Ανησυχείς υπερβολικά; Τα σημάδια που το βεβαιώνουν

29.03.2016
Η ανησυχία είναι σαν μια καρέκλα με καρφιά: σου δίνει πόνο αλλά δε βγάζει πουθενά.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Με όλα όσα καθημερινά βομβαρδοζόμαστε, από τα οικονομικά ζητήματα, την ανατροφή των παιδών, την καθαριότητα του σπιτιού μέχρι ζητήματα υγείας, το άγχος πολλές φορές φτάνει στα ύψη κι αγγίζει κόκκινο!

Μια μικρή ανησυχία δε βλάπτει, ίσα-ίσα δίνει κίνητρα, αλλά η υπερβολή πάντα οδηγεί σε επικίνδυνα ονοπάτια. Η υπερβολική ανησυχία σε γεμίζει στρες και ακατάπαυστη γκρίνια ενώ δε σε αφήνει να χαρείς τη ζωή και την καθημερινότητα.

Κι όμως αντί να μοιρολατρείς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ανησυχία προς όφελός σου για να καλυτερέψεις τη ζωή σου.

Τα σημάδια που δείχνουν πως έχεις υπερβολικό άγχος. Αντιμετώπισέ το!

1. Δε μπορείς ποτέ να χαλαρώσεις

Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με αγχωτικές καταστάσεις στη ζωή μας. Το στρες - σε μικρό βαθμό - μπορεί να μας οδηγήσει να να πάρουμε μια σκληρή απόφαση ή απλά να μας κάνει καλύτερους. Όταν όμως το άγχος καταλήγει να εισβάλλει στην καθημερινότητά μας και να την καταστρέφει τότε σημαίνει συναγερμός: ήρθε η ώρα για ασπίδα προστασίας. Πάρε βαθιές ανάσες, ρώτα τον εαυτό σου αν αξίζει να χαλάς την ηρεμία σου και σκέψου ρεαλιστικά. Το άγχος μας καταστρέφει μόνο όταν αφήνουμε το μυαλό να ανησυχεί υπερβολικά για το μέλλον... Προσπάθησε λοιπόν να εστιάσεις στον παρόν και άσε κατά μέρος τις αγωνίες για το μέλλον.

2. Έχεις πρόβλημα με τον ύπνο; Αντιμετώπισε τις αυπνίες

Είναι σύνηθες το υπερβολικό άγχος να οδηγεί σε αυπνίες. Το στρες προκαλεί σκέψεις που στριφογυρίζουν στο μυαλό και δεν σε αφήνουν να ηρεμήσεις και να κοιμηθείς. Άλλωστε, άγχος και αυπνία συνδέονται άρρηκτα καθώς το ένα συνεπάγεται το άλλο.

3. Το ρίχνεις στο φαγητό ή το ποτό κάθε φορά που αγχώνεσαι;

Άλλο ένα σημάδι υπερβολικού άγχους έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζεις το... φαγητό και το αλκοόλ. Αν κάθε φορά που αγχώνεσαι το ρίχνεις στα γλυκά, τα αλμυρά και τα ποτά μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσεις να το κάνεις. Έτσι κι αλλιώς δεν κερδίζεις κάτι με αυτή τη συνήθεια. Αντίθετα βλάπτεις τον εαυτό σου και την εμφάνισή σου. Αντίθετα, κάθε φορά που βλέπεις το άγχος ν΄αγγίζει κόκκινο προσπάθησε να χαλαρώσεις με μουσική, διάβασμα, ένα ζεστό μπάνιο, διαλογισμό ή ότι άλλο σε ηρεμεί ψυχή και σώματι.

4. Σκέφτεσαι πάντα το χειρότερο σενάριο;

Ο ανθρώπινος νους έχει την τάση να σκέφτεται το αρνητικό, να εστιάζει στο χειρότερο σενάριο κι αυτό είναι κάτι που αν δεν καταφέρεις να το ελέγξεις θα σε κυριεύσει υπερβολικό άγχος για τα πάντα. Σκεπτόμενη όσα δεινά μπορούν να συμβούν το μόνο που καταφέρνεις είναι να καταστρέφεις την προσωπική σου γαλήνη και ψυχική υγεία. Κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να κάνει αδικαιολόγητα άσχημες σκέψεις, προσπάθησε να τις αντικαταστήσεις με πιο αισιόδοξες.

5. Είσαι συνέχεια άρρωστη

Το υπερβολικό άγχος είναι τοξικό όχι μόνο για τη σωματική μας υγεία αλλά και για την ψυχική. Το στρες επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ανεβάζει την πίεση και ευνοεί τις φλεγμονές. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο σημαντική είναι η ψυχική σου υγεία! Για μια ακόμη λοιπόν φορά θα υπενθυμίσουμε: Νους υγιής, εν σώματι υγιεί.