Ο απλός τρόπος για να μην πάρεις κιλά στις διακοπές σου

10.06.2019
Ο απλός τρόπος για να μην πάρεις κιλά στις διακοπές σου
Το καλοκαίρι είναι εδώ και τα σχέδια των διακοπών έχουν ξεκινήσει. Και αν προσέχεις τη διατροφή σου και θέλεις να αποφύγεις τα περιττά κιλά στις διακοπές, η λύση δεν είναι δύσκολη για να απολαύσεις ξένοιαστη το ταξίδι σου. Βάλε στη βαλίτσα σου μια ζυγαριά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Georgia αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ζυγίζονται καθημερινά σε περιόδους που είναι πιο πιθανό να ενδώσουν - οι διακοπές, για παράδειγμα - θα διατηρήσουν με μεγαλύτερη επιτυχία το βάρος τους ή ακόμα και θα χάσουν κάποια κιλά, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν τολμούν να ανέβουν στις ζυγαριές.

Τι έδειξε η μελέτη

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Obesity, οι ερευνητές χώρισαν σε δύο ομάδες, 111 ενήλικες μεταξύ 18 και 65 ετών. Στη μια ομάδα ζητήθηκε να ζυγίζεται καθημερινά.

Στο πλαίσιο αυτής της παρέμβασης, οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να διατηρήσουν το αρχικό τους βάρος κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, η οποία ξεκίνησε την Ημέρα των Ευχαριστιών και ολοκληρώθηκε την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν τους έδωσαν συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να το κάνουν αυτό.

Στο τέλος της παρέμβασης και μετά από μια περίοδο παρακολούθησης 14 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που ζυγίζονταν καθημερινά μπόρεσαν να διατηρήσουν ή ακόμα και να χάσουν βάρος. Η άλλη ομάδα, από την άλλη πλευρά, κέρδισε βάρος.

Διάβασε επίσης: Ζυγίζεσαι σωστά: Τα 7 πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξεις

«Οι άνθρωποι είναι πραγματικά ευαίσθητοι στις αποκλίσεις ή τις διαφορές μεταξύ του σημερινού εαυτού τους και του προτύπου ή του στόχου τους», δήλωσε στο healthline η Michelle vanDellen, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Georgia στο τμήμα ψυχολογικής συμπεριφοράς και επιστημών και μια από τους συγγραφείς της μελέτης. «Όταν βλέπουν αυτή την ασυμφωνία, τείνουν να οδηγηθούν σε αλλαγή συμπεριφοράς. Το καθημερινό ζύγισμα καταλήγει να κάνει αυτό για τους ανθρώπους, με έναν πραγματικά ξεκάθαρο τρόπο».

Η αύξηση του βάρους στις διακοπές είναι λόγος ανησυχίας;

Η έρευνα δείχνει ότι οι ενήλικες συχνά κερδίζουν μεταξύ 0,4 και 0,9 κιλά κατά την περίοδο των διακοπών (ο μέσος όρος διακοπώς υπολογίζεται σε 15 ημέρες). Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, συχνά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο βάρος κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Αυτός ο τύπος αύξησης βάρους μπορεί να είναι σωρευτικός. Κατά τη διάρκεια των ετών και των δεκαετιών, αυτή η «ύπουλη παχυσαρκία» αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για τις σχετικές με το βάρος καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις.

«Επειδή η πιθανότητα απερισκεψίας είναι υψηλότερη στις διακοπές σου, κάθε τρόπος για να αυξήσεις την υπευθυνότητα σου είναι καλός, δηλαδή να σκεφτείς δύο φορές πριν φας το τρίτο cookie πριν από το κρεβάτι, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να ανέβεις στη ζυγαριά το επόμενο πρωί», δήλωσε στο healthline ο Δρ Charlie Seltzer, γιατρός, πιστοποιημένος στην ιατρική της παχυσαρκίας με έδρα τη Φιλαδέλφεια. «Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η διακύμανση μεταξύ ζυγαριών μπορεί να είναι σημαντική, οπότε δεν είναι χρήσιμο να προσπαθήσεις να συγκρίνεις το βάρος σου στη ζυγαριά του σπιτιού σου με τη ζυγαριά του ξενοδοχείου σου».

Ο Seltzer σημειώνει επίσης ότι πρέπει να λάβεις υπόψη κάποιους παράγοντες που είναι εγγενείς στο ταξίδι, πράγματα που μπορούν να κάνουν την ένδειξη της ζυγαριάς του ταξιδιού να είναι υψηλότερη ακόμη και αν δεν έχεις πάρει βάρος.

«Η πτήση συχνά προκαλεί μεγάλη κατακράτηση νερού, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη ζυγαριά. Έτσι, έχοντας αυτό κατά νου, χρησιμοποίησε τη ζυγαριά στις διακοπές ως μέσο για να αυξήσεις την υπευθυνότητα, να ελέγχεις τις «ζημιές» και να μείνεις στο παιχνίδι», είπε.

Υπάρχει τρόπος να γλυτώσεις το άγχος της ζυγαριάς στις διακοπές;

Μια μέση προσέγγιση μπορεί να είναι το μονοπάτι που θα σου επιτρέψει να απολαύσεις τις διακοπές σου και να σε κάνει να μην ανησυχείς για το βάρος που μπορεί να πάρεις στις διακοπές σου.

«Η εμμονή με τα κιλά μας, θέτει σε κίνδυνο για μια περιοριστική νοοτροπία που οδηγεί σε έναν μη βιώσιμο τρόπο ζωής, στη λογική του όλα ή τίποτα» δηλώνει στο healthline, η Rachel Fin, διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του The Pointe Nutrition, μιας εταιρείας συμβουλευτικής διατροφής στη Νέα Υόρκη.

Αλλά η ανησυχία σχετικά με την αύξηση του βάρους, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, ακριβώς επειδή μόλις βάλουμε βάρος, είναι δύσκολο να το χάσουμε. Ίσως λοιπόν, λέει η Fine, ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις τις διακοπές σου χωρίς να ελέγχεις συνεχώς τη ζυγαριά σου, είναι η διατροφή των διακοπών σου να γίνεται με πιο συνετό τρόπο.

Το συμπέρασμα

Εάν προσπαθείς ενεργά να χάσεις βάρος ή να το διατηρήσεις, μπορεί να έχεις ήδη τη συνήθεια να ζυγίζεσαι συχνότερα από το μέσο όρο. Συνεχίζοντας τη συνήθεια ενώ είσαι μακριά από το σπίτι για διακοπές, μπορεί να σε βοηθήσει να μη δεις μεγάλες μεταβολές στη ζυγαριά σου.

Αλλά εάν όλο αυτό βάλει σε κίνδυνο τη χαρά των διακοπών που ονειρεύεσαι από το χειμώνα, παράλειψε τη ζυγαριά και απλά προσπάθησε να τρως προσεκτικά. Ρίξτο έξω εκεί όπου το αξίζει, αλλά μην υπερβάλλεις σε κάθε γεύμα καθημερινά στις διακοπές σου.