Πώς να παλέψεις τη βαρεμάρα της Δευτέρας

15.06.2015
Δευτέρα και δε θέλεις με τίποτα να σηκωθείς από το κρεβάτι και να πας στη δουλειά. Η εβδομάδα ξεκινά σκληρά και ξέρεις πως έχεις αρκετές ημέρες μπροστά για το επόμενο relax.

Όσο κι αν αγαπάς τη δουλειά σου, αυτό το πρωινότ ης Δευτέρας είναι τόσο δύσκολο. Είναι ίσως ακόμη το mood του Σαββατοκύριακου που σε ακολουθεί ή η βαριά εβδομάδα που έχεις μπροστά σου; Όπως και να έχει οι Δευτέρες χωρίς αμφιβολίας είναι δύσκολες.

Αχ αυτή η τσαγκαροδευτέρα, υπάρχουν άρα τρόποι για να γεμίσεις ενέργεια και να δεις τα πράγματα λίγο πιο... αισιόδοξα;

Ξέρεις τι σημαίνει τσαγκαροδευτέρα;

Αυτό που λέει η λέξη: ημέρα του τσαγκάρη. Ο όρος καθιερώθηκε διότι οι τσαγκάρηδες της Αθήνας είχαν ως ημέρα ανάπαυσης τη Δευτέρα για να κάνουν διήμερο μαζί με την Κυριακή. Έτσι καθιερώθηκε η καθυστερημένη ώρα άφιξης στην εργασία να αονομάζεται τσαγκαροδευτέρα.

Η τεμπελιά της Δευτέρας και πώς θα την καταπολεμήσεις

%PHOTO1%

1. Φόρα κάτι καινούριο

Βάλε τα καλά σου, ρούχα που θα σε κάνουν να νιώσεις όμορφη και θα σιου φτιάξουν τη διάθεση. Τώρα έχεις ένα λόγο για να πας στο γραφείο!

2. Κανόνισε γεύμα με τον καλό σου ή ένα φίλο

Αν το Σαββατοκύριακο πέρασες τέλεια, η Δευτέρα γεμάτη υποχρεώσεις φαντάζει ακόμη χειρότερη. Για να καταπολεμήσεις αυτό το συναίσθημα λάβε τα μέτρα σου και προσπάθησε να της δώσεις άρωμα αργίας. Κανόνισε μετά τη δουλειά να βρεθείτε με τον καλό σου για ένα περίπατο ή μια μπυρίτσα, κάλεσε μια φίλη στο σπίτι, πήγαινε για καφέ ή ότι άλλο λαχταρά η ψυχή σου. Έχοντας κάτι να περιμένεις, αφενός περνάει πιο γρήγορα ο χρόνος στη δουλειά κι αφετέρου δίνεις μια πιο χαρούμενη νότα στη "στριφνή" Δευτέρα.

%PHOTO1%

3. Υπενθύμισε στον εαυτό σου γιατί δουλέυεις

Θυμίζοντας στον εαυτό σου τους λόγους για τους οποίους δουλεύεις θα σου δώσει ώθηση και θα σε κάνει παραγωγική παρά το αίσθημα τεμπελιάς της Δευτέρας. Εργάζεσαι για να έχεις ποιοότητα ζωής, χρήματα για το ενοίκιο, το σουπερμάρκετ ακόμη και για μικρές αποδράσεις που δίνουν γεύση στη ζωή.

4. Πες ναι σε μικρούς πειρασμούς

Ένα μπισκοτάκι ή ένα μικρό κομματάκι κέικ μπορεί να σου φτιάξει εύκολα τη διάθεση από το πρωί, αρκεί φυσικά να μη το παρακάνεις. Δώσε στον εαυτό σου κάθε Δευτέρα την πολυτέλεια να φάει απαγορευμένα φαγητά και ξέχνα το "από Δευτέρα δίαιτα". Σήμερα χρειάζεσαι "τονωτικό" για ν΄αντέξεις...

%PHOTO1%

5. Διασκέδασε στη διαδρομή

Είτε κινείσαι με τα μέσα μεταφοράς ή οδηγείς μέχρι τη δουλειά, υπάρχουν τρόποι για να σου φτιάξουν τη διάθεση. Άκου την αγαπημένη σου μουσική στο αυτοκίνητο ή και με ακουστικά στο μετρό και το λεωφορείο ή εναλλακτικά διάβασε ένα βιβλίο (εννοείται αν είσαι συνοδηγός ή μετακινήσει με μέσα μαζικής μεταφοράς). α

6. Ο ήλιος είναι φάρμακο

Η βιταμίνη D που προσλαμβάνουνμε από τον ήλιο αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και μας φτιάχνει τη διάθεση. Κάνε ένα μικρό περίπτατο πριν ξεκινήσεις για τη δουλειά. Ακόμη και δεκαπέντε λεπτά αρκούν για να καταπολεμήσουν τ΄αρνητικά συναισθήματα. Και πού είναι Δευτέρα τι πειράζει;

%PHOTO1%

7. Κάνε κοπλιμέντα

Ναι σωστά άκουσες. Δε χρειάζεται να είσαι αποδέκτης κοπλιμέντων αλλά και προσφέροντας στους άλλους τη χαρά, νιώθεις όμορφα. Άλλωστε, η χαρά είναι μεταδοτική. Ξεκίνα να τη μεταδίδεις. Μπες στο γραφείο με διάθεση θετική, κάνε αστειάκια, δώσε κοπλιμέντα και δημιούργησε ένα ντόμινο θετικών συναισθημάτων. Μην κατσουφιάζεις.

8. Μια φωτογραφία μπορεί να σου αλλάξει τη διάθεση

Άλλαξε το φόντο στο κινητό σου αλλά και στον υπολογιστή σου στη δουλειά με μια νέα φωτογραφία, διαλέγοντας κάποια που να εικονίζει κάποιο πολύ αγαπημένο σου πρόσωπο ή ένα τοπίο γνώριμο ή μη που σε ταξιδεύει. Όπως έχουν δείξει μελέτες, φωτογραφίες αγαπημένων μας προσώπων ενεργοποιούν τα συναισθήματα χαράς και μας βοηθούν να γεμίσουμε ενέργεια. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με όμορφα ελληνικά τοποία όπου κυριαρζεί το μπλε και το πράσινο. Μας ηρεμούν και γεμίζουμε μπαταρίες. Κι αν δε το πιστεύεις ρίξε μια ματιά εδώ.