Το κλειδί για απόλυτη ευτυχία δεν είναι αυτό που νομίζεις

06.08.2018
Το κλειδί για απόλυτη ευτυχία δεν είναι αυτό που νομίζεις
Αυτή είναι η καθημερινή πρακτική που θα φέρει περισσότερη ευτυχία στη ζωή σου

«To χτίσιμο μιας καλύτερης ζωής δεν απαιτεί υποτέλεια στα συναισθήματα στο όνομα της αυθεντικότητας, αλλά επανάσταση ενάντια στις αρνητικές παρορμήσεις και σωστή δράση ακόμη και όταν δεν το νιώθουμε», λέει ο Arthur C. Brooks, συγγραφέας της Gross National Happiness, μια στήλη στους New York Times. Στο άρθρο του, υποστηρίζει ότι "η ευγνωμοσύνη μπορεί πραγματικά να μας κάνει ευγνώμονες" και χρησιμοποιεί την επιστήμη για να το αποδείξει.

Μια μελέτη του 2003 συνέκρινε την ευημερία των συμμετεχόντων που κρατούσαν για μια εβδομαδιαία λίστα με τα πράγματα που τους ευχαριστούσαν με τους συμμετέχοντες που κρατούσαν μια λίστα με όσα τους ενοχλούσαν ή τα έβλεπαν ουδέτερα. Οι ερευνητές έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν επικεντρωθεί στην ευγνωμοσύνη παρουσίασαν αυξημένη ευημερία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "η συνειδητή εστίαση σε όσα μας κάνουν χαρούμενους μπορεί να έχει συναισθηματικά και διαπροσωπικά οφέλη".

Πώς το καταφέρνει όμως αυτό η ευγνωμοσύνη; Ο ένας τρόπος είναι η τόνωση δύο σημαντικών περιοχών στον εγκέφαλό μας: ο υποθάλαμος, ο οποίος ρυθμίζει το άγχος, και η περιοχη η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, που παράγει αισθήματα ευχαρίστησης.

Διάβασε επίσης: Συναισθηματική νοημοσύνη: 9 σημάδια που μαρτυρούν αν έχεις το απόλυτο "όπλο"

Μια μελέτη του 1993 αποκάλυψε έναν άλλο τρόπο να τονωθεί το αίσθημα της ευτυχίας, ακόμη και όταν δεν αισθανόμαστε ευτυχισμένοι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο το εκούσιο όσο και το ακούσιο χαμόγελο είχαν την ίδια επίδραση στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Μπορείς να πείσεις τον εγκέφαλο και το σώμα σου ότι είσαι ευτυχισμένη ακόμη και όταν δεν είσαι, απλώς αναγκάζοντας τον εαυτό σου να χαμογελάσει. «Η ενεργητική ευτυχία, ανεξάρτητα από τα συναισθήματα, κάνει τον εγκέφαλό να επεξεργάζεται θετικά συναισθήματα», εξηγεί ο Brooks.

Στη στήλη του, ο Brooks προτείνει την υιοθέτηση τριών στρατηγικών για την αξιοποίηση των θετικών επιπτώσεων της ευγνωμοσύνης στην υγεία μας. Η μία είναι η "εσωτερική ευγνωμοσύνη." Κράτησε μια ημερήσια ή εβδομαδιαία λίστα με τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να γράψεις ότι είσαι ευγνώμων που έχεις μια δουλειά που σου αρέσει.

Η δεύτερη είναι η "εξωτερική ευγνωμοσύνη." Γράψε σημειώσεις για άλλους σε ένα χαρτί. Για παράδειγμα, θα μπορούσεις να γράψεις ένα ευχαριστήριο μήνυμα στην καλύτερο φίλο σου για να την υποστηρίξεις για τον πρόσφατο χωρισμό της. Η τρίτη είναι η "ευγνωμοσύνη για άχρηστα πράγματα". Με άλλα λόγια, εκφράζεις τις ευχαριστίες σου για τα καθημερινά πράγματα που συνήθως παραβλέπονται, όπως τα φρέσκα φρούτα και ο κλιματισμός.

Εάν το να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου, ακόμη και όταν δεν συμβαίνει τίποτα το ιδιαίτερο, μπορεί να αυξήσει την ευημερία σου και να βοηθήσει στη ρύθμιση του στρες, γιατί να μην κάνεις την ευγνωμοσύνη μέρος της καθημερινότητας σου; Όπως προτείνει ο "πατέρας" της θετικής ψυχολογίας Martin Seligman, στο βιβλίο του Αυθεντική Ευτυχία, γράψε καθημερινές επιστολές ευγνωμοσύνης, ξοδεύοντας πέντε λεπτά κάθε πρωί ή βράδυ για να γράψεις ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο.