Ενσυνειδητότητα: Τι ακριβώς είναι και 5 τρόποι με τους οποίους θα αλλάξει τη ζωή σου

09.06.2019
Ενσυνειδητότητα: Τι ακριβώς είναι και 5 τρόποι με τους οποίους θα αλλάξει τη ζωή σου
Η λέξη χρησιμοποιείται αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια - τι πραγματικά σημαίνει όμως και πώς μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα μας;

Η ενσυνειδητότητα, ενώ είναι απλή, είναι τόσο αφηρημένη σαν έννοια που είναι πολύ εύκολο κάποιος να απορρίψει οποιαδήποτε απο τα οφέλη της σαν κάτι που είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Διάβασε επίσης: Θέλεις να ζήσεις περισσότερο; Ιδού 5 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν

Οι συνεχώς αυξανόμενες έρευνα γύρω από την ενσυνειδητότητα δεν μας δείχνουν μόνο ότι μπορεί να φέρει εντυπωσιακές αλλαγές στο μυαλό και το σώμα. Η πρακτική του επαναπροσδιορισμού του εγκεφάλου - είτε μέσω της αναπνοής, του διαλογισμού είτε μεθόδων όπως η γιόγκα και πεζοπορία - ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που εμποδίζουν βαθιά την ανταπόκρισή μας στο στρες, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης του σωματικού πόνου.

Πώς ακριβώς μας επωφελεί όμως η ενσυνειδητότητα; Διάβασε παρακάτω τα πέντε βασικά οφέλη:

1. Η αυτοεκτίμησή ενισχύεται

Επειδή η συμπόνια για τον εαυτό σου είναι βασική συνιστώσα της συγκεκριμένης νοοτροπίας - στην παρατήρηση των σκέψεών σου χωρίς κρίση - η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης είναι ένα κοινό παραπροϊόν. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την τακτική πρακτική ενσυνειδητότητας με την καλύτερη αυτοεκτίμηση και το μειωμένο κοινωνικό άγχος.

2. ...το ίδιο και η διάθεση σου

"Στους γρήγορους ρυθμούς που ζούμε τώρα, πολλοί άνθρωποι χάνουν επαφή με την εσωτερική φωνή τους, την ψυχή τους, τη διαίσθησή τους, τον οδηγό τους και την πυξίδα τους", λέει η γκουρού ευζωίας Shiva Rose. Η ενσυνειδητότητα σημαίνει να συντονιζόμαστε και να ακούμε πραγματικά τον εαυτό μας, εστιάζοντας στην ομορφιά μιας δεδομένης στιγμής - και η επιστήμη λέει ότι αυτή η απλή ενέργεια μπορεί τελικά να μας κάνει πιο θετικούς.

Δες και αυτό: Οι στόχοι για τη νέα χρονιά που αξίζει να βάλεις και να κρατήσεις

3. Βελτιώνεται η μνήμη σου

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα παρακολούθησε 48 προπτυχιακούς φοιτητές καθώς έκαναν οκτώ 45λεπτες συνεδρίες κατάρτισης για την ενσυνειδητότητα κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων. Οι σπουδαστές που πραγματοποίησαν την εκπαίδευση ως προς την ενσυνειδητότητα τα πήγαν καλύτερα τόσο στις εξετάσεις GRE όσο και σε τεστ μνήμης.

4. Είσαι πιο παραγωγική

Στην πρακτική της ενσυνειδητότητας, ουσιαστικά επανεκπαιδεύεις το μυαλό σου ως προς την ικανότητα του να εστιάζει. Μια μελέτη του 2016, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που ασκούσαν προσοχή στο τώρα μπορούσαν να διατηρήσουν το μυαλό τους εναρμονισμένο σε ένα συγκεκριμένο έργο ευκολότερα - και η συνολική τους απόδοση βελτιώθηκε επίσης.

5. Μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόλης

Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μπορεί να ενεργοποιηθεί από την καφεΐνη, τον κακό ύπνο και μια ποικιλία άλλων παραγόντων - που συχνά εκδηλώνεται με άγχος, μεταβολές της διάθεσης και μείωση της ενέργειας. Αν αφιερώσεις μερικά λεπτά για να εστιάσεις στην αναπνοή σου, μπορεί να είναι αρκετό για να σταθεροποιήσεις αυτά τα επίπεδα, ώστε να αισθανθείς πιο ισορροπημένη συνολικά.

Αυτό το είδες; Οι top 10 συνήθειες που θα μετανιώσεις σε μία δεκαετία