Αλεξανδρινό: πώς θα διαλέξεις το καλύτερο

15.12.2015
Το εντυπωσιακό φυτό με τα ελκυστικά χρώματα υπόσχεται να δώσει άλλη νότα στη γιορτινή διακόσμηση του σπιτιού σου και όχι μόνο. Ακολούθησε τις συμβουλές της κ. Ειρήνης Μαγγίνη-Σιάτρα, γεωπόνου-αρχιτέκτονα κήπων και πάρκων και κράτησε τη λάμψη του όλο το χρόνο.

Το αλεξανδρινό, αλεξανδριανό ή ποϊνσέτια σε πολλά μέρη του κόσμου είναι το σύμβολο των Χριστουγέννων. Στη χώρα μας προσφέρεται σε διάφορα μεγέθη και σε ποικιλίες, όχι μόνο με κόκκινο αλλά και με μπορντό, ροζ, κίτρινο, βερικοκί ή ακόμα και σχεδόν λευκό χρώμα. Μη διστάσεις να το βάλεις στο σπίτι σου και, γιατί όχι, να το προσφέρεις ως δώρο. Θυμήσου ότι δεν είναι τόσο απαιτητικό φυτό όσο νομίζεις. Αν λοιπόν θέλεις να απολαύσεις την παρουσία του για ακόμη περισσότερο καιρό μετά τις γιορτές, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις παρακάτω απλές, αλλά σημαντικές συμβουλές.

Το αλεξανδρινό κρύβει μια παραξενιά της φύσης: το εντυπωσιακό του χρώμα το έχουν όχι τα πέταλα, αλλά τα φύλλα, τα οποία περιβάλλουν στοργικά τα μικρά κίτρινα άνθη στις κορυφές των βλαστών.

Διάλεξε το καλύτερο!

Πρόσεξε όταν αγοράζεις ένα αλεξανδρινό να έχει πλούσιο, πυκνό φύλλωμα, μικρά κίτρινα λουλούδια που θα πρέπει να είναι μπουμπούκια και, φυσικά, να μην έχει εμφανή ίχνη φθοράς. Απόφυγε τα φυτά που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο ή σε ρεύματα αέρα, γιατί στο αλεξανδρινό δεν αρέσει το κρύο και η υγρασία. Καλύτερα λοιπόν να το προμηθευτείς από εξειδικευμένα ανθοπωλεία και φυτώρια που συνήθως λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα. Πρόσεξε επίσης να μην «τραυματίσεις» το φυτό κατά τη μεταφορά του. Θα πρέπει να είναι καλά τυλιγμένο και η μεταφορά του στο χώρο σου να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Βρες την ιδανική θέση

Τοποθέτησέ το σε ένα φωτεινό μέρος, όμως μακριά από τις ακτίνες του ήλιου αλλά και από άλλες πηγές θέρμανσης. Οι δροσερές θέσεις κοντά σε κάποιο παράθυρο είναι ιδανικές, όμως φρόντισε να βρίσκεται μακριά από κρύα ρεύματα. Για να έχει την υγρασία που χρειάζεται –καθώς δεν συμπαθεί την ξηρότητα– καλό είναι να ψεκάζεις με νερό τα φύλλα του. Πότισε με μέτριες ποσότητες νερού, ειδικά όταν ανθίζει, όμως το χώμα θα πρέπει να είναι απλώς υγρό κι όχι να μένει λασπωμένο. Φρόντισε ακόμη να αφαιρείς πάντα το επιπλέον νερό από τη γλάστρα ή το πιατάκι.

Φρόντισέ το σωστά

Νωρίς την άνοιξη, με το ξεκίνημα της νέας βλάστησης, κόψε τους αδύνατους βλαστούς του αλεξανδρινού και εκείνους που χαλούν το σχήμα του. Κλάδεψε τους υπόλοιπους, μέχρι το ύψος του φυτού να φτάσει κοντά στα 15 εκ. Ολοκλήρωσε την περιποίηση με αλλαγή γλάστρας, η οποία θα έχει λίγο μεγαλύτερο μέγεθος από την προηγούμενη. Χρησιμοποίησε καλό χώμα κήπου με φυλλόχωμα ή ένα έτοιμο στραγγερό μείγμα. Οι φωτεινές εξωτερικές θέσεις εξυπηρετούν τις ανάγκες του αλεξανδρινού μέχρι να φτάσει και πάλι το κρύο, οπότε μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι ή να μείνει έξω σε μια προστατευμένη θέση, αρκεί ο χειμώνας να μην είναι πολύ βαρύς.

