Στρες; Ξέχασέ το!

08.11.2016
Ο ιδρώτας σε λούζει, η καρδιά σου πάει να σπάσει, οι προθεσμίες πιέζουν, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν… «Θεέ μου, θα τρελαθώ!». Ηρέμησε, πάντα περισσεύουν μερικά λεπτά για να ξαναβρείς το ρυθμό σου.

Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ηρεμίας. Πώς όμως μπορούμε να χαλαρώσουμε και να αντιμετωπίσουμε έξυπνα το άγχος μας; Δείτε τι αποκαλύπτουν οι έρευνες και δοκιμάστε σήμερα κιόλας το χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης του άγχους που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να προσφέρει πολλά και θεαματικά αποτελέσματα.

Αν έχεις 10 λεπτά: Μάσησε μια τσίχλα

Σύμφωνα με ερευνητές του Παν/μίου Cardiff της Μ. Βρετανίας, οι εργαζόμενοι που μασούσαν τσίχλα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους ένιωθαν λιγότερο αγχωμένοι από τους άλλους συναδέλφους τους. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και οι ερευνητές του Παν/μίου Swinburne της Αυστραλίας, όπου διαπίστωσαν ότι αντιδρούν πιο γρήγορα στα διάφορα ερεθίσματα, ότι μειώνονται τα ποσοστά κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) στο αίμα τους και αποδίδουν πολύ καλύτερα στην εργασία τους. Τελικά είναι καλύτερα να μασάς...

Αν έχεις 12 λεπτά: Πιες μαύρο τσάι

Έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε ότι το μαύρο τσάι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το άγχος, βοηθώντας έτσι να επανέλθουμε πιο γρήγορα στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς. «Δεν ξέρουμε ποια απ’ όλα τα συστατικά του τσαγιού βοηθούν στην αποφόρτιση από το στρες», λένε οι ερευνητές, ωστόσο επιμένουν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να μας χαλαρώσει, αρκεί βεβαίως να μην το παρακάνουμε στην κατανάλωσή του.

Αν έχεις 15 λεπτά: Πήγαινε για μασάζ

Η Mayo Clinic θεωρεί ότι το μασάζ είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος και για τον έλεγχο του άγχους. Αν το θεωρείτε μια απαγορευτική πολυτέλεια, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ειδικές καρέκλες για μασάζ που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (2 ευρώ τα 15 λεπτά) είτε να κάνετε μόνοι σας μασάζ στο σπίτι με ένα μπαλάκι του τένις. Απλώς το ρολάρετε πάνω στο σώμα στις περιοχές που νιώθετε ένταση, και... χαλαρώνετε!

Αν έχεις 20 λεπτά: Μη μιλάς, γράφε!

Ο dr James W. Pennebaker, ψυχολόγος καθηγητής του Παν/μίου του Τέξας, ύστερα από έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καταγραφή των συναισθημάτων και των σκέψεών μας καταπραΰνει το στρες και την αγωνία που αισθανόμαστε. Θα πρέπει να γράφουμε για περίπου 20 λεπτά κάθε φορά που νιώθουμε ιδιαίτερα πιεσμένοι.

Αν έχεις 30 λεπτά: Άκουσε μουσική

Η θετική επίδραση της μουσικής στον ανθρώπινο ψυχισμό είναι γνωστή ήδη από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, «το άκουσμα μουσικής απαλύνει το άγχος, γιατί μας αποσπά από τα προβλήματά μας, βοηθά να χαλαρώσει η ένταση στους μυς και μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες». Ώρα να ανεβάσουμε την ένταση και να χαθούμε στις νότες. Άλλωστε το λένε και οι ειδικοί!

Αν έχεις 45 λεπτά: Αποδεσμεύσου από την τεχνολογία

Έρευνα του Παν/μίου του Κέιμπριτζ υποστηρίζει ότι ο ένας στους τρεις ενήλικες αισθάνεται καταπιεσμένος από την τεχνολογία και τα κοινωνικά δίκτυα (π.χ. facebook, twitter κ.ά.) και ιδιαίτερα αγχωμένος, καθώς προσπαθεί να προλάβει όλα όσα γίνονται διαδικτυακά, κάτι που του προκαλεί κατάθλιψη και τον κάνει να δηλώνει δυσαρεστημένος από τη ζωή του. Όμως δεν είναι μόνο τα κοινωνικά δίκτυα πηγή άγχους! Τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με τις έρευνες, προκαλούν και αυτά τρομερό στρες, καθώς μας «βομβαρδίζουν» με πληροφορίες και εργασιακά e-mails, δίχως να μας αφήνουν στην πραγματικότητα καθόλου ελεύθερο χρόνο. Μην το σκέφτεστε λοιπόν, κλείστε τα!

Αν έχεις 60 λεπτά: Κινήσου!

«Κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μας απαλλάξει από το στρες», υποστηρίζει έρευνα της Mayo Clinic. Η άσκηση ενεργοποιεί την παραγωγή ενδορφινών και άλλων ουσιών, οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο ευδιάθετοι και ευτυχισμένοι. Κάθε είδος σωματικής άσκησης είναι καλοδεχούμενο, ακόμα και το απλό περπάτημα ή οι δουλειές του σπιτιού! Εάν θέλουμε κάτι πιο εξειδικευμένο, μπορούμε να δοκιμάσουμε τη γιόγκα.


ΑΠΟ TH ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 156

Update: Νοέμβριος 2016