7 μυστικά σε κάνουν δυνατή σε κάθε δυσκολία!

25.03.2017
Δεν είμαστε όλοι σκληροί και δυνατοί από τη φύση μας. Κάποιοι έχουμε άγχος, άλλοι ανασφάλεια ή διστακτικότητα, που συχνά μας κάνουν να χάνουμε την ψυχική μας δύναμη. Υπάρχει τρόπος να γίνεις πιο σκληρή και να γεμίσεις με... αυτοπεποίθηση;

Σου αποκαλύπτουμε τα μυστικά των δυνατών ανθρώπων που θα σε βοηθήσουν να σταθείς γερά στα πόδια σου και να προχωρήσεις με το κεφάλι ψηλά μετά από κάθε δυσκολία.

Τα μυστικά των ψυχικά δυνατών ανθρώπων

Πάρε μαθήματα & γίνε σκληρή

1. Παίρνουν τον έλεγχο στα χέρια τους

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων στον κόσμο: Αυτοί που πιστεύουν στη μοίρα κι αυτοί που είναι πεπεισμένοι πως μπορούν να ελέγξουν τα πάντα. Αντί λοιπόν να ανησυχούν για όσα μπορεί να τους συμβούν - κάτι που η πρώτη κατηγορία κάνει κατά κόρον - παίρνουν την τύχη στα χέρια τους και δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες. Με άλλα λόγια αποκτούν ότι θέλουν κι αυτό διότι βάζουν στόχους κι εργάζονται γι΄αυτούς. Η τύχη άλλωστε όπως έχουμε σημειώσει βοηθά τους τολμηρούς. Έχει βάση η ρήση "Συν Αθηνά και χείρα κίνει".

2. Είναι ευέλικτοι

Η ζωή δεν εξελίσσεται πάντα όπως εμείς σχεδιάζουμε οπότε καλό είναι να έχουμε ευελιξία για αλλαγή ή τροποποίηση πλάνου που θα κληθούμε ν΄ακολουθήσουμε δίχως καθυστερήσεις όταν χρειαστεί. Τα νεύρα ή ακόμη χειρότερα η απογοήτευση και το "πένθος" για μια χαμένη δουλειά, μια αποτυχημένη σχέση ή οτιδήποτε άλλο μας απασχολεί απλά μας κρατάει κολλημένους στο παρελθόν. Ευελιξία στην ουσία σημαίνει εύκολη και γρήγορη προσαρμογή στο αναπάντεχο κι εκεί βρίσκεται το στοίχημα.

3. Μαθαίνουν από τα λάθη τους

Πάντα υπάρχουν δύο επιλογές: να θρηνίσουμε για τα λάθη μάς ή να μάθουμε από αυτά χρησιμοποιώντας τα ως οδηγό για την μετέπειτα πορεία μας. Η εμπειρία είναι το μεγαλύτερο μάθημα ζωής, μη φοβάσαι να ζήσεις, μη φοβάσαι να κάνεις λάθη, αρκεί μόνο να έχεις το ψυχικό σθένος να τα παραδεχτείς, να μετανιώσεις και να συνεχίσεις την πορεία σου αποφεύγοντας τα ίδια λάθη. Μάθε από τα λάθη σου και γίνε δυνατή.

4. Βάζουν συγκεκριμένους στόχους & τους πετυχαίνουν

Μήπως δεν έχεις συγκεκριμένη κατεύθυνση στη ζωή; Ξέρεις τι ζητάς και τι θέλεις; Ξέρεις γιατί το θέλεις; Έχεις βάλει χρονοδιάγραμμα; Μήπως η αοριστία φταίει για την κατάστασή σου; Όπως έχει δείξει η έρευνα αλλά και η εμπειρία, άνθρωποι που έχουν συγκεκριμένους στόχους τείνουν να πετυχαίνουν πολλά περισσότερα σε σχέση με όσους είναι φτερά στον άνεμο. Μήπως να ξεκινούσες από σήμερα κιόλας τη στοχοθέτηση;

5. Ψάχνουν την επιβεβαίωση από τον εαυτό τους κι όχι από τους άλλους

Οι περισσότεροι θέλουμε να είμαστε αρεστοί κι αγαπητοί και να νιώθουμε την αποδοχή. Κι όμως οι δυνατοί άνθρωποι δεν το κάνουν! Προτιμούν να ικανοποιούν την δικιά τους αυταρέσκεια και τις προσωπικές τους προσδοκίες κι αν το πετύχουν νιώθουν δύναμη κι ευτυχία, κάτι που τους οπλίζει με σιγουρία κι αυτοπεποίθηση. Προσπάθησε να υιοθετήσεις κι εσύ αυτή τη νοοτροπία και θα δεις διαφορά. Όλα ξεκινούν από εσένα την ίδια. Όταν πιστέψεις ότι αξίζεις, θα το πιστέψουν και οι υπόλοιποι.

6. Κρατάνε το στρες υπό έλεγχο. Το τρώνε - δε τους τρώει

Κάνε μια ανασκόπηση και αναζήτησε στρεσογόνους παράγοντες. Βρες τι σε αγχώνει και σου προκαλεί ένταση για να μπορέσεις να το καταπολεμήσεις. Μήπως είναι κάτι απλό όπως για παράδειγμα η μεγάλη κατανάλωση καφέ που σου δημιουργεί νεύρα, η υπερβολική σκέψη ή ακόμη κι άτομα του περιβάλλοντός σου; Ότι κι αν είναι αυτό που σε ενοχλεί βρες τρόπους να χαλαρώσεις.

7. Δεν ασχολούνται με μικρότητες

Σταμάτα να ασχολείσαι με μικρότητες ή ν΄ανησυχείς γι΄ασήμαντα ζητήματα για να κρατάς ψυχικά αποθέματα. Επίσης, όσο κι αν πρέπει να διατηρείς τον έλεγχο στη ζωή σου μην πέσεις στην παγίδα και γίνεις "φρικιό" με τον έλεγχο.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα