Γιατί είσαι καλύτερη απ΄όσο νομίζεις!

19.06.2016
Είναι αρκετοί όσοι υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είσαι κι εσύ αναμεσά τους; Μάθε γιατί πρέπει ν'΄αλλάξεις γνώμη για τον εαυτό σου, το συντομότερο δυνατό.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

1. Έχεις πετύχει πολλά! Κατάλαβέ το

Πιθανότατα να πιστεύεις πως δεν έχεις κάνει κάτι αξιοσημείωτο στη ζωή σου. Αλήθεια; Για τσέκαρέ το! Πάρε μολύβι και χαρτί και κάνε μια λίστα με όσα μπορούν να θεωρηθούν επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα, επαγγελματικό και προσωπικό. Ακόμη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα στην οικογένεια μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία. Θέλει δύναμη να βγεις νικήτρια από μια αρρώστια ή μια αρρωστημένη κατάσταση. Η αρχή είναι δύσκολη μα μόλις ξεκινήσεις θα δεις το ένα μετά το άλλο τα επιτεύγματα να ξεπηδούν και να εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά σου. Μόλις τελειώσες διάβασε με ηρεμία τη λίστα. Δεν είναι λίγα όλα όσα έχεις πετύχει, σωστά;

2. Υπάρχουν άνθρωποι που σε θαυμάζουν! Ω ναι...

Μπορεί να θεωρείς τον εαυτό σου μια "μετριότητα", να θαυμάζεις τους άλλους αλλά έχεις σκεφτεί ότι το ίδιο μπορεί να γίνεται και τούμπαλιν; Μπορεί κάποιος να θαυμάζει τον τρόπο με τον οποίο μιλάς, κινείσαι, ντύνεσαι, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις τη ζωή, το πώς διασκεδάζεις, το πώς εξλίσσεσαι ή οτιδήπιτε άλλο. Ναι, για κάποιους είσαι έμπνευση κι αντικείμενο θαυμασμού και το λέμε με βεβαιότητα. Κάνε μια μικρή ενδοσκόπηση και βρες στον εαυτό σου τα στοιχεία εκείνα που σε κάνουν απλά ξεχωριστή!

3. Το τέλειο απλά ΔΕΝ υπάρχει

Το έχουμε ήδη γράψει αλλά το επαναλαμβάνουμε για να γίνει γνώση μιας και η επανάλλειψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Οι περισσότεροι από εμάς επικρίνουμε τον εαυτό μας γιατί απλά δεν είμαστε τέλειοι κι αυτό είναι μέγα λάθος. Είναι απλά αδύνατο να είμαστε τέλειοι στα πάντα, κάπου θα υστερούμε. Κι είναι αδύνατο να αγγίξει κανείς την τελειότητα μιας κι αυτή δεν είναι μετρήσιμη. Τι είναι τέλειο και ποιός ορίζει το τέλειο; Η τελειότητα είναι κάτι ανάλογο με την τέχνη, εξαιρετικά υποκειμενική και προσωπική υπόθεση οπότε αν κάποιος προσπαθήσει να την κατακτήσει, απλούστατα κυνηγά ένα άπιαστο όνειρο. Τόσο απλά. Αποδέξου τον εαυτό σου, είναι η μόνη λύση για να πιστέψεις πως ναι είσαι τέλεια, με τα ελλάτώματά σου για΄τι αυτά είναι που σε κάνουν απλά μοναδική.

%PHOTO1%

4. Η ζωή είναι σκληρή, προσπάθησε για το καλύτερο

Κανένας δεν έχεις μια ζωή απαλλαγμένη από προβήματα. Ούτε υπάρχει εγχειρίδιο οδηγιών γι΄αυτό. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθείς συνέχεια για το καλύτερο δυνατό, κάτι που συχνά δεν είναι κι ότι πιο εύκολο αλλά είναι ο μόνος δρόμος. Και πάνω απ΄όλα να θυμάσαι: υπάρχουν πάντα εναλλακτικλες, ακόμη κι όταν αυτό φαντάζει απλά αδύνατο.

5. Μήπως είσαι αγενής με εσένα;

Έχεις σκεφτεί πώς μιλάς στους άλλους και πώς στον εαυτό σου; Πού πήγαν οι καλοί σου τρόποι και το τακτ; Σου αξίζει αυτό που κάνεις; Μήπως αυτομαστιγώνεσαι; Πού πήγαν οι τρόπο μας; Αξίζουμε καλύτερη συμπεριφορά όχι μόνο από τους άλλους αλλά κι από τον ίδιο μας τον εαυτό. Είσαι έξυπνη, όμορφη και πετυχημένη κι όταν το καταλάβεις αυτό θα είναι όλα πιο εύκολα.

6. Είσαι απλά μοναδική

Μπορεί να μην είσαι τέλεια - δεκτό - αλλά είσαι μοναδική κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Δεν υπάρχει κανένας άλλος στον κόσμο σαν κι εσένα. Όταν σε έφτιαξε ο Θεός - όπως και τον καθένα από εμάς φυσικά - έσπασε το καλούπι. Κι υπάρχουν πολλοί που σε αγαπούν και σε λατρεύουν όπως ακριβώς είσαι, με τα ελλατώματά σου. i