Μήπως είσαι... control freak;

10.05.2016
Έχεις μάθει να κάνεις τα πάντα μόνη και «τέλεια»; Μπράβο σου! Πόσο εύκολο σού είναι, όμως, να αφήσεις και τους άλλους να βοηθήσουν; Μήπως ανήκεις στην κατηγορία των μανιακών με τον έλεγχο; Αν ναι, τότε μάλλον τρελαίνεις τον εαυτό σου και τους άλλους.

Ίσως για διάφορους λόγους αναγκάστηκες κάποια στιγμή λόγω των περιστάσεων να ανασκουμπωθείς και να φέρεις εις πέρας πολλές απαιτήσεις που βρέθηκαν στο διάβα σου. Όμως, κάποια στιγμή η κρίση περνάει και η ανάγκη για τόση εγρήγορση και εντατική συμμετοχή μειώνεται. Αν έχεις την τάση να ελέγχεις συνεχώς τα πάντα, προκειμένου να είναι όπως ακριβώς τα θέλεις, ανήκεις στην κατηγορία των μανιακών με τον έλεγχο, των control freaks όπως είναι ο διεθνής όρος. Έτσι όμως τρελαίνεις τον εαυτό σου και τους άλλους.

Γιατί όλα πρέπει να γίνονται με άριστα το 10;

Οι γυναίκες συχνά μετατρέπονται σε control freaks όταν γίνονται μητέρες και έχουν να συνδυάσουν το αχτύπητο τρίπτυχο: «Σπίτι, Παιδί, Δουλειά». Η υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν και ο υψηλός πήχης που θέτουν εκτοπίζουν τις όχι και τόσες άριστες αποδόσεις των μπαμπάδων, οι οποίοι ενώ αρχικά λένε ότι θα ήθελαν να συμμετέχουν περισσότερο, κρύβονται πίσω από το pc τους για να αποφύγουν τη συνεχή κριτική που δέχονται οι προσπάθειές τους.

Κορίτσι λάστιχο; Όχι, ευχαριστώ!

Το αυξανόμενο στρες κάνει τους ανθρώπους να γαντζώνονται σε ασύμφορες συχνά τακτικές, γιατί δεν έχουν το χρόνο να τις αναθεωρήσουν. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα ζευγάρια αλλά και στο χώρο εργασίας. Αξίζει επομένως να αναχαιτίσεις την όποια επεκτατική σου τάση, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Μετριάζοντας τις απαιτήσεις σου θα χαρείς την υποστήριξη και την αγάπη των άλλων, περισσότερες ήρεμες στιγμές και ποιοτικό χρόνο γι’ αυτά που σε ευχαριστούν. Για να γίνει αυτό πρέπει να είσαι προετοιμασμένη να κάνεις πίσω και να... ρίξεις λίγο τη μύτη σου. Μια διερευνητική ματιά στα του ψυχικού σου οίκου θα σου δείξει ότι ούτε πάντα αλάθητη είσαι, ούτε οι αποδόσεις σου πάντα άμεμπτες είναι. Μια πιο ταπεινή άποψη του εαυτού σου και των ικανοτήτων σου θα συμβάλει στο να αποδέχεσαι περισσότερο τους άλλους τόσο στα δυνατά τους σημεία όσο και σε αυτά που υπολείπονται. Η προσέγγιση αυτή σίγουρα θα κάνει και τους άλλους να νιώθουν πιο χαρούμενοι και χαλαροί και θα σου το δείξουν ενώνοντας τις προσπάθειές τους με τις δικές σου. Η ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν!

Ρίξε λίγο νερό στο κρασί σου!

Πολλοί control freaks ναι μεν δηλώνουν έτοιμοι να αποτάξουν τα άχαρα και βαρετά από πάνω τους για να ασχοληθούν με περισσότερο «σοβαρά» θέματα, αλλά δεν το κάνουν με τη δικαιολογία ότι αν τα αφήσουν στους άλλους, αυτοί θα τα κάνουν μούσκεμα. Ακόμη και στην περίπτωση όμως που ενδώσουν, κανείς δεν θα θελήσει να γίνει ο «σκουπιδοτενεκές» των άχαρων υποχρεώσεών τους. Για να έχεις χαρούμενους συντρόφους και συνεργάτες θα πρέπει να νιώθουν μέρος μιας γενικότερης διαδικασίας, με στόχο την ευημερία και την επιτυχία που αφορά και τους ίδιους. Θα πρέπει επομένως να υπάρχει ένα δίκαιο μοίρασμα εργασιών και, το κυριότερο, να υπάρχει ένα «γιατί». Φρόντισε, λοιπόν, ο γενικότερος στόχος να είναι κοινός και αποδεκτός, προκειμένου ν’ αγιάζει τις προσπάθειες όλων σας!

