τη δύσκολη θέση ή τα λευκά ψέματα που συχνά λέμε είτε για να μη κακοκαρδίσουμε κάποιον, είτε απλά από… συνήθεια! Ας δούμε τα πιο συχνά ψέματα που λέμε καθημερινά. Από τη Δήμητρα Γκούντρα

1. «Είμαι καλά»

Κι ας μην είσαι

- Τι κάνεις;

- Καλά εσύ;

Ποιος δεν έχει πει το παραπάνω ψέμα; Δηλώνεις πως είσαι καλά ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να υποφέρεις, σωματικά ή ψυχικά. Είναι απλά η αναμενόμενη απάντηση, αυτή που δε χωράει αναλύσεις κι επεξηγήσεις.

2. «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα»

Σίγουρα;

Είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να κλείσεις μια συνομιλία: «Να μιλήσουμε αργότερα»; Μόνο που αυτό το αργότερα αργεί αρκετά και μπορεί να πάρει ώρες ή και ημέρες.

3. «Σε 5 λεπτάκια είμαι εκεί»

Κάνε το μισάωρο για να είσαι μέσα

Υπάρχει γυναίκα που να ετοιμάζεται μέσα σε πέντε λεπτάκια; Κατηγορηματικά καμία! Τα πέντε λεπτάκια γίνονται δέκα, το ένα ψέμα διαδέχεται το άλλο και τελικά το στήσιμο είναι γεγονός. Για μια ακόμη φορά ο καλός σου καταλήγει να σε περιμένει ακόμη κι αν τον διαβεβαίωνες πως είσαι ήδη στο μετρό αφού στην πραγματικότητα δεν είχες καν αποφασίσει τι να φορέσεις για να κρύψεις τα περιττά παχάκια. Γυναικεία αιώνια ψεματάκια…

4. «Δεν το έκανα εγώ»

Αλλά ποιος;

Είναι το ψεματάκι που θυμίζει έντονα τα παιδικά μας χρόνια αλλά μπορεί να το πούμε και στην ενήλικη ζωή. Θυμάσαι που έριχνες το βάζο και όταν το ανακάλυπτε η μαμά αναφωνούσες: «δεν το έσπασα εγώ»; Το ίδιο πλέον δε συμβαίνει σε διάφορες καταστάσεις της ζωής; Θα πεις στη φίλη πως δε γνώριζες τίποτα, στο αφεντικό σου στη δουλειά πως δεν ήσουν εσύ υπαίτια για κάποια γκάφα κτλ.

5. «Θα το κάνω αύριο»

Μμμ... αναβλητικότητα

Πότε θα φτιάξεις το δωμάτιό σου; Πότε θα πας στην εφορία; Πότε θα πας στην τράπεζα; Σε πόσα πράγματα που θέλεις ν΄αποφύγεις εκείνη τη στιγμή απαντάς πως θα γίνουν την επόμενη; Μόνο που το αύριο γίνεται μεθαύριο και η αναβλητικότητά σου σε κάνει να τρέχεις πάντα τελευταία στιγμή.

6. «Έχει κίνηση»

Κι ας ήταν ο δρόμος ανοιχτός

Άργησες να ξεκινήσεις, δεν υπολόγισες σωστά το χρόνο κι η αργοπορία είναι γεγονός. Ποια είναι πιο συνηθισμένη δικαιολογία; Για όλα φταίει η κίνηση, ο αστάθμητος παράγοντας. Πήγαινες σημειωτόν κι ας ήταν ο δρόμος ανοιχτός. Σωστά;

7. «Πόσο είσαι;»

Λες την πραγματική σου ηλικία;

Είναι από τα συνηθέστερα ψεματάκια ανδρών και γυναικών με εμάς τα θηλυκά να κρατάμε τα σκήπτρα. Μεγαλώνοντας αρχίζουμε και κρύβουμε χρονάκια, σταματάμε να βάζουμε ακριβή αριθμό με κεράκια στην τούρτα και κόβουμε κάποια καλοκαίρια από τα πραγματικά μας χρόνια. Δεσποινίς ετών 29 παραμένουμε κι ας έχουμε περάσει κατά πολύ τα 30…

8. «Χάρηκα για τη γνωριμία»

Κι είσαι παντελώς αδιάφορη

Κάποιες φορές είναι αλήθεια, κάποιες άλλες βέβαια η νέα γνωριμία απλά σε αφήνει αδιάφορη. Είναι βλέπεις αυτοί οι αναθεματισμένοι αλλά απαραιτητοι κανόνες ευγενείας που οφείλεις να τηρήσεις για να μη φανείς αγενής.

9. «Τι τέλειο δώρο! Το λάτρεψα ήδη»

Λες αλήθεια;

Πόσα άχρηστα ή κακόγουστα δώρα έχεις δεχτεί και με ξύλινο χαμόγελο προσπαθείς να προσποιηθείς πως ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόσουν καθαρά και μόνο για να μη κακοκαρδίσεις το φίλο ή τη φίλη που σε σκέφτηκε; Η κίνηση μετράει κι όχι το δώρο οπότε κι εσύ πρέπει να δείξεις τη χαρά σου, ακόμη κι αν στην πραγματικότητα την προσμονή διαδέχτηκε η απογοήτευση.