Τι είναι η β-γλυκάνη;

13.04.2016
Είναι αλήθεια ότι η β-γλυκάνη μειώνει την υψηλή χοληστερίνη; Τι ακριβώς είναι και σε ποιες τροφές υπάρχει;

Η β-γλυκάνη είναι ένα είδος διαλυτής φυτικής ίνας που ενώνεται με τα λίπη και τη χοληστερίνη στο έντερο, βοηθώντας έτσι στην αποβολή τους δια μέσου της φυσιολογικής οδού.

Στα πλαίσια, λοιπόν, ενός γενικά δραστήριου τρόπου ζωής και μιας υγιεινής διατροφής με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, η καθημερινή πρόσληψη περίπου τριών (3) γραμμαρίων β-γλυκάνης όντως μπορεί να συμβάλλει στην ελάττωση των επιπέδων της ολικής χοληστερίνης στο αίμα.

Καλύτερη πηγή της είναι η βρώμη και τα προϊόντα της (πίτουρο, αλεύρι κ.ά.), ενώ σε χαμηλότερες ποσότητες βρίσκεται σε διάφορα άλλα δημητριακά όπως στο κριθάρι, στο στάρι, στη σίκαλη, ακόμα και στο ρύζι. Υπάρχει επίσης σε διάφορα εμπλουτισμένα προϊόντα και σε συμπληρώματα διατροφής με φυτικές ίνες.