Γίνε αισιόδοξη σε 5 απλά βήματα!

09.11.2016
Αν πιστεύεις πως είσαι απαισιόδη ή οι φίλοι κι οι γνωστοί σε περιγράφουν κατ΄αυτόν τον τρόπο, ίσως θα έπρεπε να αναλάβεις δράση.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Αν πάντα σκέφτεσαι το χειρότερο σενάριο και δε βλέπεις ποτέ τη θετική πλευρά των πραγμάτων, σου έχουμε τον τρόπο για να γίνεις σούπερ θετική κι αισιόδοξη.

Ο αρνητισμός σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι παρά ένας μηχανισμος άμυνας που σε προετοιμάζει για τα χειρότερα έτσι ώστε να μην απογοητευτείς αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχεις σχεδιάσει. Κι όμως, όπως θα γνωρίζεις δεν είναι τόσο έξυπνο σχέδιο ενώ η ζωή δεν μπορεί να προχωρήσει κατ΄αυτόν τον τρόπο. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχτεί οι αισιόδοξοι άνθρωποι κερδίζουν πολλά περισσότερα σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Τι μπορείς να κάνεις;

Στην πραγματικότητα η απαιδιοδοξία είναι μια κατάσταση μεταβλητή. Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου και στον τρόπο σκέψης σου μπορείς να κάνεις θαύματα!

Βήμα 1ο

Μην προσπαθείς να γίνεις χαρούμενη

Είναι σαν να προσπαθείς να ερωτευτείς, κάτι που δεν είναι δυνατό όταν δε γίνεται αυθόρμητα. Για να γίνεις πραγματικά ευτυχισμένη σταμάτα την προσπάθεια. Συνήθως αυτό που κάνουμε κάθε φορά που σκεφτόμαστε αρνητικά είναι να αποσύρουμε το αρνητικό σενάριο προσπαθώντας να το αντικαταστήσουμε από κάποιο πιο αισιόδοξο. Κι όμως αυτή η τεχνική δε φέρνει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντί αυτού, προσπάθησε ν΄αποσπάσεις πλήρως την προσοχή σου από το πρόβλημα ή το ζήτημα που σε απασχολεί και να κάνεις κάτι εντελώς διαφορετικό.

Βήμα 2ο

Υπάρχει εξήγηση για όλα

Οι πεσιμιστές συνηθίζουν να κατηγορούν τον εαυτό τους για ότι συμβαίνει ή να θεωρούν πως όταν κάτι πηγαίνει στραβά είναι το προφανές. Από την άλλη οι οπτιμιστές δε συνδέουν τα άσχημα με ενέργειές τους ενώ εστιάζουν στο πώς μπορούν να γίνουν τα πράγματα καλύτερα αντί να σκέφτονται πως μπορούν να χειροτερέψουν. Εδώ είναι και η δυσκολία γιατί σε κάθε πρόβλημα το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι το χειρότερο σενάριο. Προσπάθησε απλά να σκεφτείς το θετικό. Το παν είναι να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου.

Βήμα 3ο

Μη τα παρατάς

Οι πεσιμιστές έχουν την τάση να τα παρατάνε όταν κάτι πηγαίνει στραβά. Ο μόνος τρόπος για να καταφέρεις να το ξεπεράσεις είναι ν΄αρχίσεις να σκέφτεσαι θετικά. Θα μου πεις βέβαια "αν μπορούσα να το κάνω θα ήμουν αισιόδοξη". Κι όμως αν πιστέψεις πως μπορείς να το κάνεις, εν τέλει θα τα καταφέρεις, αρκεί να έχεις θέληση.

Βήμα 4ο

Βρες ένα θετικό φίλο

Ένας αισιόδοξος φίλος πάντα βοηθάει για να σου δείξει το δρόμο. Η θετική ενέργεια και η υποστήριξη είναι αυτά που χρειάζεσαι κι όχι ο αρνητισμός και η απαισιοδοξία.