Πώς θα βρεις χρόνο για σένα

14.06.2016
Αισθάνεσαι ότι η ζωή σου μοιράζεται ανάμεσα σε «πρέπει» και δεν σου μένει χρόνος να ανασάνεις; Επαναδιαπραγματεύσου με τον εαυτό σου και άντλησε ευχαρίστηση μέσα από τις... υποχρεώσεις!

Κόψε ταχύτητα

Μην αισθάνεσαι ενοχές αν από καιρό σε καιρό διακόπτεις τη ρουτίνα των υποχρεώσεών σου για να στείλεις ένα mail σε ένα φίλο, να μιλήσεις σε ένα γείτονα ή για να φλυαρήσεις στο τηλέφωνο. Αντιμετώπισέ τα σαν μικρά διαλείμματα και προσπάθησε να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στα «πρέπει» και στα «θέλω» σου. Θέσε χρονικά όρια στον εαυτό σου που θα μπορεί να ασχοληθεί με αυτά που σου δίνουν ευχαρίστηση και τήρησέ τα. Τόσο απλό!

Επανεκπαίδευσε τις σκέψεις σου

Πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να σκέφτεται: «Αχ, να είχα λίγο χρόνο!» ή «Ποτέ δεν έχω αρκετό χρόνο για μένα!»; Λάθος! Γιατί έτσι εμφανίζεσαι ως οι αδικημένοι που μονίμως τρέχουν πίσω από το ανέφικτο και το... ανέφικτο συνεχίζει να συμβαίνει. Αντίθετα, αν σκέφτεσαι: «Τελικά πάντα βρίσκω χρόνο» ή «Πόσα πολλά μπορώ να κάνω σε μια μέρα!», το υποσυνείδητό σου το πιστεύει και έτσι δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα.

Γίνε τουρίστας στην πόλη σου

Αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη και ότι δεν είσαι σε θέση να καταφέρεις τόσα πολλά όσα παλιά; Μάλλον χρειάζεσαι διακοπές. Αν και θα ακουστεί οξύμωρο, εντούτοις όσο πιο απασχολημένοι είμαστε τόσο πιο σημαντικό είναι να βρίσκουμε χρόνο για ξεκούραση. Μην φαντάζεσαι διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς τέτοιες εποχές! Αρκούν μερικές ώρες μέσα στην ίδια σου την πόλη: μια βόλτα σε ένα μουσείο, ένας καφές διαβάζοντας ή βλέποντας τον κόσμο να περνά, μια μέρα στη θάλασσα αρκούν.

Και τα «πρέπει» έχουν ένα όριο

Αν περιμένεις πότε θα τελειώσεις όλα όσα έχεις να κάνεις για να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου, μάλλον θα περιμένεις πολύ! Αντί να τρέχεις συνέχεια πίσω από το χρόνο, προσπάθησε να αντλήσεις ευχαρίστηση μέσα από τις υποχρεώσεις σου! Αδύνατο; Όχι! Διάβασε όταν μετακινήσαι με το λεωφορείο, άκουσε την αγαπημένη σου μουσική ή μαθήματα ξένων γλωσσών στο CD του αυτοκινήτου ενώ είσαι στην κίνηση, κάνε τζόκινγκ όταν βγάζεις για βόλτα το σκύλο σου.

Ναι στη λίστα, όχι στην εμμονή

Αν ανήκεις σε αυτές που θέλουν λίστα με τις υποχρεώσεις της κάθε μέρας, φτιάξε τη σε λογικό πλαίσιο, ώστε να μπορείς να αντεπεξέλθεις. Υπολόγισε πόσος περίπου χρόνος χρειάζεται για να διεκπεραιώσεις την κάθε υποχρέωση (και το χρόνο μετακίνησης) και υπολόγισε και μισή ώρα για κάτι έκτακτο. Αν έχεις κάποιο ιδιαίτερα... μεγαλεπήβολο σχέδιο (π.χ. να συνθέσεις ένα τραγούδι ή να γράψεις ένα μυθιστόρημα), μην αμελήσεις να το προσθέσεις και αυτό σαν να είναι κάτι εξίσου σημαντικό με τα υπόλοιπα.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 141

Update: Ιούνιος 2016.