Το χαμόγελο σου χαρίζει χρόνια - Ιδού γιατί!

02.09.2019
Το χαμόγελο σου χαρίζει χρόνια - Ιδού γιατί!
Έρευνα απέδειξε ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τους απαισιόδοξους. Τελεία και παύλα.

Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να σταματήσουμε να είμαστε κατσουφιασμένοι: Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν 15% περισσότερο από τους απαισιόδοξους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη που έγινε σε χιλιάδες ανθρώπους επί 3 δεκαετίες.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία από δύο μεγάλες, μακροχρόνιες μελέτες: η μία περιελάμβανε 69.744 γυναίκες και η άλλη 1.429 άνδρες, στις οποίες και τα δύο φύλα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αξιολόγησαν τα συναισθήματά τους σχετικά με το μέλλον. Μετά από έλεγχο για τις συνθήκες υγείας, για συμπεριφορές όπως η διατροφή και η άσκηση καθώς και για άλλες δημογραφικές πληροφορίες, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποδείξουν ότι οι πιο αισιόδοξες γυναίκες (το 25%) ζούσαν κατά μέσο όρο 14,9% περισσότερο από τις πιο απαισιόδοξες συνομήλικες τους.

Διάβασε επίσης: Τα 4 ζώδια για τα οποία ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας από τους καλύτερους μήνες της χρονιάς

Για τους άνδρες τα αποτελέσματα ήταν λίγο λιγότερο ενδεικτικά: Οι πιο αισιόδοξοι της παρέας ζούσαν κατά 10,9% περισσότερο από τους συνομήλικούς τους, κατά μέσο όρο, αναφέρει η ομάδα έρευνας στα πρακτικά της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Οι πιο αισιόδοξες γυναίκες ήταν επίσης 1,5 φορές πιο πιθανό να φτάσουν τα 85 χρόνια από τις λιγότερο αισιόδοξες γυναίκες, ενώ οι πιο αισιόδοξοι άντρες ήταν 1,7 φορές πιο πιθανό να φτάσουν σε αυτήν την ηλικία.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι μια αισιόδοξη νοοτροπία μπορεί να προάγει υγιείς συμπεριφορές όπως άσκηση και υγιεινή διατροφή και να βοηθήσει τα άτομα να αντισταθούν στον πειρασμό των ανθυγιεινών παρορμήσεων όπως το κάπνισμα και το ποτό. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι μπορούν επίσης να χειριστούν το άγχος καλύτερα από τους απαισιόδοξους, επιλέγοντας να κυνηγήσουν μακροπρόθεσμους στόχους και όχι άμεση ανταμοιβή όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση.

Ακόμα κι αν είσαι αρνητική πάρε το σοβαρά: Οι απαισιόδοξοι μπορούν να μάθουν να γίνουν πιο αισιόδοξοι με τη σωστή καθοδήγηση, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες. Βέβαια ακόμα, δεν είναι σαφές εάν τέτοιες τροποποιήσεις στη συμπεριφορά μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής μας. Ίσως όμως θα βοηθούσε να πιστέψουμε ότι πράγματι το κάνουν..