7 καλά μαθήματα που παίρνεις από την αποτυχία

31.10.2016
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Ποιός δεν έχει κάνει λάθη και ποιός δεν έχει αποτύχει; Αν υπάρχει κι ένας άνθρωπος που δηλώνει αλάνθσαστος ή "άσφαλτος" όπως θα έλεγε κι η Άντζελα Δημητρίου σε μια από τις θανατηφόρες ατάκες που έχει καταγραφεί στη λίστα των μαργαριταριών της λαϊκής αοιδού - ψεύδεται!

Και η αλήθεια είναι πως όσα περισσότερα τα λάθη κι οι αποτυχίες στη ζωή, τόσο μεγαλύτερη η εμπειρία και η γνώση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα σημαντικότερα μαθήματα που μας δίνει κάθε πτώση - μικρή ή μεγάλη.

#1 Ποιός σε νοιάζεται και σε αγαπάει αληθινά;

Το πιο σημαντικό που μαθαίνουμε στην αποτυχία είναι ποιοί είναι οι πραγματικοί φίλοι, οι καλοί συγγενείς και οι σωστοί συνεργάτες. Στην επιτυχία όλοι είναι δίπλα σου και σε στηρίζουν κι αυτό διότι ίσως έχουν κάτι να κερδίσουν ή προσδοκούν από εσένα. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα δε βαίνουν όπως υπολόγιζες; Ποιός θα είναι δίπλα να σου προσφέρει χέρι βοηθείας ή έστω στήριξη ψυχολογική; Μέχρι να χρειαστείς την αγάπη και την υποστήριξη των φίλων, όλα είναι υποθετικά. Όταν όμως έρθει η αποτυχία ελάχιστοι θα μείνουν αλλά θα ξέρεις πως όσοι μείνουν είναι ΘΗΣΑΥΡΟΣ.

#2 Είσαι άνθρωπος & είναι λογικό να κάνεις λάθη

Κάθε φορά που κάνεις ένα λάθος, κάθε φορά που αποτυγχάνεις θυμάσαι την ανθρώπινη φύση σου κι αυτό είναι και η παρηγοριά σου. Τα λάθη είναι ανθρώπινα γι΄αυτό πάψα να κατηγορείς τον εαυτό σου. Άλλωστε έχεις ελεύθερη βούληση και μπορείς να δουλέψεις για να τα διορθώσεις.

#3 Μαθαίνεις να ζητάς συγγνώμη και ν΄αποδέχεσαι την ευθύνη

Το να δέχεσαι την προσωπική ευθύνη και να ζητάς συγγνώμη για τα λάθη σου ή το κακό που προκάλεσες σε άλλους είναι από τα πολυτιμότερα μαθήματα της ζωής και γι΄αυτό η αποτυχία αξίζει τον κόπο. Προσοχή: αυτό φυσικά δε σημαίνει πως μπορείς να επαναλαμβάνεις λάθη του παρελθόντος. Μάθε από αυτά και βάλε πλώρη με γνώση και σύνεση.

#4 Μαθαίνεις τις δυνάμεις σου

Δοκίμασες κι απέτυχες, ξαναπροσπάθησες και πάλι απέτυχες, προσπάθησες ξανά αλλά... Η αποτυχία σε βοηθά να έρθεις σε επαφή με την επιμονή, την ακεραιότητα, την αντοχή και να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου. Αν το καλοσκεφτείς είναι γερό μάθημα. Άλλωστε, ο επιμένων νικά, αλλά μέχρι να νικήσει έχει δοκιμαστεί ποικιλοτρόπως. Το μόνο σίγουρο είναι πως έχεις μεγαλύτερες αντοχές από αυτό που πιστεύεις κι αυτό είναι απλά υπέροχο.

#5 Βρίσκεις εναλλακτικές

Απέτυχες; Μήπως αυτός δεν ήταν ο σωστός τρόπος; Κάθε αποτυχία σε μαθαίνει και κάτι καινούριο κι ένα από τα μαθήματα είναι η αλλαγή πλεύσης. Μήπως να δοκίμαζες κάτι διαφορετικό; Υπάρχουν πολλά μονοπάτια για να φτάσεις σε έναν προορισμό εκτός από την κεντρική οδική αρτηρία. Μήπως να τα δοκίμαζες;

#6 Η αποτυχία δίνει προοπτική!

Όσο απίστευτο κι αν σου ακούγεται η αποτυχία δίνει προοπτική για κάτι καλύτερο. Μάζεψε δυνάμεις, μέτρα τις απώλειες, κατάστρωσε σχέδιο και πράξε! Το αποτέλεσμα μόνο θετικό θα είναι.

#7 Είτε το πιστεύεις, είτε όχι είσαι πηγή έμπνευσης

Σου ακούγεται απίστευτο αλλά συμβαίνει, ακόμη κι όταν αποτυγχάνεις, το πείσμα σου και η δύναμή σου μπορούν να εμπνεύσουν. Σκέψου για παράδειγμα το Μαραθώνιο και τη γραμμή τερματισμού. Μπορείς να μη χειροκροτήσεις ακόμη και τον τελευταίο δρομέα που έχει προ πολλού αγγίξει τα όριά του αλλά συνεχίζει μέχρι να πατήσει τη γραμμή τερμαρισμού; Μόνο άξιος θαυμασμού μπορεί να είναι κι ας είναι τελευταίος... Μάθε να βλέπεις το νόμισμα κι από τις δύο όψεις!