Ναι στη σταδιακή εξουσιοδότηση

Οι λόγοι που πολλές συνεργασίες πηγαίνουν στραβά είναι τόσο ψυχολογικοί όσο και πρακτικοί. Από τη μία δεν είμαστε έτοιμοι να αποβάλουμε εξ ολοκλήρου ορισμένες διαδικασίες, ούτε όμως και να τις αναλάβουμε. Χρειάζεται να νιώσουμε σιγουριά, ετοιμότητα αλλά και να αποκτήσουμε τις απαραίτητες γνώσεις. Αυτά επέρχονται τόσο με την καλή επικοινωνία με τον εαυτό μας όσο και με το συντονισμό μας με τις δικές μας ανάγκες και με αυτές των άλλων. Οι δυσκολίες εδώ όσον αφορά την προσωπική μας επικοινωνία έγκεινται σε λανθασμένες ή υπερβολικές πεποιθήσεις, που μπορεί να κουρνιάζουν βαθιά μέσα μας χωρίς ποτέ να τις επανεξετάσουμε. Αν πιστεύεις π.χ. ότι το να αφήσεις άλλον να αναλάβει μέρος της δουλειάς σου σημαίνει ότι κάπου απέτυχες, γιατί «ο άνθρωπος πρέπει να τα βγάζει πέρα μόνος, δεν πρέπει να έχει κανέναν ανάγκη, αλλιώς θα τον θεωρήσουν αδύναμο και θα τον εκμεταλλευτούν» κ.ά., ξανασκέψου πόσο βάσιμες είναι αυτές οι πεποιθήσεις. Αν τις αναθεωρήσεις, θα ανοίξεις το δρόμο για μια ζωή με λιγότερο στρες και καλύτερες σχέσεις με τον εαυτό σου και τους άλλους.

Καθείς στο είδος του

Όχι, δεν μπορείς να τα καταφέρνεις σε όλα! Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις. Όσο στριμωγμένοι οικονομικά και αν είμαστε, θα πρέπει να εμπιστευθούμε τον άλλο για τις γραμματειακές, λογιστικές, νομικές, επιχειρηματικές ή άλλες του γνώσεις. Μια κίνηση, μάλιστα, που αν αργήσει, μπορεί να στοιχίσει ακριβά μέχρι ο «ειδικός» να μπορέσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Αν πάλι ο λόγος που δυσκολεύεσαι να αφεθείς έχει να κάνει με μια γενικότερη καχυποψία απέναντι στους άλλους, προετοιμάσου για μια γερή και ειλικρινή ενδοσκόπηση. Προς τι αυτή η ανάγκη για αυτάρκεια; Μήπως κατά βάθος πιστεύεις πως οι άλλοι είναι κατώτεροι από εσένα ή... εσύ καλύτερη από τους άλλους; Από πού «κληρονόμησες» αυτήν τη στάση; Ενδεχομένως να ενστερνίστηκες ασυζητητί αυτή την κοσμοθεωρία, γιατί ήταν αυτή των γονιών σου ή την υιοθέτησες για να αντισταθμίσεις την ανικανότητά τους. Όπως και να ’ναι, όμως, πάει αυτό πέρασε και το «τώρα» πιο πολύ σου μαυρίζει τη ζωή παρά σε εξυπηρετεί. Και επειδή αυτοί οι στενοί ψυχικοί «κορσέδες» δύσκολα αποβάλλονται, εμπιστεύσου έναν ειδικό για μια ψυχική ανανέωση. Μια συνεργασία με τους ειδικούς της ψυχικής βοήθειας θα έχει πολλά να σου προσφέρει.


ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΑΣΙΔΑΚΗ, συμβουλευτική ψυχολόγο

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 142

Update: Μάιος 2016.