Τι είναι η χειμερινή κατάθλιψη και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις χωρίς φάρμακα

09.01.2019
Τι είναι η χειμερινή κατάθλιψη και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις χωρίς φάρμακα
Με τις σκοτεινότερες και ψυχρότερες νύχτες να φθάνουν πολύ πιο νωρίς από όσο θα θέλαμε, δεν είναι περίεργο ότι κάποιοι μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται λίγο πιο... down και είναι λογικό, καθώς, πρώτα απ' όλα, βλέπουμε λιγότερο φυσικό φως την ημέρα κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες.

Αυτή την πιο μελαγχολική αίσθηση κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, μπορεί κάποιοι να δυσκολεύονται να την αντιμετωπίσουν και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που φτάνουμε να μιλάμε πια για θέμα ψυχικής υγείας. Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Διάβασε επίσης: 5 συμβουλές για να προστατέψεις την υγεία σου χωρίς ψυχαναγκασμούς

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD), επίσης γνωστή ως «χειμερινή κατάθλιψη», είναι μια διαταραχή της διάθεσης που έρχεται και φεύγει σύμφωνα με τις εποχές. Η παρουσία της γίνεται αισθητή κυρίως το φθινόπωρο και τους χειμερινούς μήνες και γίνεται πιο σοβαρή κατά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Η εποχική κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους από ό, τι νομίζουμε - περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή και μάλιστα ξεκινώντας ήδη από το Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο - Απρίλιο ή ακόμα και τον Μάιο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η ακριβής αιτία της διαταραχής αυτής δεν είναι εξ ολοκλήρου γνωστή, αλλά η έρευνα υποδηλώνει ότι τα άτομα με SAD έχουν προβλήματα ελέγχου της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η έλλειψη ηλιακού φωτός επηρεάζει τον υποθάλαμο - το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση, την όρεξη και τον ύπνο. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή μελατονίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο και να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι του σώματος (κιρκαδικό ρυθμό). Ως αποτέλεσμα, τα χαμηλότερα επίπεδα φωτός μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σου, την όρεξη και τον ύπνο, που μπορεί ως εκ τούτου να οδηγήσει σε SAD.

Πώς αντιμετωπίζεται το SAD

Υπάρχουν αρκετές θεραπείες αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής για τις οποίες μπορεί κανείς να απευθυνθεί στους ειδικούς γιατρούς. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορείς να αλλάξεις στην καθημερινότητά σου και να βοηθήσεις ο ίδιος τον εαυτό σου. Δοκίμασέ τα και θα δεις διαφορά...

1. Δοκίμασε να κάθεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο στο φυσικό ηλιακό φως. Περπάτησε μέχρι τη δουλειά σου το πρωί (αν είναι σχετικά κοντά) βγες έξω κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σου διαλείμματος - βεβαιώσου ότι η μέρα σου είναι γεμάτη με όσο το δυνατόν περισσότερο φως.

2. Η άσκηση θα απελευθερώσει ενδορφίνες και θα δώσει στο μυαλό και το σώμα σου φυσική χαρά. Εάν μπορείς, προσπάθησε να ασκείσαι σε εξωτερικούς χώρους, με αυτόν τον τρόπο θα εκθέσεις τον εαυτό σου στο φυσικό ηλιακό φως.

Διάβασε και αυτό: Αγχώδης διαταραχή: 9 σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

3. Διατήρησε μια υγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση των σωστών τροφών θα σε κάνει να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου και θα σου χαρίζει ενέργεια όλη την ημέρα. Αντιθέτως το junk food θα σε κάνει να αισθάνεσαι υποτονικά και δεν θα βοηθήσει το μυαλό σου όταν αισθάνεσαι ήδη στα down σου.

4. Φρόντισε μέσα στην ημέρα σου να χαλαρώνεις και να εκτονώνεσαι. Η συσσώρευση άγχους μπορεί να προκαλέσει χάος όταν πρόκειται να διατηρήσεις το μυαλό σου ισορροπημένο, οπότε βεβαιώσου ότι έχεις κάποιο χρόνο να ξεκουραστείς και να αδειάσεις το μυαλό σου από οποιοδήποτε άγχος και αρνητικές σκέψεις.