Η σάουνα κάνει περισσότερο καλό από ό,τι νομίζεις

13.12.2018
Η σάουνα κάνει περισσότερο καλό από ό,τι νομίζεις
Είσαι από εκείνες που αγαπούν τη σάουνα; Αν ναι, μπορεί να κάνεις ένα μεγάλο καλό στην καρδιά σου.

Νέα έρευνα που μας έρχεται από τη Φινλανδία δείχνει ότι η χρήση της σάουνας σε άτομα άνω των 50 ετών ηλικίας, μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, μόνο το 5% των Φινλανδών που περνούσε πάνω από 45 λεπτά σε σάουνα κάθε εβδομάδα, πέθανε από καρδιακές παθήσεις κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετούς περιόδου που κράτησε η μελέτη, σε σύγκριση με το 10% αυτών που πέρασαν λιγότερο από 15 λεπτά την εβδομάδα σε σάουνες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Διάβασε επίσης: 5 πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάθε πρωί -Σε ενδιαφέρει!

Ωστόσο, «υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η χρήση σάουνας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο επιστήμονας Dr Jari Laukkanen, διευθυντής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

«Βάσει προηγούμενων μελετών, η ερευνητική ομάδα έχει αντιλειφθεί ότι η συχνή χρήση σάουνας συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης», σημείωσε. «Επιπλέον, η χρήση της σάουνας είναι γνωστό ότι προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού ίση με εκείνη που παρατηρείται στη σωματική άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης».

Διάβασε κι αυτό: Απλές συμβουλές για να χάσεις βάρος με το περπάτημα

Ωστόσο, η σάουνα δεν συνίσταται σε όσους έχουν χαμηλή πίεση και αρρυθμίες. Γι' αυτό, δεν ξεχνάμε και σε αυτή την περίπτωση, όπως και πριν από κάθε είδους άθληση ή δραστηριότητα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.

Ν. Μ.