Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου: 7 λόγοι για να γελάς περισσότερο (με επιστημονική βάση)

07.10.2016
Το χαμόγελο και το γέλιο μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην καθημερινότητά μας προσφέροντάς μας χαρά κι ευεξία, με επιστημονική απόδειξη.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Συγκεντρώσαμε τις πιο πρόσφατες μελέτες για τα οφέλη του γέλιου και σου τα παρουσιάζουμε. Ιδού 7 επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να χαμογελάμε όλοι περισσότερο όχι μόνο γιατί το γέλιο είναι μεταδοτικό αλλά και γιατί πραγματικά μας κάνει καλό.

1. Χαμογέλα! Το χαμόγελο σε κάνει πιο ευτυχισμένη

Σύμφωνα με έρευνες, οι εκφράσεις του προσώπου μας επηρεάζουν τα συναιαθήματά μας. Το συνοφρύωμα για παράδειγμα ενισχύει τον αρνητισμό ενώ το χαμόγελο ενισχύει το συναίσθημα της ευτυχίας. Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ δείχνει πως γυναίκες που σταμάτησαν να συνοφρυώνονται εξαιτίας botox ήταν πιο ευτυχισμένες σε σχέση με όσες συνέχιζαν την αρνητική έκφραση. Χαμογέλα λοιπόν και διώξε τη γκρίνια.

2. Το χαμόγελο σε κάνει συμπαθή

Άλλες μελέτες δείχνουν το αυτονόητο: όταν χαμογελάς φάινεσαι φιλική και γίνεσαι αρεστή. Ενδεικτική είναι μελέτη του 2005 σύμφωνα με την οποία το αληθινό χαμόγελο σου δίνει πολλά credits κάνοντάς σε να φάινεσαι προσιτή και φιλική.

3. Ακόμη και το αναγκαστικό / ψεύτικο χαμόγελο σε κάνει ευτυχισμένη

Κι όμως δεν είναι μόνο το αληθινό χαμόγελο που σου προσθέτει σε ευτυχία και καλή διάθεση. Ακόμη κι όταν πιέζεις τον εαυτό σου να χαμογελάσει ενισχύεις τα θετικά συναισθήματα καταστέλλοντας τις αρνητικές εκφράσεις του προσώπου σου. Όπως δείχνει η έρευνα, η διάθεσή μας τείνει να ευθυγραμμίζεται με το συναίσθημα που διαγράφεται στο πρόσωπό μας με αποτέλεσμα ακόμη κι ένα ψεύτικο χαμόγελο να κάνει δουλίτσα.

4. Όταν χαμογελάς πολεμάς το στρες

Το χαμόγελο μειώνει αισθητά το στρες και το άγχος. Όταν χαμογελάμε το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες και ενεργοποιεί την κίνηση των μυών του προσώπου. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι υπεύθυνοι για την ευτυχία και δρουν κατά του στρες μειώνοντας την κορτιζόλη, την ορμόνη που ευθύνεται για το άγχος.

5. Οι χαμογελαστοί άνθρωποι δείχνουν να είναι πιο ικανοί

Σου κάνει εντύπωση αλλά συμβαίνει! Όπως έχουν δείξει μελέτες οι άνθρωποι που χαμογελούν δημιουργούν πιο εύκολα την εντύπωση του ικανού, υπεύθυνου κι αξιόπιστου ατόμου. Αυτό συνδέεται με προηγούμενες έρευνες, που όπως περιγράψαμε παραπάνω συνδέουν το χαμόγελο με την φιλικότητα και την οικειόττα. Όταν κάποιος φαίνεται φιλικός, ενεργοποιούνται τα θετικά συναισθήματα και συνεπώς η θετική κρίση των άλλων για εσένα.

6. Το χαμόγελο βελτιώνει τη συγκέντρωση

Τι σχέση έχει το χαμόγελο με τη συγκέντρωση; Μεγάλη! Σύμφωνα με τους ερευνητές τα θετικά συναισθήματα μας βοηθούν να εστιάσουμε την προσοχή μας και να συγκεντρωθούμε. Μελέτη του 2010 δείχνει πως οι άνθρωποι που χαμογελούν έχουν αυξημένες ικανότητες προσήλωσης και μεγαλύτερο εύρος προσοχής. Ενδιαφέρον...

7. Το χαμόγελο σου δίνει καλύτερη ολιστική αντίληψη

Η ίδια μελέτη, του 2010, έδειξε πως οι χαμογελαστοί και πρόσχαροι άνθρωποι έχουν καλύτερη ολιστική αντίληψη, έχουν με άλλα λόγια αυξημένες ικανότητες στο να βλέπουν το σύνολο αντί αν εστιάζουν στη λεπτομέρεια κι έτσι μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να επεξεργάζονται την πληροφορία. Για να το εξηγήσουμε απλά οι χαμογελαστοί βλέπουν το δάσος ενώ οι κατσούφιδες μπορούν να δουν μόνο το δέντρο.

Συμπέρασμα: Οι άνθρωποι που χαμογελούν όχι μόνο είναι πιο ευτυχισμένοι αλλά δείχνουν πιο αξιόπιστοι και αποκτούν περισσότερες ικανότητες. Αυτοί είναι καλόί λόγοι για να ξεκινήσεις την προσπάθεια από σήμερα. Ξεκίνα να χαμογελάς κι άλλαξε τη ζωή σου.