Φτιάξε την... αναπνοή σου

29.11.2016
Για δροσερή αναπνοή όλη μέρα υπάρχουν κάποια μικρά αλλά σημαντικά βήματα. Ακολουθήστε τα και προλάβετε την κακοσμία του στόματος.

1. ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ ΓΕΥΜΑΤΑ

Όταν για οποιονδήποτε λόγο δεν τρώτε συχνά, τα επίπεδα του σάλιου μειώνονται, η ανάπτυξη των βακτηριδίων αυξάνεται και η κατάσταση χειροτερεύει ακόμη περισσότερο όταν ακολουθείτε δίαιτες που δεν πληρούν τα βασικά κριτήρια ασφαλείας.

2. ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΥΔΑΤΩΜΕΝΟΙ

Πίνετε άφθονο νερό, καθώς απομακρύνει από το στόμα τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία. Εάν έχετε πρόβλημα ξηροστομίας, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

3. ΦΡΕΣΚΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ

Μασήστε μαϊντανό, σέλινο και μάραθο. Καλύπτουν τη δύσοσμη αναπνοή, καθώς τα φύλλα τους περιέχουν χλωροφύλλη, η οποία θεωρείται φυσικό «αποσμητικό» του οργανισμού.

4. ΠΑΝΤΑ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΤΟ ΠΡΩΙ

Η πρωινή κακοσμία προκαλείται από το σάλιο που στεγνώνει στο στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πριν πείτε καλημέρα, λοιπόν, βουρτσίστε τα δόντια και τη γλώσσα σας και μην ξεχάσετε τη χρήση του οδοντικού νήματος.

5. ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Αν η κακοσμία δεν υποχωρεί, συμβουλευτείτε το γιατρό, καθώς μπορεί να αποτελεί σημάδι άλλων πιο σοβαρών καταστάσεων, όπως φλεγμονές της άνω αναπνευστικής οδού (π.χ. αμυγδαλίτιδα), πεπτικά προβλήματα ή ακόμη και διαβήτη.

Και μην ξεχνάτε

* Βουρτσίζετε τα δόντια σας για τουλάχιστον 3 λεπτά.

* Αλλάζετε τη βούρτσα σας κάθε 3-4 μήνες.

* Διατηρείτε καθαρή την ποτηροθήκη.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 157
Update: Νοέμβριος 2016