H καλύτερη άσκηση για να αδειάσεις το μυαλό σου

18.10.2016
Δοκίμασε την τεχνική του Ζα-Ζεν για να αδειάσεις το μυαλό σου από έγνοιες αλλά και για να διώξεις το τοξικό στρες που σε κυριεύει.

Ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας πιστεύοντας ότι η πηγή της ευτυχίας βρίσκεται έξω από μας. Κι όμως η απάντηση είναι μέσα μας! Αρκεί να ακολουθήσουμε τις ασκήσεις Ζα-Ζεν, που αποτελεί ένα είδος διαλογισμού, για να αδειάσουμε το νου, να μη σκεπτόμαστε! Αυτό ουσιαστικά είναι η αρχή του ελέγχου και της κυριαρχίας των ίδιων μας των σκέψεων, δηλαδή όλων των αιτίων των πράξεών μας, των αισθημάτων μας (άγχος ή στρες), της λογικής μας...

Η ΤΕΧΝΙΚΗ του Ζα-Ζεν και... αδειάστε το μυαλό σας

Πόδια: Κάθεστε οκλαδόν με το δεξί πόδι κάτω από το αριστερό.

Χέρια: Στο ύψος της κοιλιακής χώρας με τις παλάμες μας να «βλέπουν» προς τα πάνω. Μπορεί το δεξί μας χέρι να βρίσκεται κάτω από το αριστερό και οι αντίχειρες να αγγίζονται ή απλώς τα χέρια να ακουμπούν χαλαρά στα γόνατα (όπως δείχνει η φωτογραφία).

Σπονδυλική στήλη: Η σπονδυλική στήλη πρέπει είναι ίσια.

Μάτια: Τα μάτια μας είναι κλειστά και χαλαρά.

Γλώσσα: Αγγίζει χαλαρά τον ουρανίσκο μας κοντά στα επάνω δόντια.

Κεφάλι: Γέρνει ελαφρώς μπροστά.

Ώμοι: Χαλαροί, αφήνοντας το στήθος «ανοιχτό», ώστε να μπορείτε να αναπνέετε ελεύθερα και βαθιά.

*Αυτή είναι η κλασική στάση, η οποία όμως μπορεί να έχει και παραλλαγές, ώστε να την εφαρμόζουμε παντού, π.χ. καθισμένοι σε μια καρέκλα ή θέση λεωφορείου, τρένου, αεροπλάνου κ.λπ., ώστε να εκμεταλλευόμαστε το χρόνο που μας δίνεται. Ακόμη και στο γραφείο ή στη δουλειά, ξεκλέβοντας λίγα λεπτά, αποκομίζουμε σημαντικά οφέλη.

Ξεκινώντας την άσκηση

Μετακινούμε τον κορμό μας ελαφρά μπροστά, διατηρώντας τη σπονδυλική στήλη ίσια και με κλίση ελαφρά αριστερά. Παίρνουμε 3 βαθιές αναπνοές. Ξεκινάμε να κάνουμε 7 σπειροειδείς κύκλους, αρχίζοντας από το μεγαλύτερο και καταλήγοντας στο μικρότερο (ουσιαστικά από εκεί όπου ξεκινήσαμε, δηλαδή ακίνητοι). Η κίνησή μας είναι αντίθετη από τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Συνεχίζουμε με 7 ταλαντώσεις, ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη κινούμενοι αριστερά - δεξιά (η πρώτη ταλάντωση είναι προς τα αριστερά), καταλήγοντας στην αρχική μας στάση.

Αναπνοές:

Στη συνέχεια και από την αρχική μας στάση ξεκινάμε να μετράμε τις αναπνοές μας από το ένα έως το δέκα και πάλι από την αρχή. Προσαρμόζουμε το μέτρημα στις αναπνοές μας και όχι τις αναπνοές μας στο μέτρημα. Αφηνόμαστε στον διαλογισμό. Αν κάποια σκέψη επιμένει να επιστρέφει, την αφήνουμε, δεν την καταπιέζουμε και σταθερά συγκεντρωνόμαστε ξανά στο μέτρημα των αναπνοών.

Χρόνος διάρκειας:

Ξεκινάμε από τα τρία λεπτά και αυξάνουμε σταδιακά. Μόλις ολοκληρώσουμε το χρόνο, κάνουμε ξανά τις ταλαντώσεις και τους κύκλους με αντίστροφη φορά. Το κριτήριο για να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αυξήσουμε το χρόνο είναι ότι πλέον θα μας είναι ευχάριστο να διαλογιζόμαστε τρία λεπτά. Αρχικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα ρολόι με ξυπνητήρι, στην πορεία θα διαπιστώσουμε πως το βιολογικό μας ρολόι είναι ικανό να μετρά το χρόνο αλάνθαστα! Το πόσο γρήγορα θα αυξήσουμε το χρόνο διαλογισμού διαφέρει για τον καθένα από εμάς, π.χ. για 3 ημέρες 3 λεπτά, για άλλες 3 έξι λεπτά κ.λπ., έως ότου σε διάστημα τριών μηνών να μπορούμε να διαλογιζόμαστε εννέα λεπτά το πρωί και άλλα τόσα το βράδυ. Όταν το καταφέρουμε αυτό, τότε είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο του Ζα-Ζεν διαλογισμού.


ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 136
Update: Οκτώβριος 2016