Διάβασε στη συνέχεια μερικές ιδέες που θα σε εμπνεύσουν να διακοσμήσεις το σπίτι σου με το αλεξανδρινό!

Έξυπνες ιδέες διακόσμησης

  1. Μετάτρεψε το αλεξανδρινό σε ένα λουλουδένιο έργο τέχνης μέσα από συνθέσεις γεμάτες στυλ και φαντασία. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ψηλό, γυάλινο βάζο και κάποια επιπλέον φυσικά στολίδια.
  2. Μια γρήγορη, μοντέρνα σύνθεση σε κόκκινες και ροζ αποχρώσεις με αλεξανδρινά ταιριασμένα με στολίδια στις ίδιες αποχρώσεις και φυσικά κουκουνάρια.
  3. Πρωταγωνιστής το αλεξανδρινό και σ’ αυτήν τη σύνθεση! Ένα υπέροχο σκηνικό με τα ρουστίκ κλαδιά και τη λουδουδένια διακόσμηση των μίνι αλεξανδρινών να μαγνητίζουν το βλέμμα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα επίπεδο μπολ.
  4. Δεν έχεις έμπνευση; Παίξε με τα φρέσκα πράσινα φύλλα και ένα κρεμ αλεξανδρινό. Συνδυάζονται ιδανικά σε διάφανο γυαλί, ενώ τα βαμμένα λευκά κλαδάκια δημιουργούν μια σύνθεση πολλών αστέρων. Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα τοποθέτησε δύο-τρία φυτά μαζί.
  5. Ακόμη και όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες πέφτουν υπό το μηδέν, το πλούσιο πράσινο φύλλωμα του αλεξανδρινού δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι. Μια μοντέρνα προσέγγιση διακόσμησης με ντελικάτα μίνι μπεζ αλεξανδρινά σε μπολ ή σε μια πιατέλα.
  6. Καλωσόρισε τους καλεσμένους σου με ένα κλασικό κόκκινο αλεξανδρινό τοποθετημένο σε ένα πιάτο, μέσα σε μικρό ντελικάτο γυάλινο βάζο. Διακόσμησε ακόμη με κορδόνι και κουκουνάρι.
  7. Μια επιτραπέζια σύνθεση που δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη ή ακριβή. Ένα μικρό κλαδάκι από αλεξανδρινό τοποθετημένο σε ένα φλιτζάνι, πορσελάνινη αντίκα, μπορεί να κλέψει την παράσταση.
  8. Μια ρομαντική νότα στην επιτραπέζια διακόσμηση στις αποχρώσεις του μπλε και του σομόν. Καλαίσθητα μίνι αλεξανδρινά και κλαδιά από αλεξανδρινά έχουν διακοσμήσει κατά μήκος όλο το τραπέζι.
  9. Τα αλεξανδρινά σε όλα τα μεγέθη και χρώματα αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Μια επιτραπέζια σύνθεση από κρεμ και πιτσιλωτά ροζ αλεξανδρινά, με μερικά μοντέρνα αξεσουάρ στις αποχρώσεις της λεβάντας, συμπληρώνει άψογα το ντεκόρ σου.

Και άλλες ιδέες…

Εκμεταλλεύσου τα αλεξανδρινά και λειτούργησε ελεύθερα χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, ανάλογα με το στυλ διακόσμησης του σπιτιού σου ή απλώς ακολουθώντας τη φαντασία σου. Χαρτί, ύφασμα, γυάλινες χάντρες, κορδέλες, χρυσαφένια κορδόνια, ακόμα και κεράκια θα σου φανούν χρήσιμα. Ανάλογα με τη διάθεσή σου ή τους τόνους που επιθυμείς να επικρατήσουν στο χώρο, επίλεξε το κατάλληλο χρώμα. Μην διστάσεις να συνδυάσεις και διαφορετικά χρώματα. Το αποτέλεσμα θα σε ενθουσιάσει. Συμπλήρωσε τις συνθέσεις σου με καρπούς, όπως κουκουνάρια και κούμαρα, κλαδιά, κομμάτια φλοιού δέντρων, ακόμα και φύλλα, που μπορείς να ανακαλύψεις σε μια βόλτα στην εξοχή. Και μην ξεχνάς ότι ανθοπωλεία και ορισμένα φυτώρια θα σου προμηθεύσουν σφουγγαράκι αφρό (moss), που διατηρεί την υγρασία, υλικά στήριξης, όπως είναι το λεπτό σύρμα, καθώς και ειδικό ψαλίδι για το κόψιμο των βλαστών.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 156

Update: Δεκέμβριος 2015.