Ατμόλουτρα: Ποια είναι τα οφέλη και πώς πρέπει να τα χρησιμοποιείς

27.09.2019
Ατμόλουτρα: Ποια είναι τα οφέλη και πώς πρέπει να τα χρησιμοποιείς
Tα ατμόλουτρα συνήθως τα χρησιμοποιούμε ως κάτι συμπληρωματικό όταν πάμε να περάσουμε μια ημέρα στο σπα ή ακόμα και στο γυμναστήριο. Πέρα όμως από αυτή τη χαλαρωτική τους ιδιότητα προσφέρουν και πολλά άλλα οφέλη.

Τα ατμόλουτρα (σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα χαμάμ) είναι χώροι τους οποίους βρίσκεις συχνά σε θέρετρα και σπα και έχουν θερμανθεί σε περίπου 43 έως 46 ° C ενώ τα επίπεδα υγρασίας τους είναι κοντά στο 100%. Δεν είναι τόσο ζεστά όπως η σάουνα, αλλά είναι πιο υγρά, που σημαίνει ότι ιδρώνεις περισσότερο και, ως εκ τούτου, αποκομίζεις διαφορετικά οφέλη.

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι τα ατμόλουτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ελάττωση των μυϊκών εντάσεων, δεν υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις σχετικά, οπότε είναι δύσκολο να το πούμε με σιγουριά. Αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι τα ατμόλουτρα προσφέρουν αισθητικά οφέλη στο δέρμα και τα μαλλιά.

Διάβασε και αυτό: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το έλαιο κάνναβης

Η Dr. Kathy Taghipour από την δερματολογική κλινική DermConsult εξηγεί στo Prima ότι τα ατμόλουτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν «στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος με τη διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων ή των τριχοειδών αγγείων, επιτρέποντας στο αίμα να ρέει μέσα από το σώμα πιο εύκολα και να μεταφέρει οξυγόνο γύρω από το σώμα».

Εκτός από αυτό, όμως ιδού τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς:

  • Καθαρισμό του δέρματος
  • Αποκατάσταση του δέρματος
  • Θεραπεία της ακμής
  • Αφαίρεση τοξινών

Πώς να κερδίσεις περισσότερα οφέλη από ένα ατμόλουτρο

Για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να αφιερωθείς, υποστηρίζει η Dr. Kathy.

«Το κλειδί για την επίτευξη ενός υγιούς δέρματος από ένα ατμόλουτρο είναι να το επισκέπτεσαι τακτικά. Θα πρέπει να κάνεις ατμόλουτρο περίπου 3 φορές κάθε εβδομάδα και να παραμένεις στο χώρο περίπου 15 λεπτά ανά συνεδρία για να νιώσεις πλήρως τα αποτελέσματα του ατμού».

Προσθέτει: «Δεν συνιστάται να χρησιμοποιείς κρέμες ή λοσιόν στο δέρμα σου πριν κάνεις ατμόλουτρο, καθώς αυτές μπορούν να φράξουν τους πόρους σου και να κάνουν τη διαδικασία λιγότερο αποτελεσματική. Αν έχεις μακριά μαλλιά δέσε τα να μην ακουμπούν στο πρόσωπό σου για να μην εισχωρούν τα έλαια των τριχών στους ανοιχτούς πόρους σου».

Αυτό το διάβασες; 5 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία σου χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι

Ωστόσο, τα οφέλη ξεπερνούν το δέρμα. Ο James Fisher, από το κομμωτήριο Whip στο Λονδίνο, λέει στο Prima ότι τα ατμόλουτρα μπορούν να βοηθήσουν στην πιτυρίδα και τα λιπαρά μαλλιά.

«Ο ατμός μπορεί να βοηθήσει στα κοινά θέματα του τριχωτού της κεφαλής, όπως την ξηρότητα και την πιτυρίδα, καθώς και την υπερβολική παραγωγή λίπους», εξηγεί.

«Αν έχεις ιδιαίτερα ξηρά μαλλιά, ο ατμός μπορεί να δώσει στα μαλλιά την απαιτούμενη υγρασία. Μετά από το ατμόλουρο βάλε ένα καλό μαλακτικό και ρίξε δροσερό νερό ώστε να κλειδώσεις την επιπλέον υγρασία».

Φυσικά, εκτός από τα οφέλη του ατμόλουτρου υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι

Τα ατμόλουτρα δεν είναι ένας γρήγορος τρόπος για να χάσεις βάρος, παρόλο που κάποιοι το πιστεύουν. Το οποιοδήποτε βάρος που χάνεις στο ατμόλουτρο είναι το βάρος του νερού και θα αντικατασταθεί μόλις πιεις νερό - το οποίο θα πρέπει να πιεις οπωσδήποτε, για να αποφύγεις την αφυδάτωση.

«Μόλις ολοκληρωθεί η συνεδρία σου (μετά από περίπου 15 λεπτά) κάνε ένα δροσερό ντους για να ενυδατώσεις το σώμα σου και καθάρισε με σφουγγάρι καλά τις όποιες ακαθαρσίες», λέει η Kathy.

Τα εν λόγω δωμάτια χρησιμοποιούνται μετά από προπονήσεις και όχι τόσο πριν, προκειμένου να χαλαρώνεις τους μυς και το μυαλό σου.

Τέλος, συνιστάται να μιλήσεις με το γιατρό σου πριν χρησιμοποιήσεις τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, εάν έχεις άσθμα ή οποιοδήποτε άλλο είδος αναπνευστικής πάθησης. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει επίσης να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα ατμόλουτρα.